fbpx
17 C
Serres
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τι ζήτησαν οι παραγωγοί πωλητές από τον Γ.Γεωργαντά

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τι ζήτησαν οι παραγωγοί πωλητές από τον Γ.Γεωργαντά

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τι ζήτησαν οι παραγωγοί πωλητές από τον Γ.Γεωργαντά

Συνάντηση  με τον  υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής, ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Κιλκίς  Κώστας Γρίβας, μέλος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Μάκης Κωστηκεχαγιάς, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» Ειρηναίος Παρίσης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των λαϊκών αγορών Σερρών Βαλάντης Χατζηλάρης.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τι ζήτησαν οι παραγωγοί πωλητές από τον Γ.Γεωργαντά

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα κύρια ζήτημα, που απασχολούν, τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές. Φυσικά το μεγαλύτερο από αυτά η ακρίβεια, η οποία έχει επηρεάσει δραματικά τον κλάδο με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευτεί το κόστος παράγωγης και όπως είναι φυσικό οι τιμές των προϊόντων, που φτάνουν στον καταναλωτή.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές κατέθεσαν στον υπουργό σχετικό υπόμνημα. Σε αυτό αφού γίνεται μία περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ζητούν να υπάρξουν ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. 

«Απαιτούνται άμεσες λύσεις, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο υπόμνημα αναφέρονται μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των λαϊκών αγορών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τι ζήτησαν οι παραγωγοί πωλητές από τον Γ.Γεωργαντά
Ακολουθεί το υπόμνημα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Είμαστε βέβαιοι ότι προερχόμενος από έναν κατεξοχήν αγροτικό Νομό γνωρίζετε άριστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο σχεδόν του αγροτικού κόσμου. Στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν επί σειρά ετών και με διαφορετικές κάθε φορά αφορμές και αιτίες, οι καλλιεργητές της Ελληνικής Γης αποδεικνύουν ότι μπορούν να αποτελέσουν πράγματι την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Χώρας μας. 

Δυστυχώς όμως, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν έχει αφήσει κανένα απολύτως περιθώριο ελιγμών από μέρους μας, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη για γενναία βήματα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας από την πλευρά της Πολιτείας. 

Έτσι θα πρέπει σε πρώτο χρόνο και άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για φθηνά γεωργικά εφόδια (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κλπ) με μείωση του ΦΠΑ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προχωρήσει ήδη στο συγκεκριμένο μέτρο για να βοηθήσουν την αγροτική τους οικονομία, με αποτέλεσμα εμείς να αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλότερες τιμές που αυτονόητα και εξ αυτού του λόγου έχουν τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή των τιμών λιανικής σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην πολιτική των εταιρειών σχετικά με τις εγκρίσεις των φυτοφαρμάκων. 

Το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών εξαγγελιών, αλλά δυστυχώς για εμάς ουδέποτε έχει γίνει πραγματικότητα. Σήμερα, η ανάγκη για αφορολόγητο πετρέλαιο είναι μονόδρομος για να μπορέσουν οι Έλληνες αγρότες να εκκινήσουν τις διαδικασίες παραγωγής, αλλιώς είναι δεκάδες εκατοντάδες οι συνάδελφοι μας που θα εγκαταλείψουν τη γεωργία, στρεφόμενοι σε άλλους τομείς για την εξασφάλιση των αναγκαίων προς το ζην τους. 

Ταυτόχρονα θα πρέπει, ειδικά για τον αγροτικό κόσμο με το τόσο αυξημένη κόστος παραγωγής, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα πρέπει να επιταχυνθεί η εξόφληση των αποζημιώσεων, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις.

Θα πρέπει κ.Υπουργέ να αποτελέσει κεντρική πολιτική σας βούληση ο έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων, έλεγχος που θα οδηγήσει στην οριστική διακοπή των παράνομων “ελληνοποιήσεων” αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, που ουδείς γνωρίζει τελικά από πού προέρχονται, σίγουρα όμως καταλήγουν στο τραπέζι του καταναλωτή. 

Την ίδια στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται η παραγωγή, ο κόπος και όλο το βιός του κάθε Έλληνα αγρότη, από όλες τις καταστροφές και τις ενδεχόμενες ασθένειες που προκύπτουν. 

Οφείλει στην παρούσα φάση η Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της στον αγροτικό κόσμο και για έναν ακόμα λόγο: Τόσο εξαιτίας της πανδημίας, όσο και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης – απόρροιας του πολέμου στην Ουκρανία – και της γενικευμένης παγκόσμιας αστάθειας, η Ελληνική Πολιτεία έχει λάβει διάφορα μέτρα για αρκετές επαγγελματικές ομάδες. Δεν έχουν ληφθεί όμως τα αντίστοιχα μέτρα για τους Έλληνες αγρότες. Έτσι, θα πρέπει να αναπληρωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών για όλα τα προϊόντα τους τα οποία είτε έμειναν αδιάθετα και πετάχτηκαν, είτε πωλήθηκαν σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής τους. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει κ. Υπουργέ να υπάρχει αυστηροποίηση του όρου “επαγγελματίας αγρότης” με αύξηση του ποσοστού στο 51%, από το 35% που είναι σήμερα, του ετησίου συνολικού εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διευκολυνθεί η έκδοση παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, με κατάργηση της ανεδαφικής γραφειοκρατίας που ισχύει σήμερα και οδηγεί έμμεσα στον αποκλεισμό του αγρότη – παραγωγού από την πώληση των προϊόντων του στις λαϊκές αγορές. 

Τέλος, για να δοθεί λύση στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που ασχολείται με τις γεωργικές εργασίες, πρόταση μας είναι να συσταθεί από την Πολιτεία ένας Φορέας, στα πρότυπα του ΟΑΕΔ, όπου θα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξεύρεση εργασίας, όσο και στην ενίσχυση του αριθμού των εργατικών χεριών που θα απασχολούνται στις καλλιέργειες στην Χώρα μας. 

Αφορά την TUTA ABSOLUTA , έντομο Καραντίνας, στα κηπευτικά. Θέλουμε 150 Κορδ./ στρέμμα/ υπαίθρου και 300 Κορδ/στρέμμα για θερμοκήπια, γίνεται εγκατάσταση δύο φορές την σεζόν».

Ένταξη της καλλιέργειας τομάτας και μελιτζάνας, υπαίθριας και θερμοκηπευτικής στο μέτρο 10.1.08 της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης  των μικρολεπιδοπτέρων(ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) (Σημείωση: Ειδικά για το συγκεκριμένο να τονίσουμε πως σύμφωνα με τον υπουργό είναι σε πολύ καλό δρόμο η επίλυση του ζητήματος).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -