MICROSOFT: Το παρασκήνιο μιας πολύ μεγάλης επένδυσης
Οι συζητήσεις για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μυστικά που κρατήθηκε τόσο καλά σε αυτή τη χώρα. Από τη μία η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού και από την άλλη οι αυστηρές ρήτρες της αμερικανικής πολυεθνικής, καθώς και μια σφιχτά δομημένη ομάδα της κυβέρνησης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν όχι μόνο τη μυστικότητά της, αλλά και την ταχύτατη ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ενδεικτικό της απόλυτης μυστικότητας που διασφαλίστηκε είναι ίσως ότι κι αυτή η ίδια η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν πληροφορήθηκε παρά πριν από λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωσή τους τα σχέδια του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, διηγούνται εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές.
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Η αρχή
Η καλή χημεία μεταξύ των δύο ανδρών φαίνεται πως ήταν αρκετή ώστε, παρά το δύσκολο ταξίδι κατά την περίοδο που ξεκινούσαν τα lockdown, να φέρει τον πρόεδρο της Microsoft στην Ελλάδα τον επόμενο κιόλας μήνα.
Συνδετικός κρίκος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ήταν ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ενώ τη στήριξη του project ανέλαβε ο διευθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης. Για την ψηφιακή πλευρά, τις συνομιλίες ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και για την κατασκευαστική πλευρά, ο Νίκος Παπαθανάσης. Ολοι αυτοί, οι «τέσσερις σωματοφύλακες» της επένδυσης, σε στενή συνεργασία με το άοκνο επιτελείο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και τον επικεφαλής της, Θεοδόση Μιχαλόπουλο.
Τα data centers
Ετσι, μέσα σε εννέα μήνες όχι μόνον προχώρησε το project επαυξημένης πραγματικότητας στην Ολυμπία, που σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα αρχαιολογικά κέντρα της χώρας, αλλά κυρίως έγιναν όλα όσα έπρεπε για να συμφωνήσει η Microsoft να κατασκευάσει τρία διαφορετικά data centers σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης, το συνολικό όφελος για τη χώρα δηλαδή, αναμένεται να αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός χθες από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και παρουσιάστηκε το deal.
Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αυτής –περίπου 500 εκατομμύρια– αφορά αυτόν καθαυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να στηθεί όλο το σύστημα, συν τα ακίνητα που θα τον φιλοξενήσουν. Κατόπιν θα υπάρχει επένδυση περίπου 50 εκατομμυρίων ετησίως σε βάθος χρόνου για τις συνεχείς αναβαθμίσεις και την ασφάλεια που απαιτείται. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθεί άμεσα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Εχει όμως συμφωνηθεί ένας στόχος για 100.000 θέσεις ανθρώπων που θα εκπαιδευτούν σε όλα αυτά τα συστήματα προκειμένου να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικότητα τόσο η δουλειά τους όσο και οι επιχειρήσεις.
Ο ανταγωνισμός
Και ενώ όλα αυτά συζητούνταν από την άνοιξη, και αργότερα έγιναν και ρυθμιστικές παρεμβάσεις για να μπορεί να φιλοξενηθεί η επένδυση, ουδείς έμαθε το παραμικρό. Και δεν είναι μόνο οι κανόνες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς στην οποία είναι εισηγμένη η Microsoft που επιβάλλουν μυστικότητα, αλλά και ο ανταγωνισμός. Οχι μόνον ο δικός της, αλλά και της Ελλάδας, καθώς για την εγκατάσταση των data centers της Microsoft, και μάλιστα σε επίπεδο region, έριζαν αρκετές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.
Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Αρκεί να αναφερθεί ότι, εκτός από επιλεγμένα μέλη της κυβέρνησης, το εν Ελλάδι επιτελείο της Microsoft και βέβαια τα στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής, στις συζητήσεις έλαβαν μέρος και επιχειρήσεις-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η Cosmote και η ΔΕΗ, κρίσιμοι κρίκοι όλοι στην αλυσίδα συνεργασίας που απαιτεί μια τέτοιου εύρους και σημασίας συμφωνία.
Τα data centers της Microsoft θα προσελκύσουν πολλές άλλες επενδύσεις και θέσεις εργασίας με ανάπτυξη επιχειρήσεων και θα βοηθήσουν ιδιαιτέρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ένα ολόκληρο οικοσύστημα θα δημιουργηθεί γύρω τους, διαβεβαιώνουν κύκλοι της αγοράς τεχνολογίας. Αντίστοιχες επενδύσεις έχουν φέρει οικονομικό όφελος πάνω από 1 δισ. (Πολωνία 1 δισ., Ιταλία 1,5 δισ.), προσθέτουν.
Η Microsoft έχει μέχρι σήμερα ανακοινώσει data centers σε μόλις 26 χώρες παγκοσμίως (μόνο 7 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πολωνία – εμείς γινόμαστε η 8η και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) και δεν σκοπεύει να κατασκευάσει σε πολλές χώρες ακόμα.