fbpx
33.1 C
Serres
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η υγειονομική διαχείριση από δυνατό χαρτί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την...

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η υγειονομική διαχείριση από δυνατό χαρτί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση

Η υγειονομική διαχείριση του κορωνοϊού από δυνατό χαρτί που ήταν για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας τείνει να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα στο πολιτικό επίπεδο.

Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Ορατός ο κίνδυνος της απώλειας των κεκτημένων

Η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη πιστώθηκε με τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown την έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση που συγκράτησαν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασηλωνωμένων σε ΜΕΘ και φυσικά των θυμάτων.

Η εικόνα δε σε σύγκριση με το τι γινόταν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και ιδίως σε μεγάλες χώρες ήταν καταλυτική. Κριτικές που δέχτηκε η κυβέρνηση γύρω από πτυχές των μέτρων και των γενικότερων παρεμβάσεών της στην υγειονομική διαχείριση δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν τη γενική θετική εικόνα που αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις.

Ακόμα και η αγωνία και ο φόβος για τις οικονομικές πληγές της πανδημίας, ισοσκελιζόταν πολιτικά για την κυβέρνηση λόγω της υγειονομικής διαχείρισης που έδειχνε αν μη τι άλλο ότι η κατάσταση υγειονομικά είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Αντιφάσεις και παλινωδίες

Ωστόσο μετά το lockdown, μια σειρά από αντιφάσεις και παλινωδίες και κυρίως από αποφάσεις που υπαγόρευαν μόνο οικονομικοί λόγοι κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την εφαρμογή τους άρχισαν να θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Πλέον βρισκόμαστε στη φάση όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει νέα μέτρα καθώς τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα είναι σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ πλέον αυξάνεται αργά μεν αλλά σταθερά και ο αριθμός των νεκρών από covid.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνητικές συστάσεις προς τους νέους ειδικά εκλαμβάνονται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ως στοχοποίηση συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ενώ οι εκκλήσεις περί ατομικής ευθύνης φαίνεται να εκνευρίζουν καθώς εκλαμβάνονται ως άλλοθι για να συγκαλυφθούν ευθύνες του κρατικού μηχανισμού.

Το κυριότερο απ’ όλα είναι πως φαίνεται στην κυβέρνηση χρεώνεται το μπάχαλο που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές ενώ έχει αρχίσει να δημιουργείται η καχυποψία πως οι αρμόδιες αρχές δεν δίνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι μετά το πέρας του καλοκαιριού ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση είναι μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια των όποιων κεκτημένων της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Κόκκινη λίστα

Ακόμα και στο εξωτερικό η εικόνα της χώρας έχει αρχίσει να θολώνει. Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός  βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να συμπεριληφθεί από τη Βρετανία στην κόκκινη λίστα των χωρών με αυξημένα κρούσματα κοροναϊού, καθώς στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες 21,1 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες και στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν αναγκαστικά σε 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους οι Βρετανοί τουρίστες.

Σπασμωδικές κινήσεις

Μάλιστα οι κινήσεις της κυβέρνησης που δείχνει να στοχεύει στην διαχείριση τριών συγκεκριμένων αγκαθιών που έχει μπροστά της και είναι η επιστροφή των εκδρομέων, η καθολική και σωστή χρήση μάσκας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, προκαλούν μάλλον τον εκνευρισμό με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση.

Η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος μέσω του 112 δείχνει μάλλον σπασμωδικότητα στις αντιδράσεις της κυβέρνησης.

Ειδικά η ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων που έκανε ο κ. Πέτσας για τις 7 Σεπτεμβρίου προκαλεί επιπλέον σύγχυση καθώς την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι οι αποφάσεις θα παρθούν στα τέλη Αυγούστου.

Τα τοπικά lockdown, οι εργασιακοί χώροι και οι νεότερες ηλικίες

Στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού είναι η εφαρμογή τοπικών lockdown ενώ ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους.

Ενδεικτικές του όλου κλίματος είναι οι πολιτικές αντιδράσεις που υπάρχουν μετά την έκκληση του πρωθυπουργού προς τους νέους και το σχετικό σποτ, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν ολίγοις εγκαλούν την κυβέρνηση πως ενοχοποιεί την κοινωνία και ιδίως τη νεολαία για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η αύξηση των κρουσμάτων εμφανίζεται στις νεότερες ηλικίες, ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει κανένα σχεδιασμό ώστε το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με ασφάλεια.

Απαιτείται νέος υγειονομικός σχεδιασμός

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης χρεώνοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη ότι ως κοινωνία και ως χώρα δεν μείναμε ασφαλείς καθώς μετά την αρχική περίοδο η κυβέρνηση –όπως υποστήριξε ο κ. Ξανθός- επιχείρησε να εισπράξει πολιτικά οφέλη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «για να ξαναγίνουμε ασφαλείς και να περιοριστεί η ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία απαιτείται νέο σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης, με αποτροπή της εκθετικής διασποράς του ιού, με αξιόπιστη εκτίμηση κινδύνου και αναλογικότητα στη λήψη των μέτρων, με καλή επιδημιολογική εικόνα και επιτήρηση σε τοπικό επίπεδο και άρα στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις, με εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις «πύλες εισόδου» αλλά και στις εστίες «υπερμετάδοσης» στο εσωτερικό (μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία, εργοστάσια, κέντρα διασκέδασης, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συναλλάσσονται με το ευρύ κοινό κ.λπ.)».

Απαράδεκτη η μεταφορά των ευθυνών στους πολίτες

«Είναι ώρα επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας που διευρύνεται και να σταματήσουν τις παλινωδίες, τις αστοχίες, και τις απαράδεκτες λογικές της μεταφοράς ευθυνών στους πολίτες» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ιδιαίτερα για τα σχολεία δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνει η Κυβέρνηση μόνο την ημερομηνία έναρξης της σχολικής περιόδου. Οφείλει τώρα να παρουσιάσει τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό της για την προστασία της υγείας των μαθητών, των οικογενειών τους και φυσικά των εκπαιδευτικών».

«Όμως ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι θεωρεί πρωτεύον ζήτημα για το Υπουργείο Υγείας όχι την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά το ποιος έχει τις αρμοδιότητες για τους διορισμούς και τις προσλήψεις. Γι’ αυτό και τις αφαιρεί από τον Υπουργό, προκειμένου η «Μαξίμου ΑΕ» να κάνει ακόμη πιο εύκολα τα ρουσφέτια της» ανέφερε η κα. Γεννημάτα. 

Ανοίγει τα σχολεία χωρίς σχέδιο

Η κυβέρνηση από τη μία επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων και από την άλλη ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να ενημερώνει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια προετοιμασία, μέσα και μέτρα προστασίας θα γίνει αυτό δυνατό, σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει, «διέθετε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνιο, για να εξασφαλίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων, που είναι αναγκαία να ξεκινήσει και για παιδαγωγικούς και για μορφωτικούς λόγους.

Σήμερα ξεπερνάει κάθε όριο υποκρισίας όταν ανάγει σε κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κοροναϊού το πώς θα συμπεριφερθούν παιδιά Δημοτικού! Η κυβέρνηση να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους μαθητές, τη νεολαία και τους γονείς και να αναλάβει την δική της τεράστια ευθύνη», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έπαιξε στο τζόγο των επιχειρηματικών κερδών την υπεύθυνη στάση του λαού μας, για να στηριχθούν τα συμφέροντα των κεφαλαίων στον τουρισμό και τις μεταφορές» σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός επισημαίνοντας, πως «ενώ ο λαός υπάκουσε το προηγούμενο διάστημα στα μέτρα και έδειξε μία πρωτόγνωρη πειθαρχία και υπευθυνότητα, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτή την περίοδο για να καλύψει τα σοβαρά κενά στη δημόσια υγεία και να πάρει μέτρα». 

Οι αντοχές νοσοκομείων και υγειονομικών

Αξίζει κανείς να προσθέσει στα παραπάνω πως η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και στο κατά πόσο ισχύουν στην πράξη και τα όσα είχε ανακοινώσει σχετικά με την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πάντως οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Από τα όσα καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ αυτό που προκύπτει είναι πως παρά τους αριθμούς που παρουσίαζε η κυβέρνηση για προσλήψεις και μέσα υγειονομικής προστασίας την περασμένη άνοιξη, στην πραγματικότητα οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την πριν την πανδημία κατάσταση.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το μέτρο της προληπτικής καραντίνας στο υγειονομικό προσωπικό που επιστρέφει από τις διακοπές, κάτι που σημαίνει τα υποχρεωτικά τεστ στην πράξη δεν μπορούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην συγκράτηση της διασποράς.

Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι ίδιοι οι υγειονομικοί ουσιαστικά κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες αν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗin.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -