Αντιμέτωπο με ένα «βουνό» ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, ύψους 122,3 δισ. ευρώ, βρίσκεται το 50% των φορολογουμένων. Στην εφορία, 3.905.073 πολίτες χρωστούν 84,3 δισ. ευρώ, που είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) 1.953.357 ασφαλισμένοι έχουν οφειλές 38 δισ. ευρώ.
Η πλειονότητα των οφειλετών, δηλαδή πάνω από 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι, έχει οφειλές στην εφορία έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ έως 15.000 ευρώ. Σε αυτές τις οφειλές έρχονται να προστεθούν και τα χρέη της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021, 826.435 πολίτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς στην εφορία ύψους 2,26 δισ. ευρώ. Στοιχεία που καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει ένα ευρύ πλέγμα ρυθμίσεων, μία εκ των οποίων αφορά και τα χρέη προς τράπεζες, δήμους και ΔΕΚΟ. Κάποιες είναι ήδη στη διάθεση των οφειλετών, ενώ κάποιες άλλες αναμένεται να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμιστούν χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Η πάγια ρύθμιση για οφειλές στην εφορία, που είναι ανοιχτή ανά πάσα στιγμή, έχει διευρυνθεί σε 24 έως 48 δόσεις, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η ρύθμιση εξυγίανσης, που αφορά την οριζόντια τακτοποίηση οφειλών -από όπου και εάν προέρχονται- σε 240 δόσεις. Επίσης, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, αναμένεται να ανοίξει η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας σε έως 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%. Ταυτόχρονα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί δυνατότητα επανένταξης των πολιτών που απώλεσαν τις 100 ή τις 120 δόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η «RealNews» παραθέτει αναλυτικά όλες τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και αυτές που αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.