Ένα σύνδρομο από το οποίο πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Η συχνότητά του (και) στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς.
Το σύνδρομο αυτό είναι ευρέως γνωστό ως υπνική άπνοια. Επιστημονικά λέγεται σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο. Το 2008 υπολογιζόταν ότι έπασχε από αυτό το 3-7% των ανδρών και το 2-5% των γυναικών στην Ελλάδα. Το 2019, όμως, διαπιστώθηκε ότι οι πάσχοντες Έλληνες έφτασαν το 50% και οι πάσχουσες Ελληνίδες το 18% του γενικού πληθυσμού!
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Όπως αναφέρουν ερευνητές από τον νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια, σε μελέτη με εκατοντάδες συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι η υπνική άπνοια είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή είναι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.
Αυτό όμως ισχύει για όσους δεν κάνουν θεραπεία για να την αντιμετωπίσουν. Όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με μια ειδική συσκευή που τροφοδοτεί τον οργανισμό τους συνεχώς με αέρα θετικής πίεσης (CPAP), διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός.
Η μελέτη
Στη μελέτη εξετάσθηκαν στοιχεία από 81.932 εθελοντές. Οι 1.493 εξ αυτών εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι 224 από αυτούς νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικώς οι 61 εισήχθησαν στην εντατική ή/και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19.
Η υπνική άπνοια συσχετίσθηκε με αυξημένα ποσοστά λοιμώξεως, όταν δεν αντιμετωπιζόταν. Αντιθέτως, «η επαρκής αντιμετώπισή της» συσχετίσθηκε με μειωμένα ποσοστά της λοιμώξεως Covid-19. Η αντιμετώπιση ήταν επαρκής όταν οι πάσχοντες από σοβαρή υπνική άπνοια χρησιμοποιούσαν την συσκευή CPAP επί τουλάχιστον 4 ώρες κάθε βράδυ στη διάρκεια της πανδημίας.
Η μελέτη συσχέτισε επίσης την παχυσαρκία και τα πολλαπλά άλλα υποκείμενα νοσήματα με αυξημένα κρούσματα της Covid-19.
«Η συσχέτιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός με την υπνική άπνοια, πιθανώς έχει βιολογική βάση. Και αυτό διότι είναι κοινοί οι παράγοντες κινδύνου μεταξύ των δύο ασθενειών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dennis Hwang, πνευμονολόγος εξειδικευμένος στην Ιατρική Ύπνου. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Το ανδρικό φύλο
- Η παχυσαρκία
- Η ταυτόχρονη παρουσία καρδιαγγειακών προβλημάτων
Τι είναι
Όπως εξήγησε ο Dr. Hwang, η υπνική άπνοια προκαλεί κατακερματισμό του ύπνου. Οι πάσχοντες από αυτήν βιώνουν αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής στη διάρκειά του. Οι διακοπές αυτές μπορεί να συμβαίνουν 30 ή περισσότερες φορές ανά ώρα ύπνου. Η συνέπεια είναι να μισοξυπνά διαρκώς ο ασθενής (κατά κανόνα δίχως να το αντιλαμβάνεται), προσπαθώντας να πάρει ανάσα.
Η διαταραχή αυτή οδηγεί σε μειωμένη οξυγόνωση του οργανισμού. Οδηγεί επίσης σε φλεγμονή τον οργανισμό, ο οποίος ουσιαστικά ασφυκτιά πολλές φορές κάθε βράδυ. Μοιραία λοιπόν ανοίγει ο δρόμος για εκδήλωση παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η υπέρταση και πολλά άλλα.
Το πιο κλασικό σύμπτωμα που προκαλεί η υπνική άπνοια είναι δυνατό ροχαλητό που ξαφνικά σταματάει. Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ασθενής «τινάζεται», καθώς παίρνει βίαια βαθιά ανάσα.
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (ATS). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.