fbpx
3.7 C
Serres
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Καμπανάκι για τέταρτο κύμα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Καμπανάκι για τέταρτο κύμα

Αργά αλλά σταθερά σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνει η πανδημία στη χώρα μας με τους «σκληρούς δείκτες» να δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Ήδη το μεγάλο άλμα για την επιστροφή στην κανονικότητα έγινε με σειρά άρσης περιοριστικών μέτρων καθώς μετά από έξι μήνες καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033, παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ανοίγουν τα μουσεία, ανοίγει ο τουρισμός, ανοίγουν τα καζίνο, ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων ενώ ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για το ενδεχόμενο έλευσης του τέταρτου κύματος τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης RT εκτιμάται στο 0,96, ενώ και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. Επιπλέον, συνεχίζεται η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι την Πέμπτη ανέρχονταν σε 683.

Ανησυχία προκαλούν, επίσης, τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε διάφορες χώρες, όπως στην Ινδία, τη Βραζιλία καθώς εκφράζονται φόβοι των ειδικών ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα της πανδημίας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

«Καμπανάκια» ειδικών

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο.

«Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους.», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα.

«Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε, ενώ επεσήμανε σχετικά με τις μεταλλάξεις, πως η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. Ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο, ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

Μιλώντας στο Mega μίλησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με την αγωνία που προκαλεί η μαζική άρση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα, την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το άνοιγμα του τουρισμού είπε «εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προσοχή από όλους. Βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε 15 ημέρες αν δεν προσέξουμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνονται και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό επίσης έχει μειωθεί αρκετά».

«Θα ζητήσουμε να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα τα χειρουργεία»

Η ίδια αναφέρθηκε και στον άμεσο προγραμματισμό των χειρουργείων, κάποια από τα οποία έχουν πάει πίσω αρκετούς μήνες.

«Όπως προχωρούν και αλλάζουν τα πράγματα, θα πρέπει να αλλάξουν πράγματα και στα νοσοκομεία. Έχουμε τους ασθενείς non–covid που πρέπει να γίνουν τα ραντεβού τους και τα χειρουργεία τους, να προχωρήσουν και αυτά τα περιστατικά. Αποφασίσαμε με δική μας ευθύνη να προχωρήσουν τα χειρουργεία και τα ραντεβού για τα άλλα νοσήματα που υπάρχουν, να εξυπηρετηθεί ο κόσμος πριν φύγει για διακοπές. Θα ζητήσουμε από τις ΥΠΕ και το υπουργείο να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα τα χειρουργεία. Υπάρχουν χειρουργεία που έχουν καθυστερήσει εδώ και έξι μήνες και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Είναι δέσμευση για εμάς ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Θα καταγράψουμε τους συναδέλφους και θα τους πάρουμε και τηλέφωνα ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και με το ιατρικό και με το νοσηλευτικό προσωπικό».

Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού

Σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί όντως να είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, πέρασαν πολύ δύσκολα ένα χρόνο. Νομίζω ότι όλοι θα είμαστε πολύ προσεχτικοί από εδώ και πέρα. Κανένας εστιάτορας, ξενοδόχος δε θέλει να γυρίσει πίσω, να κλείσει τα μαγαζιά του και να πάμε στις καταστάσεις που ήμασταν. Εμείς σαν υγειονομικό προσωπικό θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε. Πιστεύω ότι είμαστε ασφαλείς γιατί θα προσέξουμε. Έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα. Περιμένουμε την αύξηση του ιικού φορτίου, είναι αναμενόμενο. Τέλος Ιουνίου, βάσει του σχεδιασμού για τα εμβόλια, θα έχουμε φτάσει στο ποσοστό του 50% που θα φέρει τη σχετική ανοσία».

«Στόχος όλων είναι να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να επιτευχθεί η ανοσία. Καλά κάναμε και ανοίξαμε, όμως χρειάζεται προσοχή», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παγώνη.

Για το αν υπάρχουν φόβοι για ένα νέο πισωγύρισμα μέσα στο καλοκαίρι και ένα νέο κύμα, ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9 σημείωσε: «Η πανδημία αυτή είναι κάτι πρωτόγνωρο και συνεχίζουμε να τη μαθαίνουμε. Οπότε υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη τα όπλα, η στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των νέων προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο εμβολιασμών και εμβολιαστικών προγραμμάτων και από τις εταιρείες να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Αυτή την πληροφορία έχουμε. Άρα εγώ πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος που υπάρχει (…) Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να κλείσει η οικονομία σε αυτό».

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε»».

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές» τόνισε.

«Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα, χρειάζεται έντονη ιχνηλάτηση και καραντίνα για όσους είναι ύποπτοι για κρούσματα, αλλά η χώρα δεν έχει ετοιμάσει τέτοιες μονάδες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, «εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προσοχή από όλους. Βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε 15 ημέρες αν δεν προσέξουμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνονται και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό επίσης έχει μειωθεί αρκετά».

ΠΗΓΗtovima.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -