fbpx
31.9 C
Serres
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΜ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι φόρουμ ιδεών, αλλά συνομοθέτης

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι φόρουμ ιδεών, αλλά συνομοθέτης

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι φόρουμ ιδεών, αλλά συνομοθέτης

«Το δίλημμα είναι απλό: Ενεργός πολίτης ή παθητικός θεατής των εξελίξεων στη ζωή μας; Η ψήφος μας είναι η δύναμή μας. Η ψήφος μας καθορίζει την κατεύθυνση της ζωής μας στα κέντρα των αποφάσεων, στην Ευρώπη που νομοθετεί το 80% των νόμων που εφαρμόζονται στην πατρίδα μας», απαντά η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, Μαρία Σπυράκη σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και αμέσως προσθέτει: «Καθισμένοι στον καναπέ ή αράζοντας στην ξαπλώστρα της παραλίας την ημέρα των εκλογών, επιλέγουμε να παραιτηθούμε από το θεμελιώδες δικαίωμα να ορίζουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη. Παραχωρούμε τη δύναμη μας στις μειοψηφίες και τους επιτρέπουμε να καθορίσουν το μέλλον μας […] Αν αυτό μας αρκεί, τότε, ας πάμε για μπάνιο…».

Η κ. Σπυράκη επισημαίνει την πολιτική δύναμη που αποκτούν οι ευρωβουλευτές ενός εθνικού κόμματος ανάλογα με την ένταξή τους στις πολιτικές ομάδες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, υπογραμμίζει τις «νίκες» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, της «ισχυρότερης πολιτικής δύναμης».

Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος

Επιπλέον, έπειτα από σχετική ερώτηση, αναφέρεται αναλυτικά στη νομοθετική διαδικασία, η οποία επιβάλει, ενίοτε, το διάλογο μεταξύ των οργάνων της ΕΕ, τον αποκαλούμενο και «τρίλογο», δηλαδή μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου της ΕΕ (κράτη μέλη), προκειμένου να συνταχθεί το τελικές διατάξεις ενός νομοθετικού κειμένου. Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Έχοντας ξενυχτήσει αρκετές φορές γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, έχω πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης να διαπραγματεύομαι νομοθεσία που επηρεάζει τη ζωή και τις δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών στην Ένωση. Από την προστασία όλων μας από καρκινογενείς και πιθανά καρκινογενείς ουσίες, μέχρι την αλλαγή του μοντέλου στην παραγωγή των αγαθών, ώστε να επαναχρησιμοποιούνται, επισκευάζονται και, τελικά, να ανακυκλώνονται και από τη στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο, που αποτελεί το δεύτερο μετά το διοξείδιο του άνθρακα ρύπο του θερμοκηπίου, που οδήγησε στον πρώτο παγκοσμίως Κανονισμό για τον περιορισμό των διαρροών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, ο γνώμονας μου είναι ένας: το δημόσιο συμφέρον».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το στοίχημα είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, για το οποίο αποτελεί προϋπόθεση η αναβάθμιση του δικτύου που ήδη έχει ξεκινήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ σχετικά με την ακρίβεια, τονίζει ότι η αντιμετώπισή της «χρειάζεται άμεση δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και έχει σαφή και ισχυρή αρμοδιότητα στην επιτήρηση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών». Όπως σημειώνει: «είναι απολύτως προβληματικό οι πολυεθνικές να χωρίζουν την ΕΕ, δηλαδή την ενιαία αγορά, σε ζώνες και να πωλούν το ίδιο προϊόν, με το ίδιο περιεχόμενο και διαφορετικό όνομα, σε διαφορετικές τιμές στην Ευρώπη».

Αναφερόμενη στη σχετική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει ότι αυτή «αποκάλυψε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και ακολούθησαν μια σειρά χώρες σε ανάλογο πνεύμα» και ότι «φέρνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της, άμεσα», προσθέτοντας ότι «είναι απορίας άξιο που η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ξεπεράσει το μικροκομματισμό και να στηρίξει αυτή την κίνηση. Άγνοια ή εμπλοκή από το παρελθόν ή και τα δύο, εκείνοι ξέρουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Σπυράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Χρυσόστομο Μπίκατζικ: 
Ερ.: Πρώτη ερώτηση, κυρία Σπυράκη, και σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι -και όχι- μόνο ρωτάνε: Γιατί να πάω να ψηφίσω; 

Απ.:Το δίλημμα είναι απλό: Ενεργός πολίτης ή παθητικός θεατής των εξελίξεων στη ζωή μας; Η ψήφος μας είναι η δύναμή μας. Η ψήφος μας καθορίζει την κατεύθυνση της ζωής μας στα κέντρα των αποφάσεων, στην Ευρώπη που νομοθετεί το 80% των νόμων που εφαρμόζονται στην πατρίδα μας. Η ψήφος μας είναι απαραίτητη για να διαδραματίσουμε ρόλο ως πολίτες και να μην είμαστε θεατές των εξελίξεων σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας και δύο πολεμικών συγκρούσεων στη γειτονιά μας. Καθισμένοι στον καναπέ ή αράζοντας στην ξαπλώστρα της παραλίας την ημέρα των εκλογών, επιλέγουμε να παραιτηθούμε από το θεμελιώδες δικαίωμα να ορίζουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη. Παραχωρούμε τη δύναμη μας στις μειοψηφίες και τους επιτρέπουμε να καθορίσουν το μέλλον μας. Έπειτα από αυτό, κάθε διαμαρτυρία για τις πολιτικές και νομοθετικές επιλογές της ΕΕ είναι απλώς κατόπιν …εορτής. Αν αυτό μας αρκεί, τότε, ας πάμε για μπάνιο…

Ερ.: Ενισχύοντας το πρώτο ερώτημα, υποστηρίζουν ότι ακόμη και όλοι οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές να ενωθούν μαζί σε κάποιο θέμα, δεν θα μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των 720 ευρωβουλευτών, οπότε…

Απ.: Η πολιτική δεν έχει ευθύγραμμη σχέση με την αριθμητική. Οι ευρωβουλευτές ανήκουμε σε κόμματα στην ΕΕ. Η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο, σε ποσοστό, κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην ΕΕ και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα διατηρήσει την πρωτιά και τη δύναμη της. Ως εκ τούτου η επιρροή των ευρωβουλευτών της ΝΔ, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα, την εξειδίκευση και την πολιτική συγκρότηση, είναι καταλυτική στη λήψη των αποφάσεων, ειδικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πολιτικός με βαρύ αποτύπωμα στην πατρίδα μας και σημαντική επιρροή στις Βρυξέλλες. Δουλεύουμε με όπλα την επίδοση και την αφοσίωση στην υπηρεσία των συμφερόντων των πολιτών μας. Έτσι καταφέραμε να υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κοινό δανεισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πάρα τις σφοδρές αντιρρήσεις συναδέλφων από τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε τις αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, να αυξήσουμε την πράσινη ενέργεια, και να μειώσουμε τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε τις διορθώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική υπέρ της μείωσης της γραφειοκρατίας στους κλήρους έως 100 στρέμματα και υπέρ της ευελιξίας στην καταβολή των αποζημιώσεων. Έτσι θα αλλάξουμε την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις το 2025, υπέρ των Ελλήνων αγροτών. Έτσι θα ιδρύσουμε το Ταμείο για την Κοινή Άμυνα στην ΕΕ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των μελών του FRONTEX για την επιτήρηση των συνόρων μας.

Ερ.: Έχετε συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του ΕΚ σε διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με την ευθύνη ολοκλήρωσής τους για να προχωρήσει η κοινοτική νομοθεσία σε, ομολογουμένως σημαντικούς, αλλά δύσκολους (πολύπλοκους και περίπλοκους) τομείς… Πόσο έντονο είναι να κάθεται κανείς σε αυτό το … τραπέζι και, για κάποιους το… παζάρι θέσεων και προτάσεων στις Βρυξέλλες; 

Απ.: Η εκπροσώπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τραπέζι του περίφημου τριλόγου, των διαπραγματεύσεων, δηλαδή, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο «τίμιου μεσολαβητή», είναι η κορυφαία και πιο περίπλοκη δουλειά που μπορεί να αναλάβει ένας ευρωβουλευτής. Έχοντας ξενυχτήσει αρκετές φορές γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, έχω πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης να διαπραγματεύομαι νομοθεσία που επηρεάζει τη ζωή και τις δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών στην Ένωση. Από την προστασία όλων μας από καρκινογενείς και πιθανά καρκινογενείς ουσίες, μέχρι την αλλαγή του μοντέλου στην παραγωγή των αγαθών, ώστε να επαναχρησιμοποιούνται, επισκευάζονται και, τελικά, να ανακυκλώνονται και από τη στρατηγική της ΕΕ για το μεθάνιο, που αποτελεί το δεύτερο μετά το διοξείδιο του άνθρακα ρύπο του θερμοκηπίου, που οδήγησε στον πρώτο παγκοσμίως Κανονισμό για τον περιορισμό των διαρροών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, ο γνώμονας μου είναι ένας: το δημόσιο συμφέρον.
Το βάρος της ευθύνης, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επιλέγει ως κεντρική εισηγήτρια, είναι μεγάλο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συνομοθέτης με το Συμβούλιο των υπουργών με συγκεκριμένη ατζέντα την πράσινη μετάβαση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μεταναστευτικό, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων, την κοινή αμυντική πολιτική, τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Ένωσης. Δεν είναι φόρουμ ιδεών όπου ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να καταθέσει τον προβληματισμό του για θέματα που αφορούν εθνικές αρμοδιότητες από τους μισθούς και τις συντάξεις μέχρι την εφαρμογή των δικαιωμάτων των γυναικών και των ευάλωτων, τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί πολλαπλώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ερ.: Ακριβή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, δύο συντελεστές που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των προϊόντων και με τους οποίους έχετε ασχοληθεί εκτενώς… Πόσο εύκολο τελικά θα είναι να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση (συμφέρουσα προς τον καταναλωτή) όσον αφορά στην ενέργεια…

Απ.: Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα πολύ σκληρό μάθημα για την ΕΕ και την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ποτέ κανένας δεν πρέπει να βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, λένε οι έμπειροι διαπραγματευτές, και η ΕΕ έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ευτυχώς για όλους μας, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ακόμα μαίνεται, επιτάχυναν την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαφοροποίηση των παρόχων, μειώνοντας στο ελάχιστο την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ, η πλατφόρμα για κοινές εθελοντικές προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων στα τιμολόγια, συγκράτησαν τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Στην Ελλάδα ειδικά, η κυβέρνηση επιδότησε οριζόντια τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού όχι μόνο για τους ευάλωτους αλλά και για τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας και τη δυνατότητα επιλογής του παρόχου από τον καταναλωτή με τα χρωματιστά τιμολόγια, που τόσο επικρίθηκαν, οδήγησαν στην πτώση των τιμών σε επίπεδα προ του 2021. Το στοίχημα είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, για το οποίο αποτελεί προϋπόθεση η αναβάθμιση του δικτύου που ήδη έχει ξεκινήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ερ.: … αλλά και όσον αφορά στον περιορισμό (έστω) της ακρίβειας…

Απ.: Η κυβέρνηση στην Ελλάδα εφαρμόζει συνδυασμό μέτρων για τη μείωση των τιμών και ταυτόχρονα αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με κατώτατο μισθό τα 830 ευρώ, στα όρια της αντοχής της οικονομίας. Ωστόσο είναι φανερό πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας χρειάζεται άμεση δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και έχει σαφή και ισχυρή αρμοδιότητα στην επιτήρηση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών. Είναι απολύτως προβληματικό οι πολυεθνικές να χωρίζουν την ΕΕ, δηλαδή την ενιαία αγορά, σε ζώνες και να πωλούν το ίδιο προϊόν, με το ίδιο περιεχόμενο και διαφορετικό όνομα σε διαφορετικές τιμές στην Ευρώπη. Η επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκάλυψε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και ακολούθησαν μια σειρά χώρες σε ανάλογο πνεύμα. Η επιστολή του πρωθυπουργού φέρνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώπιον των ευθυνών της, άμεσα.  Και είναι απορίας άξιο που η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ξεπεράσει το μικροκομματισμό και να στηρίξει αυτή την κίνηση. Άγνοια ή εμπλοκή από το παρελθόν ή και τα δύο, εκείνοι ξέρουν…

Ερ.: Μητέρα με δύο παιδιά… εργαζόμενη… Το δημογραφικό απειλεί τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη;

Απ.: Όλες μα όλες οι εργαζόμενες γυναίκες παντού στον κόσμο κάνουμε καθημερινά διπλοβάρδια. Κάνουμε μια δουλειά από την οποία αμειβόμαστε και μια δεύτερη στο σπίτι, τη μη αμειβόμενη εργασία, τη φροντίδα για όλους και για όλα που προσφέρουμε αβίαστα και χωρίς όριο πολλές φορές στους δικούς μας ανθρώπους, στα παιδιά μας, στους συντρόφους μας, στους γονείς μας. Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει τις γυναίκες με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο και τα μέσα, για να μεγαλώσουν παιδιά με αξιοπρέπεια. Ο ορισμός Επιτρόπου για το δημογραφικό, στη θητεία που λήγει, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χάραξη εστιασμένων πολιτικών στήριξης από το επίδομα γέννησης, μέχρι την κατοχύρωση της επιστροφής στη θέση εργασίας και τη γονική άδεια και για τους δυο γονείς.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στη στήριξη όλων των γυναικών που φέρνουν παιδιά στον κόσμο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με επίδομα όχι μόνο για τις μισθωτές αλλά και για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα και τα επόμενα βήματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την προσιτή στέγη. Είναι επίσης ανάγκη οι τρίτεκνοι να έχουν την ευκαιρία να διατηρούν την ιδιότητα εφ´ όρου ζωής και να λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή τους κατάσταση ειδικά σε επαγγέλματα που απαιτούν μετακινήσεις.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι φόρουμ ιδεών, αλλά συνομοθέτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -