ΜΠΙΡΑ: Αλλάζει η γεύση και η τιμή λόγω κλιματικής κρίσης
Αυτό, τουλάχιστον, σημειώνει νέα μελέτη, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η παραγωγή του ευρωπαϊκού λυκίσκου που δίνει στη μπίρα τη χαρακτηριστική πικρή γεύση της, μειώνεται.
Οι ποσότητες και η ποιότητα των καρπών από το ομώνυμο φυτό (humulus lupulus) επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό έχει επίσης ως συνέπεια η παραγωγή της μπίρας να γίνεται ολοένα πιο ακριβή.
Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», σημειώνει ότι «όλα τα σενάρια προέβλεπαν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του στην Ευρώπη».
Παράλληλα, η ποσότητα των κύριων πικρών οξέων του λυκίσκου, που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή στη μπίρα, αναμένεται να μειωθούν κατά 20% με 31%.
«Οι λάτρεις της μπίρας αναμφίβολα θα δουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ποτήρι, είτε στα επίπεδα της τιμής είτε στην ποιότητα» επεσήμανε ο Τσέχος καθηγητής Μίροσλαβ Τρνκα, του ινστιτούτου Global Change Research Institute της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας, που ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς της έκθεσης.
ΜΠΙΡΑ: Αλλάζει η γεύση και η τιμή λόγω κλιματικής κρίσης
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr