fbpx
13.7 C
Serres
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΛ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Αδικαιολόγητη η περικοπή 15% στις βασικές ενισχύσεις των αγροτών»

Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Αδικαιολόγητη η περικοπή 15% στις βασικές ενισχύσεις των αγροτών»

Λ.ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: «Αδικαιολόγητη η περικοπή 15% στις βασικές ενισχύσεις των αγροτών»

Το ζήτημα των οριζόντιων περικοπών κατά 15% στις βασικές ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες  έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές αναφέρουν ότι ενώ οι αγρότες περίμεναν την πλήρη εξόφλησή τους για τα δικαιώματα που νόμιμα κατέχουν,  η βασική ενίσχυση 2020 (βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, νέοι αγρότες) μειώθηκε οριζόντια κατά 15%, ήτοι κατά 100 εκατ ευρώ συνολικά. Οι αιτιάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι έωλες, ενώ η εκ των υστέρων δέσμευση, μετά τις έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών, για καταβολή το επόμενο διάστημα ενός 7% ακόμα, το ήμισυ δηλαδή του ποσού που δικαιούνται οι αγρότες, δεν επιλύει το πρόβλημα. Το επιτελικό μπάχαλο της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε τους ευρωπαϊκούς πόρους να διαχειριστεί με ορθό τρόπο ώστε αυτοί να αποδίδονται στην ώρα τους και σωστά στους δικαιούχους.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη για την απόφαση του Υπουργείου και κατ’ επέκταση του ΟΠΕΚΕΠΕ «να κρατηθεί πίσω» ένα ποσό προς «όποια» χρήση, µε αποτέλεσμα να βλέπουν στην ενίσχυση τους µία οριζόντια περικοπή της τάξης του 15%, ειδικά αυτή τη δύσκολη εν μέσω πανδημίας περίοδο. Κυρίως όταν διαβάζουμε ότι η περικοπή των 100 εκ. € ήταν αποτέλεσμα της κατανομής του εθνικού αποθέματος για το 2020 και ειδικότερα παράτυπων απονομών δικαιωμάτων ενίσχυσης σε άτομα που δεν είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με την απόδοση σε αυτούς δημόσιων βοσκοτόπων.

Οι Βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αιτιολογήσει γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που επηρεάζει το σύνολο των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα ζητούν να γίνουν άμεσα όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αναβαθμιστεί τεχνολογικά και να εκσυγχρονιστεί,  ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων. Τέλος ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος ορισμός για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού  2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες.

Ο κ. Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Σε μια περίοδο που οι αγρότες βιώνουν μια πρωτοφανή μείωση εισοδημάτων η κυβέρνηση εντελώς αδικαιολόγητα αποφάσισε να περικόψει τις βασικές ενισχύσεις του 2020. Ενώ οι δυνάμεις της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκονται αντιμέτωπες με τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες, ενώ βρίσκονται με επιταγές στα χέρια που δεν μπορούν να εισπράξουν, η κυβέρνηση προσθέτει μια ακόμη απώλεια εισοδήματος χωρίς λόγο.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική που έχει ως στόχο την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αύξησε το κόστος παραγωγής, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωσε τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων και τώρα μειώνει και την βασική ενίσχυση. Ζητούμε να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα και να αποδοθεί  στους δικαιούχους το σύνολο των ποσών που δικαιούνται.

Τα 100 εκ ευρώ που αυθαίρετα περιέκοψε η κυβέρνηση αδυνατώντας να ελέγξει τη νομιμότητα των νέων αιτήσεων για τη βασική ενίσχυση, αποτελεί σοβαρή ζημιά για τους νόμιμους δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους δυσκολεύονται εδώ και μήνες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους παραγωγής. Ειδικά για τον αγροτικό Νομό των Σερρών, το νέο αυτό χτύπημα στους παραγωγούς, επηρεάζει άμεσα το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει δυστυχώς την αδιαφορία της για ότι συμβαίνει στο Νομό μας και την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση. Η επιτελική της όμως ικανότητα να πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, αφορά πλέον την επιβίωση χιλιάδων νοικοκυριών. Αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ας σταματήσουν τουλάχιστον να δημιουργούν νέα. Είναι προτιμότερο να μην κάνουν τίποτα παρά να παίρνουν αποφάσεις που μειώνουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών στο Νομό Σερρών. Τα λεφτά που δεν δόθηκαν στους αγρότες του Νομού θα λείψουν από την αγορά των Σερρών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -