fbpx
26.4 C
Serres
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΕΡΡΕΣ: "Πλάτωνος Πρωταγόρας" στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: “Πλάτωνος Πρωταγόρας” στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

ΣΕΡΡΕΣ: “Πλάτωνος Πρωταγόρας” στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

Ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στις Σέρρες για το 2020, με το θέμα “Πλάτωνος Πρωταγόρας. Η κοσμογονία και η οργάνωση της κοινωνίας” που θα αναπτύξει με εισήγησή του, ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας.

Το μάθημα θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και θα γίνει μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά.

Σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρει:

Στο τελευταίο μάθημα του ημερολογιακού έτους 2020 (16-12-2020) ο φιλόλογος κ. Ζήσης Μητλιάγκας θα αναφερθεί συνοπτικά σε ένα από τα κορυφαία έργα του Πλάτωνα της πρώιμης συγγραφικής του δραστηριότητας.

Είναι ο διάλογος: Πλάτωνος Πρωταγόρας όπου γίνεται μια υψηλής μορφής συζήτηση από δυο κορυφαία πνεύματα των κλασσικών χρόνων, τον Πρωταγόρα  τον σπουδαιότερο των σοφιστών του 5ου π.Χ αιώνα και τον φιλόσοφο Σωκράτη, τον πατέρα της σκέψης του Πλάτωνα και γενικά όλων των φιλοσόφων του 4ου π.Χ αιώνα.

Στην αρχή θα γίνει λόγος για την κοσμογονία με το γνωστό μύθο του Επιμηθέα (απερίσκεπτος που δρα και μετά σκέπτεται) και τον Προμηθέα (προνοητικός πρώτα σκέπτεται  και μετά δρα). Το κλέψιμο της Φωτιάς και της έντεχνης σοφίας, του Ηφαίστου και της Αθηνάς, από τον Προμηθέα ως εργαλεία για την επιβίωση των ανθρώπινου είδους, ανάμεσα στα άλλα έμβια όντα.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Μετά ακολουθεί η επέμβαση του Δία που χάρισε στους ανθρώπους δια του Ερμή, την αιδώ και την δίκην, δηλαδή τον αλληλοσεβασμό και την δικαιοσύνη (ίνα είεν πόλεων κόσμοι και δεσμοί φιλίας συν αγωγοί).

Ο αλληλοσεβασμός και η δικαιοσύνη ως  δώρο των θεών (μετέσχε ν ο άνθρωπος θείας μοίρα) για μια ομαλή κοινωνική συμβίωση.

Ο διάλογος μετά το μύθο, αφορά το διδακτών ή μη της αρετή, κορυφαίες μορφές της οποίας είναι ο αλληλοσεβασμός και η δικαιοσύνη.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/ 

Ανδρονίδης  Θεολόγος https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ, η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α. και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -