fbpx
23.1 C
Serres
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑMME: Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

MME: Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

MME: Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο περιφερειακός Τύπος στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: ««Περιφερειακός Τύπος: Ο ρόλος και η ανάπτυξή του – Πώς προστατευόμαστε από την παραπληροφόρηση», που διοργάνωσε στην πόλη της Δράμας η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το Επιμελητήριο Δράμας.

Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης τόνισε πως ο περιφερειακός Τύπος αποτελεί στοιχειώδες κεφάλαιο για την ανάπτυξη ενός τόπου και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «γενικότερα ο Τύπος αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα σε επίπεδο παραπληροφόρησης, τα οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. Από την άλλη μεριά, η ανάπτυξή του εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε ουσιαστικά τον Τύπο από τις άλλες επιχειρήσεις. Οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να μπορεί να στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δημοσιογραφική δραστηριότητα, την εκδοτική δραστηριότητα».

«Θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές εφημερίδες, τον τοπικό Τύπο», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, «για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του έργου μας όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά από τη δική μας μεριά, ως Επιμελητήριο, προσπαθούμε για το καλύτερο όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της επιχειρηματικότητας του Τύπου. Πρέπει να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την ποιότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι στοιχειώδη ως Επιμελητήριο. Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίσουμε την προσφορά του περιφερειακού Τύπου σε σχέση με τα κεντρικά ΜΜΕ».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέπτυξε το θέμα «Περιφερειακός Τύπος και δημοσιογραφική δεοντολογία. Εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης». Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται 62 χρόνια στην Ευρώπη και 42 χρόνια στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1962 στο Σαν Ρέμο, λίγο μετά την ίδρυση της τότε ΕΟΚ, για την ανάγκη ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκά θέματα. Με αυτή τη μορφή λοιπόν συνέχισε και άρχισε να επεκτείνεται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Ο σκοπός της Ένωσης είναι -μεταξύ άλλων- να ενημερώνει για ευρωπαϊκά θέματα και να εκπαιδεύει τους νέους δημοσιογράφους σε θέματα επικαιρότητας.

«Η Ένωση πάντα, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα», συνέχισε η κ. Τσαουσίδου, «πιστεύει στον περιφερειακό Τύπο και έχει κάνει παρά πολλές ημερίδες πάνω σε αυτό σε διάφορα μέλη της Ελλάδας, γιατί πιστεύουμε ότι ο περιφερειακός Τύπος είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να προσεχθεί και να βοηθηθεί από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τις επιχειρήσεις, γιατί το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο, δηλαδή βοηθάει το ένα στην ανάπτυξη του άλλου. Γιατί και από έρευνες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε καλά ότι ο τοπικός Τύπος διαβάζεται από τον κόσμο που κατοικεί στην περιοχή του περισσότερο από ότι ο εθνικός, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει τα δικά του προβλήματα τι εξέλιξη έχουν και αν μπορούν να λυθούν. Άρα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει πρωτόλειο ρεπορτάζ, κάτι που τα μεγάλα μέσα δυστυχώς το έχουν ξεχάσει».

Η κ. Τσαουσίδου άσκησε κριτική στον τρόπο που ασκείται σήμερα η δημοσιογραφία στην Ελλάδα από τους νέους δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να βγουν πρώτοι στην ταχύτητα της ενημέρωσης χωρίς όμως να διασταυρώνουν πληροφορίες και να κάνουν έρευνα σε βάθος. «Κάθονται σε ένα γραφείο», τόνισε, «παίρνουν τις ειδήσεις από ένα πρακτορείο και μπορεί να αλλάξουν λίγο τον τίτλο ή και καθόλου και να το ξανανεβάσουν στη σελίδα τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί γίναμε δημοσιογράφοι. Δημοσιογράφος δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναδούμε την ηθική στη δημοσιογραφία, τη δεοντολογία και ενδεχομένως να χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε -και εμείς το κάνουμε ειδικά στην Αθήνα- νέους δημοσιογράφους, δίνοντάς τους ό,τι καινούργιο υπάρχει. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά, όχι απαραίτητα δημοσιογράφους, και φοιτητές, οι οποίοι έρχονται για να ενημερωθούν, γιατί βλέπουμε ότι η κοινωνία πλέον έχει ανοίξει και η δημοσιογραφία χωρίζεται στους επαγγελματίες δημοσιογράφους και στη δημοσιογραφία των πολιτών. Η δημοσιογραφία των πολιτών είναι η δημοσιογραφία μέσα από τα social media. Δηλαδή ο κάθε ένας ανεβάζει οτιδήποτε χωρίς να ξέρουμε την προέλευση και όλοι το διαβάζουμε χωρίς να ξέρουμε αν είναι πραγματικό ή όχι».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Άλκης Δερβιτσιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση, ανέπτυξε το θέμα «Η άσκηση κριτικής στα δημόσια πρόσωπα ως ειδικότερη έκφραση της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου (14 παρ. 1 Συντάγματος).

Στην ομιλία του, ο κ. Δερβιτσιώτης επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως υπάρχει μια μειωμένη αξίωση προστασίας της τιμής των δημοσίων προσώπων και ότι αυτά υπόκεινται σε αυστηρότερη κριτική, η οποία κάποιες φορές μάλιστα ξεπερνάει τα όρια.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΔΠΘ ανέφερε περιπτώσεις που η Ελλάδα βρέθηκε εγκαλούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μάλιστα υπήρξαν πολλές καταδίκες. Μάλιστα, περιέγραψε  συγκεκριμένες υποθέσεις δικαίωσης δημοσιογράφων στο Στρασβούργο για την αυστηρή κριτική που είχαν ασκήσει σε δημόσια πρόσωπα, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους από τα εθνικά δικαστήρια.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γρηγόρης Μιχαηλίδης, ο οποίος μίλησε, με θέμα: «Ο δημοσιογράφος ως «δημόσιος φύλακας» στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις δίωξης δημοσιογράφων, από την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής». Παράλληλα, ανέφερε πως «η παρανομία έχει γίνει νόμιμη». Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει ο κίνδυνος και ο φόβος του πολέμου, καθώς υπάρχει προετοιμασία τόσο της δικής του γενιάς όσο και της επόμενης για την πιθανότητα του πολέμου. Τόνισε ακόμα πως «θα πρέπει να πετύχει η Δημοκρατία», εξηγώντας πως «πετυχαίνει όταν η επόμενη γενιά ζει καλύτερα από την προηγούμενη με πλούτο και ασφάλεια».

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ελέγχει τις ψεύτικες ειδήσεις

Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θωμάς Μπουντουρίδης, manager και CEO DENN, ο οποίος παρουσίασε τη βραβευμένη εφαρμογή DENN, η οποία αφορά σε μια πλατφόρμα που ελέγχει τις ψευδείς ειδήσεις – fake news.

Ο κ. Μπουντουρίδης είναι επικεφαλής μιας ομάδας που δημιούργησε μια startup επιχείρηση μέσω της δομής Lab.40 του Επιμελητηρίου Δράμας. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, βασισμένη σε τεχνολογία Blockchain, με στόχο την μείωση των ψευδών ειδήσεων, όπου πολίτες, δημοσιογράφοι και πρακτορεία ειδήσεων μπορούν να δημοσιεύουν και να βρίσκουν έγκυρο υλικό (βίντεο-φωτογραφείς). Η εγκυρότητα διασφαλίζεται μέσω εφαρμογής που ενσωματώνει μετα-δεδομένα, όπως γεωγραφική τοποθεσία και χρονική σήμανση στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται.

«Πρέπει να δώσουμε στους δημοσιογράφους σωστά και ολοκληρωμένα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Μπουντουρίδης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, υποβολή ερωτήσεων από το κοινό και απαντήσεις από τους ομιλητές. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο  Σπύρος Λάτσας, δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Εργασία… συν» και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Β.Λωλίδης
MME: Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Δείτε επίσης: ΑΓΡΟΤΕΣ: Νέες πληρωμές 76 εκατ.€ από τον ΕΛΓΑ
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -