fbpx
12.5 C
Serres
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΝοσοκομείο Σερρών 2021. "Λεφτά υπάρχουν", αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, στην 19η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Σερρών, μεταξύ των θεμάτων υπήρχαν και το πρακτικό σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών του Ανοιχτού Δημόσιου Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την παροχή «Υπηρεσίες Προσωπικού Εστίασης» (1ο Οικονομικό Θέμα στην Ημερήσια Διάταξη) και «Υπηρεσίες Καθαρισμού Κτιρίων» (2ο Οικονομικό Θέμα στην Ημερήσια Διάταξη).

Στις 12 Οκτωβρίου 2021, στην 20η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπήρχε αντίστοιχο θέμα για «Υπηρεσίες Ασφαλείας (Φύλαξης)» (13ο Οικονομικό Θέμα στην Ημερήσια Διάταξη).

Ας δούμε τι ακριβώς εμπεριείχαν:

Α) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

1) Προϋπολογισμός δαπάνης 923.717,70 Ευρώ. Με απλά λόγια για να συνεννοούμαστε το Νοσοκομείο προϋπολογίζει ότι μπορεί να δαπανήσει μέχρι το παραπάνω ποσό για υπηρεσίες καθαριότητας για 12 μήνες.

2) Τι περιέχει αυτό το ποσό; 

  • Τα υλικά καθαριότητας. Σε έλεγχο που κάναμε σε θέματα προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων το κόστος των υλικών Καθαριότητας, όταν έφτανε στο ΔΣ, ήταν 6.500 – 13.000 ευρώ/μήνα. Σύνολο λοιπόν για ένα χρόνο το μέγιστο 150.000 ευρώ
  • Το προσωπικό. Ο διαγωνισμός ζητάει κάλυψη 1.088 ωρών/εβδομάδα (56.729 ώρες τον χρόνο). Αυτές οι ώρες σε προσωπικό πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούν σε 28 εργαζόμενους. Ας προσθέσουμε και άλλους 4 εργαζόμενους που χρειάζονται για να μπορούν να δοθούν οι άδειες μέσα στη χρονιά, μιλάμε για συνολικά 32 εργαζόμενους (8ωρης, πλήρους απασχόλησης). Με βάση το διαγωνισμό, το προσωπικό που ζητάει το Νοσοκομείο είναι 29 εργαζόμενοι που δεν είναι όλοι πλήρους απασχόλησης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Εμείς θα πάρουμε ως δεδομένο ότι χρειαζόμαστε 32 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για να καλυφθούν οι ώρες που ζητάει ο διαγωνισμός.

Με απλά μαθηματικά έχουμε 923.717,70 – 150.000 (υλικά καθαριότητας) – 73.000 (άλλα έξοδα που ίσως χρειαστούν) = 700.000 ευρώ που είναι για το προσωπικό.

700.000ευρώ/12 μήνες /32 εργαζομένους = 1.823 ευρώ κόστος ο κάθε εργαζόμενος ανά μήνα.

Αν το Νοσοκομείο προσλάβει εργαζόμενο ΥΕ μόνιμο το κόστος είναι περίπου 1000 ευρώ/μήνα.

Δηλαδή 823ευρώ Χ 32 εργαζόμενοι = 26.336 ευρώ το μήνα σπατάλη χρημάτων για να έχει κέρδη ένας εργολάβος.

Β) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

1) Προϋπολογισμός δαπάνης 476.688,96 ευρώ για 12 μήνες.

2) Το ποσό αυτό προϋπολογίζεται για 18 άτομα προσωπικό που θα δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο. Αν την παραπάνω εργασία την μετατρέψουμε σε πενθήμερη εργασία και υπολογίσουμε και τις άδειες χρειάζονται 28 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Με τα ίδια απλά μαθηματικά που αναλύσαμε παραπάνω έχουμε 11.732 ευρώ σπατάλη χρημάτων, για να έχει κέρδος ένας εργολάβος.

Γ) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ

1) Προϋπολογισμός δαπάνης 253.333,34 ευρώ για 12 μήνες

2) Το ποσό προϋπολογίζεται για 47 βάρδιες την εβδομάδα, που αντιστοιχεί σε 12 εργαζόμενους

Με τα ίδια απλά μαθηματικά που αναλύσαμε παραπάνω έχουμε 9.108 ευρώ σπατάλη χρημάτων, για να έχει κέρδος ένας εργολάβος.

Συνολική σπατάλη από τους παραπάνω τρεις διαγωνισμούς 47.176 ευρώ το μήνα, 566.112 ευρώ το χρόνο.

Αν λοιπόν το Νοσοκομείο Σερρών προχωρούσε σε μόνιμες προσλήψεις του παραπάνω προσωπικού για τη σίτιση, φύλαξη και εστίαση θα είχε:

  • Εργαζόμενους στους παραπάνω κλάδους μόνιμους, χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, με πλήρη δικαιώματα, που δε θα ζούσαν συνεχώς με το άγχος της επόμενης ημέρας, το πως θα ζήσουν την οικογένειά τους κλπ
  • Το χρηματικό ποσό των 47.176 ευρώ το μήνα να αντιστοιχεί περίπου σε πρόσληψη 19 γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών…. Καλά διαβάσατε 19 επιπλέον γιατροί (ή κατά αντιστοιχία ότι άλλο εργαζόμενο έχει ανάγκη το Νοσοκομείο), μόνο από τη μόνιμη πρόσληψη των εργαζομένων στη σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα
Και θα αναρρωτηθεί κανείς: “Γιατί όλη αυτή η σπατάλη”;

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου τα συγκεκριμένα θέματα ψηφίστηκαν από τον Διοικητή, τον Αναπληρωτή Διοικητή και τα τρία διορισμένα μέλη. Καταψήφισαν μόνο ο εκπρόσωπος των γιατρών και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αναλύθηκε η σπατάλη των χρημάτων που γίνεται η απάντηση που δόθηκε από τον Αναπληρωτή Διοικητή ήταν ότι: «όταν αρρωστήσει κάποιος από τους εργολαβικούς εργαζομένους, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει» και από τον Διοικητή ότι «είδαμε και αυτούς με τις ατομικές συμβάσεις, που είναι σαν μόνιμοι, όταν ζητήσαμε από εργαζόμενο στη φύλαξη να κάνει θερμομέτρηση στους εισερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν είναι η δουλειά του». Οι απαντήσεις τους έχουν τέτοιο επίπεδο, όσο και η πολιτική τους.

Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Και βέβαια κανένας από τους 5 που ψήφισε θετικά στα παραπάνω θέματα δεν είναι παραπλανημένος. Όπως δεν είναι παραπλανημένος ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ και ο Υπουργός Υγείας. Είναι όλοι τους συνειδητά υπέρμαχοι και υποστηρικτές της βασικής πολιτικής κατεύθυνσης της Κυβέρνησης στην Υγεία. Μια κατεύθυνση που αποτυπώνεται στην οδηγία της ΕΕ για την Υγεία, εφαρμόστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και συνεχίζει να εφαρμόζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ

Μια πολιτική που θέλει Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ως Επιχειρήσεις.

Μια πολιτική που θέλει να προσφέρεται δωρεάν στον λαό ένα ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας και όλα τα υπόλοιπα ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Μια πολιτική που θέλει το Κράτος να μειώνει συνεχώς την Κρατική Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και να μετακυλύει το κόστος στο λαό.

Μια πολιτική που θέλει να δίνεται ζεστό χρήμα σε ιδιώτες και μονοπωλιακούς ομίλους στο χώρο της Υγείας.

Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Σε μια εποχή που λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σερρών:

  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν απίστευτες ώρες και οι περισσότεροι είναι με εργασιακή εξουθένωση
  • Λειτουργούν οριακά οι περισσότερες κλινικές του Νοσοκομείου
  • Δε λειτουργούν τα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία
  • Πραγματοποιούνται ελάχιστα τακτικά χειρουργεία
  • Δεν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο η Πνευμονολογική Κλινική
  • Δεν λειτουργεί η Ουρολογική Κλινική
  • Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κι άλλες κλινικές
Νοσοκομείο Σερρών 2021. “Λεφτά υπάρχουν”, αλλά για ποιους; (του Βαγγέλη Παπαμιχάλη)

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών κάνει τη συνειδητή επιλογή, αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εξοικονόμηση χρημάτων για πρόσληψη ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού να δώσει χρήματα σε εργολάβους για να φουσκώσουν τις τσέπες τους εκμεταλλευόμενοι εργαζομένους που θα δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας με εργασιακή ανασφάλεια.

Την επόμενη φορά που θα έρθει ασθενής στο Νοσοκομείο και δε θα μπορεί να εξετασθεί ή να νοσηλευτεί λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, ας καλέσουμε τους εργολάβους να τον εξετάσουν.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Είναι στο χέρι του λαού της περιοχής να αποφασίσει τι Νοσοκομείο θέλει και να το διεκδικήσει. Και όλοι μαζί υγειονομικοί και ασθενείς να ανατρέψουμε αυτή την άσχημη κατάσταση.

*Ο κ. Παπαμιχάλης είναι Νευρολόγος Επιμελητής Α’, αιρετό μέλος ΔΣ Νοσοκομείου Σερρών, εκπρόσωπος ιατρών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -