Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Τράπεζες και θαλασσοδάνεια, δικαιοσύνη και προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού»
Για θαλασσοδάνεια που καλύπτονται, σε αντιδιαστολή με τα μικρά χρέη που θέτουν σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία, κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο Λευτέρης Αβραμάκης. Μάλιστα, ο Σερραίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τη σημερινή ΝΔ ως τη “χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, τη χειρότερη δυνατή στιγμή”.
Αναλυτικά, αναφέρει:
Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν να παραχωρήσει προκλητικά αμνηστία στα τραπεζικά στελέχη για τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια (δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις) που χορηγούσαν αφειδώς με «άνωθεν» εντολές την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ προέβλεψε ότι προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των στελεχών των τραπεζών για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρήσεις και στα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), θα έπρεπε εντός μικρής προθεσμίας να υποβάλλουν έγκληση για να συνεχιστεί η διαδικασία.
Ειδικά για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων είχε ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 97 τραπεζικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία χρωστούν συνολικά 428.398.734,26 ευρώ σε όλες τις τράπεζες (ΝΔ 225.256.940,70 ευρώ και ΠΑΣΟΚ 203.141.793,56 ευρώ). Καμία τράπεζα δεν άσκησε έγκληση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ανακριτή με αποτέλεσμα η αρμόδια εισαγγελέας να εισηγηθεί την παύση των ποινικών διώξεων.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει εάν πρέπει να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία ή όχι, έκρινε ότι ο Νόμος αμνήστευσης των τραπεζικών στελεχών της ΝΔ είναι αντισυνταγματικός καθώς αποτελεί «συγκεκαλυμμένη αμνήστευση ποινικών αδικημάτων για μια μεμονωμένη κατηγορία προσώπων» και αποφάσισε τη συνέχιση των ανακρίσεων και της ποινικής διαδικασίας, διασώζοντας το κύρος τουλάχιστον της δικαιοσύνης. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά δικαστικό βούλευμα που κρίνει το συγκεκριμένο νόμο αντισυνταγματικό.
Πριν λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε η προκλητική ρύθμιση χρεών της «γενναιόδωρης» Τράπεζας Πειραιώς προς τον επιχειρηματία κ. Πηλαδάκη. Συγκεκριμένα η Τράπεζα ενέκρινε τη διαγραφή 138 εκατομμυρίων από τις ύψους περίπου 149 εκατ. οφειλές του κ. Πηλαδάκη. Το υπόλοιπο των οφειλών του ιδιοκτήτη τριών καζίνο ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να εξοφληθεί στο διάστημα 22 ετών.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ νέο Πτωχευτικό Κώδικα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ακόμα και η απώλεια της πρώτης κατοικίας για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ. Προκειμένου η κυβέρνηση όμως να μην «φορτώσει» τις τράπεζες με χιλιάδες ακίνητα που δεν θα έχουν σημαντική εμπορική αξία, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού όπου το κράτος θα αναλαμβάνει τα ακίνητα που δεν είναι ελκυστικά για τις τράπεζες και οι υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες τους θα «πληρώνουν ενοίκιο» στο κράτος μέχρι να εξοφλήσουν τα δάνεια τους.
Ταυτόχρονα, ανατρέχοντας στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, είναι εμφανές, ότι το σύνολο της οικονομίας βρίσκεται σε τρομακτική ύφεση, με εξαίρεση τις τράπεζες και τις κατασκευές. Ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανήκει στις λίγες «προνομιούχες» επιχειρηματικές δραστηριότητες που διατηρούν πρόσβαση στο δανεισμό.
Αντίθετα, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης ευθύνεται για το 60% της ύφεσης της οικονομίας. Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την κατακόρυφη πτώση των μισθών, την επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας και τις αναστολές συμβάσεων. Η κυβέρνηση επιμένει να επιλέγει την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων με περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και περαιτέρω μειώσεις μισθών και ελαστικών μορφών εργασίας, παραπέμπει τους ελεύθερους επαγγελματίες στις τράπεζες για δανεισμό, όπου όμως σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των Τραπεζών περισσότερο από το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών κρίνεται μη επιλέξιμο για δανειοδότηση.
Μία στις δέκα επιχειρήσεις λοιπόν έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα το οποίο μάλιστα θα κληθεί να αποπληρώσει μετά από αρκετούς μήνες και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα έχει βάλει λουκέτο αφήνοντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις που σήμερα εξυπηρετούνται προκλητικά από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
Σε ότι αφορά δε τους περίφημους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ύψους 32 δις που θα ξεκινήσουν να εισρέουν από το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει αυτά να διατεθούν κατά κύριο λόγο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Κοινώς, πολύ λίγες και μεγάλες εταιρίες θα επωφεληθούν αυτών των χρημάτων τα περισσότερα από τα οποία θα αποδοθούν στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης. Ένα μεγάλο μέρος θα το «καρπωθεί» η επένδυση της Microsoft και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα αρκεστούν σε voucher τύπου «σκοιλ ελληκίκου».
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς σε λίγους. Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις εξαΰλωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της πλήρους αποσύνθεσης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ, επιτρέπει στις τράπεζες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, επιδιώκει την ατιμωρησία όλων όσων ευθύνονται για την χρεοκοπία και τα Μνημόνια και δημιουργεί προϋποθέσεις για μια νέα κοινωνική χρεοκοπία.