fbpx
21.3 C
Serres
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΛ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Το νέο ασφαλιστικό θα πλήξει παλιούς και νέους εργαζομένους αλλά και...

Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Το νέο ασφαλιστικό θα πλήξει παλιούς και νέους εργαζομένους αλλά και τους συνταξιούχους» 

Με αφορμή την αναλυτική παρουσίαση του νέου ασφαλιστικού από τον Υπουργό Εργασίας, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επίθεση σε βάρος των σημερινών εργαζομένων, καταργώντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και επενδύοντας σε στρατηγικές κοινωνικού διχασμού. Η πρόταση για την «ιδιωτικοποίηση» της επικουρικής ασφάλισης, εντάσσεται στην ευρύτερη θεώρηση της για κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα και σε κατάργηση κάθε αναδιανεμητικής πρόνοιας που διέπει σήμερα το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Η ΝΔ προσπαθεί να διχάσει ηλικιακά αυτή τη φορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, επιδιώκοντας πρακτικά την δια νόμου κατάργηση της αλληλεγγύης των γενεών που σήμερα βρίσκει εφαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» που εισηγείται και όχι το «ασφαλιστικό Σουηδίας» που διαφημίζει, θα έχει τις εξής συνέπειες:
  1. Οι νέοι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα διαπιστώσουν σταδιακά ότι η τελική επικουρική σύνταξη που θα πάρουν θα είναι πολλαπλά κατώτερη τόσο των υποσχέσεων όσο και των εγγυήσεων που υποτίθεται ότι θα παρέχει το κράτος, διότι όπως λειτουργεί η ελληνική οικονομία και όπως προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση, θα υποχρεωθεί σε μεγάλα διαστήματα ημιαπασχόλησης, ελαστικής απασχόλησης και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα ανεργίας και επανακατάρτισης που θα επηρεάσουν σημαντικά και αρνητικά τον «ατομικό κουμπαρά».
  2. Η εισαγωγή της «ατομικής ευθύνης» και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, απαλλάσσει προκαταβολικά το κράτος από τις ευθύνες του για τη διατήρηση βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, και «χρεώνει» επίσης προκαταβολικά στους νέους εργαζόμενους το αποτέλεσμα των επιλογών τους και την «επένδυση» των εισφορών τους σε χρηματιστήρια και επενδύσεις για τα οποία δεν θα έχουν ποτέ επαρκείς γνώσεις και κατάλληλη ενημέρωση για το τι γίνεται. Όλοι θυμόμαστε ακόμη τις μεγάλες απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων όταν «επενδύθηκαν» στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  3. Η κυβέρνηση εγγυάται με τα χρήματα των φορολογουμένων ότι σε τυχόν χρηματιστηριακή ή οικονομική κρίση, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν πίσω τις εισφορές τους, αποκρύπτοντας όμως ότι από τα χρήματα που θα πάρουν θα έχει αφαιρεθεί το 13% που θα χρεώνεται η λειτουργική διαχείριση των χρημάτων τους. 
  4. Οι σημερινοί εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει και μάλιστα πολύ ακριβά τα ασφαλιστικά ταμεία από τις απώλειες τόσο του χρηματιστηρίου όσο και πιο πρόσφατα από το PSI της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, θα υποχρεωθούν να καλύψουν και τα μεγάλα ελλείμματα που θα προκληθούν στα ασφαλιστικά ταμεία από αυτή την αντιμεταρρύθμιση. Το κόστος μετάβασης υπολογίζεται συντηρητικά στα 75 δις και η κυβέρνηση «ποντάροντας» σε μια ανάπτυξη που όλο ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε, «εγγυάται» ότι κανείς σημερινός συνταξιούχος ή σημερινός εργαζόμενος δεν θα έχει απώλειες, διότι τα όποια χρηματοδοτικά κενά θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους. Τα χρήματα όμως του κράτους είναι χρήματα των φορολογούμενων και όχι του κ. Χατζηδάκη ή της ΝΔ που χρωστάει παντού και δεν πληρώνει ποτέ. Κοινώς, οι σημερινοί εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, καλύπτοντας μέσω της φορολογίας τα χρηματοδοτικά κενά που θα προκληθούν από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα πληρώσουν δύο φορές ή και περισσότερο προκειμένου να διατεθούν περί τα 75 δις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μέσω ενός νέου δημοσίου ταμείου. 
  5. Οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και όσοι ενταχθούν στο νέο σύστημα θα καλύπτουν και μέρος του λειτουργικού κόστους του νέου ταμείου, τις αμοιβές των «golden boys» που θα επιλεγούν «αξιοκρατικά» για να διαχειριστούν τις εισφορές των εργαζομένων, ιδίως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής όταν εκ των πραγμάτων οι εισφορές των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν στοιχειωδώς  το λειτουργικό κόστος. Ακόμα, όμως, και στην πλήρη ανάπτυξη το 13% παρακράτησης θα είναι σε μεγάλο βαθμό το εξασφαλισμένο κέρδος των ασφαλιστικών εταιριών που θα μετέχουν σε αυτό το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα.
  6. Η περιβόητη «ενίσχυση της ανάπτυξης» που θα προκύψει από τη δήθεν επένδυση των εισφορών αυτών στον «τζόγο» των χρηματιστηρίων, είναι ένα μεγάλο ψέμα. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες που θα μετέχουν στο εγχείρημα, στην πλειοψηφία τους είναι πολυεθνικές και ένα μόνο μέρος των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων τους αποφέρει φορολογικά έσοδα, ενώ τα κέρδη τους διανέμονται κυρίως στους ανώνυμους μετόχους στο εξωτερικό. Το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν θα αποτελεί το μοναδικό «σημείο» επένδυσης, καθώς προκειμένου να επιτευχθούν οι αποδόσεις που θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των εμπλεκόμενων θα επιλέγονται επισφαλείς επενδύσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, νωπές είναι ακόμα οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τραπεζών και μεγάλων εταιριών ελληνικών συμφερόντων, που πρακτικά μείωσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις εκμηδένισαν τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου και των μικροϊδιοκτητών με τις ευλογίες μάλιστα της κυβέρνησης. Το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό.
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Συμπερασματικά, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί μια ακόμη ακραία περίπτωση βίαιης υφαρπαγής του πλούτου τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών εργαζόμενων προς όφελος κυρίως των μεγάλων πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών και των επενδυτικών fund. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστούν οι σημερινοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχοντας πληρώσει με τις εισφορές τους τις σημερινές συντάξεις θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν μέσω τις φορολογίας, για δεύτερη φορά τις σημερινές συντάξεις και για τρίτη φορά τις δικές τους συντάξεις. Τα κυβερνητικά φληναφήματα περί ανάπτυξης που θα καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά, δεν πείθουν κανένα αφού όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι τα κέρδη της ανάπτυξης επί κυβερνήσεων ΝΔ διανέμονται σε λίγους ενώ το κόστος της ύφεσης επιμερίζεται πάντα σε όλους και κυρίως στη μεσαία τάξη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -