ΟΙΚΟΣ FITCH: «Καμπανάκι» κινδύνου για τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ρύζι των τελευταίων 20 ετών
Προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια αγορά οι ελλείψεις που καταγράφονται στο ρύζι, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Το «δυσοίωνο μήνυμα» ελήφθη μετά την έκθεση της Fitch Solutions, θυγατρικής του οίκου αξιολόγησης Fitch, η οποία έκρουσε «καμπανάκι» ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού αναμένεται να εμφανίσει φέτος το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, υπογράμμιζε ότι το έλλειμμα αυτό θα πλήξει περισσότερο τις χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος.
Το παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά εκτιμάται στους 8,7 εκατ. τόνους, το μεγαλύτερο από την περίοδο 2003-2004, οπότε και είχε αγγίξει τους 18,6 εκατ. τόνους. Όπως αναφέρει η έκθεση, η μείωση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα και το Πακιστάν.
Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, την Κίνα, επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Αντίστοιχα, στο Πακιστάν, η ετήσια παραγωγή «βυθίστηκε» πέρυσι κατά 31% λόγω των πλημμυρών.
Πάντα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch Solutions, μειωμένη αναμένεται η παραγωγή από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές του ρυζιού και επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
ΟΙΚΟΣ FITCH: «Καμπανάκι» κινδύνου για τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ρύζι των τελευταίων 20 ετών
Αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ότι οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, η τιμή του χθες στα διεθνή χρηματιστήρια κυμαινόταν στα 17,29 δολάρια ανά εκατόβαρο, όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν στα 14,9 δολάρια. Πάντως το 2024, η τιμή του προβλέπεται ότι δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 14,5 δολάρια ανά εκατόβαρο.
«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά», αναφέρει η Fitch Solutions.
Παράλληλα, δύο παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες που εξάγουν ρύζι, όπως για παράδειγμα η Ινδία, επέβαλαν εξαγωγικό φόρο στις περισσότερες ποικιλίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 αύξησε τους δασμούς εισαγωγής στο καστανό ρύζι από τα 30 στα 65 ευρώ ανά τόνο.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr