ΜΕΛΕΤΗ: Ποιοί είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρέσουν
Πόσο εύκολο μας είναι να φτάσουμε στη συγχώρεση; Σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές, για μια συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων που η καθημερινότητά τους είναι ένας πραγματικός αγώνας, η διαδικασία της συγχώρεσης γίνεται αβίαστα. Ειδικότερα, όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες, είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρέσουν, σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν το πιο «ήπιο» στρες της καθημερινότητας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology and Special Education.
Αυτό που αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της μελέτης των επιστημόνων ήταν η συσχέτιση της αυθεντικότητας της προσωπικότητας (της ικανότητας να είναι κάποιος ο εαυτός του) και της ικανότητας να συγχωρεί κάτω από διαφορετικά επίπεδα στρες. Η ικανότητα της συγχώρεσης μόλις τώρα αρχίζει να διερευνάται από τη ρωσική ψυχολογία της προσωπικότητας, ενώ σχεδόν καμία εργασία δεν έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν σχετικά με τη σύνδεσή της με άλλα θετικά φαινόμενα της προσωπικότητας ενός ατόμου.
Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται συνδυαστικά η αυθεντικότητα, η ικανότητα της συγχώρεσης και τα επίπεδα άγχους. Η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Higher School of Economics (HSE), Sofya Nartova-Bochaver, συνεργάστηκε με τη συνάδελφό της Violetta Park για να εξετάσουν 140 νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 40 ετών, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια.
Δείτε επίσης: ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ: Οι μορφές της νόσου – Οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι τα άτομα με χρόνιο στρες επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα αυθεντικότητας αλλά και συγχώρεσης. Τα σχετικά ευκατάστατα άτομα παρουσίασαν μέτρια αποτελέσματα, ενώ η ομάδα του καθημερινού στρες παρουσίασε τα χαμηλότερα επίπεδα και των δύο δεικτών.
ΜΕΛΕΤΗ: Ποιοί είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρέσουν
Δείτε επίσης: MΕΤΑ ΜAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr