fbpx
26.5 C
Serres
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΟι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι δεν βλέπουν (του Μάρκου Μπόλαρη)

Οι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι δεν βλέπουν (του Μάρκου Μπόλαρη)

Οι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι δεν βλέπουν (του Μάρκου Μπόλαρη)
Δεν είναι μόνον η φρενίτιδα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Συρία, το Κουρδιστάν, την Λιβυή, την Κύπρο, το Αιγαίο, τον Έβρο, ούτε απλώς τα ερευνητικά σκάφη, οι φρεγάτες, οι πύραυλοι S400, οι παράνομες υπερπτήσεις, τα δήθεν ψαροκάικα, οι γιαλαντζί προσαράξεις,
ούτε μόνον η πολυαιώνια μειονεξία τους μπρός στο μεγαλείο της Αγιά Σοφιάς και στο κάλλος της Μονής της Χώρας!
Η στροφή Ερντογάν στο φονταμενταλισμό του Ισλάμ γιά την εδραίωση του ολιγαρχικού καθεστώτος του και την οικειοποίηση σε επόμενη φάση του Χαλιφάτου έχει πολλαπλές επιδράσεις! Εντός κι εκτός της Τουρκίας!
Οι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι δεν βλέπουν, και συναλλασσόμενοι περιορίζονται σε άσφαιρες δηλώσεις!
Τα γεγονότα όμως είναι συνταρακτικά!
H δικηγόρος Έμπρου Τιμτίκ (Ebru Timtik) πέθανε, μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας στη φυλακή της Σιλβίρης, απαιτώντας δίκαιη δίκη. Στην κηδεία της επικράτησε κλίμα τρομοκρατίας με ρίψεις δακρυγόνων από την αστυνομία, βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο νεκροταφείο ενώ συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο τωνν γραφείων Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.
Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Peter Stano είπε ότι ο «τραγικός» θάνατος της Τιμτίκ έδειξε και πάλι ότι είναι επείγον η Τουρκία να «αντιμετωπίσει αξιόπιστα» την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις «σοβαρές ελλείψεις στην τουρκική δικαιοσύνη».
Συνάδελφοι και φίλοι της δήλωσαν ότι η Ebru Timtik ζύγιζε μόνο 30 κιλά στο τέλος. Διεθνείς και τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Σύγχρονης Ένωσης Δικηγόρων (CHD), ζήτησαν την απελευθέρωσή τους και αμφισβήτησαν την αμεροληψία των δικαστηρίων υπό την εξουσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ένα τουρκικό εφετείο είχε διατηρήσει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε 18 δικηγόρους, συμπεριλαμβανομένης της Ebru Timtik, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές κατηγορίες για φερόμενους δεσμούς με μια παράνομη μαρξιστική οργάνωση.
Αρχικά κρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, η Timtik καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 χρλονων και έξι μηνών. Ο Unsal καταδικάστηκε σε περισσότερα από 10 χρόνια.
Καθώς οι υποστηρικτές της Timtik πλησίαζαν ένα νεκροταφείο της βόρειας Κωνσταντινούπολης, φώναζαν «η Ebru Timtik είναι αθάνατη» και το «Κράτος δολοφόνων θα λογοδοτήσετε» η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Νωρίτερα, ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πομπή, η αστυνομία με θωρακισμένα οχήματα, είχε συγκρουσθεί με τους υποστηρικτές της Timtik.
Η καταστατική πράξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υιοθετήθηκε στο Λονδίνο στις 5 Μαΐου 1949, επιβεβαιώνει στο προοίμιό της ότι τα υπογράφοντα κράτη είναι “προσκολλημένα στις ηθικές και πνευματικές αξίες που είναι η κοινή κληρονομιά των λαών τους”, αξίες που θεωρούνται πως αναφέρονται στις απαρχές της ατομικής ελευθερίας, της πολιτικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου, στην οποία βασίζεται όλη η πραγματική δημοκρατία.
Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, που υπογράφηκε στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου 1950, συντάχτηκε για να διευκρινίσει και να συγκεκριμενοποιήσει αυτήν την προσέγγιση, ακόμη και αν, σε διαφορά από το καταστατικό, δεν περιλαμβάνει την έκφραση «ηθικές αξίες» και αναφέρεται στο προοίμιό του, με πιο αόριστο τρόπο, στην «κοινή κληρονομιά πολιτικών ιδεών και παραδόσεων, σεβασμού της ελευθερίας και του κράτους δικαίου» που θα έπρεπε να έχουν τα υπογράφοντα κράτη. Πολλά από τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση ή στα πολλά πρόσθετα πρωτόκολλα φαίνεται να αποτελούν τη νομική μετάφραση αξιών ηθικής φύσης.
Στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας δηλώνει ότι «Έχοντας επίγνωση της πνευματικής και ηθικής κληρονομιάς της, η Ένωση βασίζεται στις αδιαίρετες και καθολικές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Τοποθετεί το άτομο στο επίκεντρο της δράσης του. Η τρίτη παράγραφος υπογραμμίζει ότι “η Ένωση συμβάλλει στην προστασία και ανάπτυξη αυτών των κοινών αξιών” …
Στη φωτογραφία είναι η Ebru Timtik, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Την οδήγησε εκεί με συνοπτικές διαδικασίες το καθεστώς Ερντογάν.
Δεν είδαμε καμία ευαισθησία από τους “δημοκράτες” της Ε.Ε.!
Κανείς τους δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Ερντογάν. Το δέλεαρ φθηνά ημερομίσθια, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, χαμηλό κόστος παραγωγής.
Οι διακηρυγμένες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεχνιούνται όταν το συμφέρον λογαριάζει.
Γιά εμάς τα γράφω!
Χάριν ρεαλισμού!
Ρεαλισμού σ’ όλο το μέτωπο της Πολιτικής ατζέντας μας!
ΠΗΓΗfacebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -