Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια από τις 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Του μέτρου εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) να συνεχιστεί υπό το καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την επικράτεια. Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Περιφέρεια της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») εντάσσονται από αύριο Σάββατο 13 Μαρτίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 22 Μαρτίου οι Περιφερειακές Ενότητες, Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές.
Στο «βαθύ κόκκινο» λοιπόν παραμένουν οι εξής περιοχές:
1. η Περιφέρεια Αττικής,
2. οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
3. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
4. οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
5. η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
6. οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
7. η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
8. η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
9. η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου, καθώς και
10. ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
11. ο δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
12. ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και
13. ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας τονίζοντας ότι θα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα. Δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.
Ακόμη υπενθύμισε ότι:
– Πρώτον, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται (πχ μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία κοκ)
– Δεύτερον, οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και ATM τραπεζών με sms 3 πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (sms 4), οι αστυνομικοί ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.
– Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, το Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και διαρκεί ως τις 5 το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου, καθώς όπως είπε, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία τους με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.
Ακόμη υπογράμμισε ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες το επιτρέψουν.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου Covid-19. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η εξειδικευμένη πλατφόρμα https://ergasia.testing.gov.gr/ όπου κάθε εργαζόμενος/η σε επιχείρηση άνω των 20 εργαζομένων θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού (rapid test) μέχρι και 2 φορές το μήνα. Στόχος της προσπάθειας αυτής, όπως είπε, είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου λόγω του αριθμού των εργαζομένων προκαλείται αυξημένος συγχρωτισμός του προσωπικού με συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου COVID-19.
Κάθε εργαζόμενος που επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο για COVID-19, θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει στην πλατφόρμα, μήνυμα (sms) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί.
Κατά τη διάρκεια του lockdown, το sms έχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Η εξέταση συνιστά λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία για 3 ώρες.
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι λειτουργεί η πλατφόρμα testing.gov.gr που παρέχει επίσης τη δυνατότητα δωρεάν διάγνωσης σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η πανδημία εξακολουθεί, να βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις, οι οποίες ευνοούν και επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα, «να απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε ακόμα πιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, σε μία στιγμή που είναι κατανοητό να αισθανόμαστε κόπωση και να αδημονούμε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών».
«Καταλαβαίνουμε την πίεση που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική συγκυρία, η νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει και μας κρατά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες. Τα δεδομένα, όμως, απαιτούν εγρήγορση και απαιτούν μεγάλη προσοχή», σημείωσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η γραμμή του τερματισμού, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. «Και κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της περιπέτειας. Στη σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Μέχρι, όμως, να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την απαραίτητη ανοσία, παραμένουμε προσεκτικοί. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Ώστε μετά το τέλος της πανδημίας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τις αγαπημένες συνήθειες που θυσιάσαμε όλους αυτούς τους μήνες, παρέα όμως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε σχέση με το θέμα της τουριστικής περιόδου η στρατηγική τους είναι πολύ συγκεκριμένη. «Μέχρι το τέλος Απριλίου όλοι οι άνω των 60 και όλες οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί και θεωρούμε ότι όλα θα λειτουργήσουν βάση του σχεδίου και 14 Μαΐου με ασφάλεια θα μπορέσουμε να κάνουμε την εκκίνηση της τουριστικής μας περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Β. Παπαευαγγέλου: Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ΑstraZeneca θα συνεχιστεί κανονικά
Watch this video on YouTube
Η επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα παρά τις όποιες αναφορές έγιναν διεθνώς και αφορούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό. Όπως είπε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, «η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο».
Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μάλιστα όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.
Όπως παρατήρησε τα επεισόδια αυτά είναι συχνά ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό στην κοινότητα και ανέφερε το παράδειγμα του Ην. Βασιλείου που έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων δεν αυξήθηκε περισσότερο σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί απ’ ότι ισχύει στο γενικό πληθυσμό.
Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού στην χώρα μας λόγω των μεταλλάξεων» και παρατήρησε πως έχουμε σταθερά αυξανόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις αλλά και τα μητροπολιτικά κέντρα.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα έχει φτάσει στα 2.100, είπε, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4,5% και είναι η πρώτη φορά για το 2021 που ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 4%.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα κυρίως στις ηλικίες 25 έως 55 ετών και η ανοδική τάση είναι εμφανής στην Αττική με 10.000 ενεργά κρούσματα. Μιλώντας ειδικά για τον Πειραιά, τόνισε πως το κέντρο της πόλης καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.
Όπως πρόσθεσε έχουμε καθημερινά πλέον 400 εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία, στα οποία πλέον νοσηλεύονται 4.032 άτομα διεγνωσμένα στον ιο. Μόνο στην Αττική την τελευταία βδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να πιέζεται ακόμη περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας. «Η πίεση αυτή θα συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες» είπε, τονίζοντας πως οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν πλέον τους 500. «Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική έχει φτάσει στο 92 % παρότι αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε και επισήμανε πως ο δείκτης Rt βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το 1 σε όλη τη χώρα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει αυξητική πορεία της νόσου.
Η διασπορά της μετάδοσης εξακολουθεί να γίνεται από την οικογένεια και την εργασία και όπως τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η επιτροπή εισηγήθηκε να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το καλό νέο της αποψινής ενημέρωσης είναι ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι νοσηλείες στους άνω των 80 ετών. Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε λέγοντας ότι 400.000 συμπολίτες μας έχουν πλήρως εμβολιαστεί και ότι από αυτό και μόνο τον αριθμό φαίνεται ότι τουλάχιστον 12.000 κρούσματα έχουν ήδη αποτραπεί λόγω του εμβολιασμού όπως εκτιμάται.
Γκ. Μαγιορκίνης: Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά θα έχουμε μία πιο καλή εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει το τρίτο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει αυτήν την περίοδο την Ελλάδα, είπε απόψε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη την πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι το τρίτο κύμα είναι βραδύτερο από το δεύτερο, αλλά η κόπωση του πληθυσμού είναι φανερή και από αυτό, όπως είπε, θα κριθούν όλα. Επισήμανε πως κάθε μακροχρόνια πρόβλεψη είναι δύσκολη και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία αρχική εκτίμηση για σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όπως είπε, την πανδημία στη χώρα μας εξακολουθούν να «οδηγούν» ηλικίες 40 έως 65 ετών, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν και νοσηλεύεται στο νοσοκομεία άνω των 65 ετών είναι λιγότεροι και υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη από την Αττική καθώς και ότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκε κατά 15% η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19.
«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» πρόσθεσε και είπε ότι δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 κάτι που δείχνει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.