fbpx
13.2 C
Serres
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης για όσους παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για το...

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος λοίμωξης για όσους παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι

Μία ευρέως συνταγογραφούμενη σε όλον τον κόσμο κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Τα εν λόγω φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς.

Νέα μελέτη

Η νέα μελέτη παρατήρησης σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό. Κάτι που δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

Όσο συχνότερη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, γι’ αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω. Όσοι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορονοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των ΡΡΙ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι η ομεπραζόλη (Prilosec), η λανσοπραζόλη (Prevacid), η παντοπραζόλη (Protonix) και η εσομεπραζόλη (Nexium).

Οι ερευνητές

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, επισήμαναν ότι «αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ».

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με πλασίμπο κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο Covid-19, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -