fbpx
20.4 C
Serres
Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΛ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: "Η Κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου"

Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: “Η Κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου”

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να παρακάμψει ή να ελέγξει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου ώστε ανενόχλητη να δρα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο Λευτέρης Αβραμάκης, αναφορικά με το θέμα δικαστικού ακαταδίωκτου για μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε:

“Στην πρώτη ευκαιρία μετά τη διαρροή στον Τύπο πρακτικών από συνεδριάσεις των επιτροπών λοιμωξιολόγων, η Κυβέρνηση φέρνει σχετική τροπολογία με την οποία θεσπίζει τo ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών αυτών, καθώς και τον αποκλεισμό τους από κάθε διαδικασία μαρτυρικής κατάθεσης. Τί σκοπό έχει, όμως, μια τέτοια ρύθμιση, όταν πρόκειται για ένα γνωμοδοτικό όργανο χωρίς αποφασιστική αρμόδιοτητα; Ποιος θα ήταν εκείνος ο εισαγγελέας που θα ασκούσε δίωξη σε έναν επιστήμονα επειδή διατύπωσε τη μία ή την άλλη γνώμη, στη βάση των διδαγμάτων της επιστήμης. Και πώς θα μπορούσε εξάλλου σε μία ευνομούμενη πολιτεία να διώκονται οι επιστήμονες εκείνοι που κλήθηκαν να μπουν μπροστά και δούλεψαν σκληρά για να θωρακίσουν τη χώρα μας μπροστά στην επέλαση του κορωνοϊού.

Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, πως άλλες στοχεύσεις υπηρετούνται μέσα από μια τέτοια ρύθμιση κι αυτές έγκεινται, όπως μας βοήθησε να καταλάβουμε το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία σε δύο κυρίως ζητήματα:

ΠΡΩΤΟΝ, στην προστασία από ποινικές διώξεις, όλων των κυβερνητικών στελεχών που συμμετείχαν στις επιτροπές αυτές και δεν απολαμβάνουν ασυλίας, που έθεταν κατά πως έδειξε το δημοσίευμα της Δημοκρατίας μαζί με τους Υπουργούς το στενό πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν της αποφάσεις τους οι ειδικοί. Η Κυβέρνηση δηλαδή προκαταλάμβανε και διαμόρφωνε τις γνωμοδοτήσεις των λοιμωξιολόγων χρησιμοποιώντας τις στη συνέχεια ως επιστημονικό άλλοθι, ώστε να μπορεί επικοινωνιακά να εμφανίζει τις δικές της αποφάσεις ως επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η αστοχία αυτών των αποφάσεων που οδήγησε στους αριθμούς που βλέπουμε κάθε μέρα στις οθόνες μας δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην Κυβέρνηση και με την τροπολογία αυτή θέλει να προστατέψει όσα μέλη της μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένα στο μέλλον.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, στη διασφάλιση πως κανείς από τους ειδικούς δεν θα κληθεί ως μάρτυρας σε κάποια ποινική διαδικασία σχετική με τη λειτουργία της επιτροπής και τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κορωνοϊό. Έτσι προσπαθεί να δημιουργήσει στεγανά, προφανώς περιορίζοντας και την πολιτική ευθύνη.

ΤΡΙΤΟΝ, πιθανόν έτσι να επιδιώκεται και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Θέλοντας δηλαδή να δείξει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση πως επιδιώκει να προστατέψει τα μέλη των επιτροπών από τις κακόβουλες κοινωνικές επιθέσεις που μπορεί να δεχθούν από ομάδες αρνητών του ιού και αποπροσανατολίζοντας από τις πιο πάνω στοχεύσεις της.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Σε κάθε περίπτωση η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν απολύτως ενδεικτική της αντίληψης που έχει η Κυβέρνηση για την λειτουργία της ως κορυφαίου εκτελεστικού οργάνου. Η άλλη τροπολογία για την αλλαγή στον τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και τη θεσμοθέτηση δυνατότητας ορισμού συνταξιούχου δικαστικού με απόφαση μόνο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών – χωρίς δηλ. συμμετοχή στη διαδικασία άλλου ανεξάρτητου οργάνου – σε συνδυασμό με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων προδίδει μια διάθεση από μέρους της Κυβέρνησης συγκεντρωτικής διοίκησης του κράτους χωρίς όμως την υποχρέωση λογοδοσίας και ελέγχου των πολιτικών αποφάσεών της.

Προδίδει τη διάθεσή της για παράκαμψη της δικαστικής εξουσίας και των δημοκρατικών θεσμών με κύριο στόχο την επίτευξη των σκοπιμοτήτων της. Και οι σκοπιμότητες αυτές, για να προσπαθεί με τόση σπουδή να τις διασφαλίσει, προφανώς δεν αφορούν την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -