ΜέΡΑ 25: το «τρισδιάστατο σχέδιο» παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας
«Η εθνική μας ανεξαρτησία η βιωσιμότητα αυτής της χώρας, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτή η “πράσινη” βιομηχανική επανάσταση, που θα γίνει παγκοσμίως, δε θα μας αφήσει εμάς πίσω» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το όραμα του κόμματος του για το «τρισδιάστατο σχέδιο» παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσει ο «φαύλος κύκλος», που οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και στη χαμηλή παραγωγικότητα, λέγοντας ότι διάφορα κυβερνητικά σχήματα που δοκιμάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, δεν το κατάφεραν και πρόσθεσε:
«Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε άλλη μια κυβέρνηση πολύχρωμη. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που θα σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, που μας πηγαίνει από τη χρεοκοπία στα δάνεια, από τα δάνεια στην υπερφορολόγηση και στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των επενδύσεων, στη χαμηλή παραγωγικότητα, στην αύξηση των ελλειμμάτων, σε περισσότερη ύφεση σε περισσότερα δάνεια, κ.ο.κ. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σπάσει με τις δεσμεύσεις, τις μνημονιακές, των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είτε ήταν ΝΔ , είτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ».
Για την οικονομία
Για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ναι μεν διαπιστώνει τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν αναφέρεται στην κύρια αιτία της, που ήταν η δεκαετία των μνημονίων.
«Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ποιότητας των μελών αυτής της ομάδας με αυτά που διαβάζουμε. Γιατί αυτό που διαβάζουμε είναι ένα κείμενο, σα να είναι γραμμένο από το τμήμα προπαγάνδας της ΝΔ» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο σε κάποια σημεία της έκθεσης για «στατιστική ανεντιμότητα» και συνέχισε: «Δεν είδαμε στην έκθεση Πισσαρίδη ένα δημοσιονομικό πλαίσιο, που αφήνει περιθώρια για τις επενδύσεις… δε βλέπουμε στοχοποιημένη αναφορά σε συγκεκριμένη βιομηχανία».
Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων προτάσεων που έχει καταθέσει ο ίδιος και το κόμμα του για την κατεύθυνση που προτείνει για τους πέντε τομείς «πράσινης» βιομηχανικής ανάπτυξης (υδρογόνο, νερό, αιολική ενέργεια, κ.α.) για μια βιομηχανία πιο φιλική στο περιβάλλον με αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως και για την αναγκαιότητα διασύνδεσης των ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανική παραγωγή κι αναφέρθηκε στο όραμα του κόμματός του για μια Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο της νέας «πράσινης» βιομηχανικής επανάστασης και μετατρέπεται σε ένα κέντρο από το οποίο «ενεργοποιούνται και συντονίζονται όλες οι δυνάμεις που θα φέρουν την ειρήνη την περιοχή».
Για τα ελληνοτουρκικά
Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «η πολιτική του κατευνασμού έχει αλλάξει λογική» από την αρχή του πρώτου μνημονίου, το 2010, την «αποδέχθηκε και την εφάρμοσε, πολύ πιο αποτελεσματικά, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα» και «την ακολουθεί πιστά» και ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε, ότι η «στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας με τρυπάνια», ουσιαστικά έχει ωφελήσει και ενισχύσει, στο εσωτερικό της, την πολιτική του Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Το ΜέΡΑ 25 θέλει την ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας. Ούτε ο κατευνασμός ούτε οι εντάσεις είναι η λύση. Η λύση είναι μια ειρηνευτική διαδικασία, το οποίο σημαίνει διάλογο. Όχι, όμως διμερή διάλογο. Δε έχουμε κανένα πρόβλημα με την ιδέα του διμερούς διαλόγου, αλλά ο διμερής διάλογος της Αθήνας και της ‘Αγκυρας σήμερα, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».
“Περιφερειακή διάσκεψη”
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι, αντί για διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία «με την επιδιαιτησία της Μέρκελ», θα ήταν πιο αποτελεσματικό, ο έλληνας πρωθυπουργός να συγκαλέσει στη Θεσσαλονίκη διεθνή περιφερειακή διάσκεψη, σε επίπεδο ηγετών των χωρών της Ν.Α. Μεσογείου, με ένα μόνο θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ώστε, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να καταγραφούν οι διαφωνίες και να συμφωνηθεί από κοινού προσφυγή όλων στη Χάγη. Σημείωσε, ότι ενδεχόμενη άρνηση συμμετοχής από τον πρόεδρο Ερντογάν θα οδηγούσε στην «αυτοαπομόνωσή» του.
Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή παραδείγματος, αντί γεωτρήσεων για ορυκτά καύσιμα στη ΝΑ Μεσόγειο, να προτείνει ένα άλλο πιο «πράσινο» μοντέλο ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, με πλωτές ανεμογεννήτριες και με επενδύσεις σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για τα εξοπλιστικά
Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ένα «πακέτο εθνικής ανασφάλειας», μια «τεράστια αγορά του αιώνα, χωρίς να μας πει κόστος», το οποίο, όπως υποστήριξε, θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, βάζοντας τη χώρα σε μια ανώφελη κούρσα εξοπλισμών απέναντι στην Τουρκία.
Τάχθηκε υπέρ της «λελογισμένης αναβάθμισης» των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, με προσθήκη κάποιων, μικρότερου κόστους και με ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να συνεχίζεται επιτυχώς ο αποτρεπτικός ρόλος τους.
Για τα σχολεία
Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους καλοκαιρινούς μήνες για να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες υγιεινής στις σχολικές αίθουσες, με λιγότερους μαθητές, περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς, ώστε να είναι πιο επιτυχημένη η προστασία τους απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Για τα κόκκινα δάνεια επέκρινε, ως αναποτελεσματικό, το σχέδιο “Ηρακλής” και αντιπρότεινε την υιοθέτηση του σχεδίου του κόμματος του, ως εφαρμόσιμο και επωφελές, για όλες τις πλευρές.
“Εμείς έχουμε τον «Οδυσσέα», που λύνει το πρόβλημα, εκείνοι έχουν ένα σύστημα το οποίο θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά δώδεκα δισεκατομμύρια και είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα καταδικάσει την ελληνική ιδιωτική οικονομία, είτε πετύχει, είτε αποτύχει”, σημείωσε.
“Παραγωγή και διακίνηση υδρογόνου”
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης «στο νούμερο ένα κέντρο παραγωγής και διακίνησης υδρογόνου» στη Μεσόγειο. Τάχθηκε, κατά της καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, ή στο Βόλο, από τσιμεντοβιομηχανίες, λέγοντας ότι είναι ένα μοντέλο «απαρχαιωμένο, καταστροφικό για το περιβάλλον και δεν έχει μέλλον». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, για τις αστικές συγκοινωνίες, για ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κ.α.
Τέλος, αναφέρθηκε στις εσωτερικές διεργασίες του ΜέΡΑ 25 με την ανάδειξη κληρωτών (22 από τα 144 μέλη) της Κεντρικής του Επιτροπής και στη σύνοδο της «Προοδευτικής Διεθνούς», που θα είναι ανοιχτή στο παγκόσμιο κοινό, το τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), με ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 την Παρασκευή στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με συμμετοχή των Νόαμ Τσόμσκι, Νάομι Κλάιν, κ.α.