ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Σε ασθενείς το πρώτο mRNA εμβόλιο
Χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε μία νέου τύπου θεραπεία που χρησιμοποιεί εξατομικευμένα εμβόλια για την καταπολέμηση τoυ καρκίνου. Ήδη 30 νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου, σύμφωνα με το BBC.
Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον Covid-19. Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Στόχος είναι η μόνιμη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μελάνωμα, καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του τραχήλου), κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να εξαλείψουν τους όγκους, και μέχρι στιγμής στις δοκιμές τους έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 30 νοσοκομεία.
Όπως ανέφερε και ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής Αθανάσιος Καλογερίδης στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στην πολύ πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ζούγκλα», οι μαζικοί εμβολιασμοί με σκευάσματα mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά της Covid-19, έδωσαν την ευκαιρία ευρέως πειραματισμού αυτού του τύπου εμβολίων κατά του καρκίνου. Όπως είπε και ο κ. Καλογερίδης, το μόνον θετικό από αυτήν υπόθεση με τους εμβολιασμούς κατά της Covid είναι πως προσφέρθηκε μεγάλη ευκαιρία έρευνας επί τεραστίου ανθρώπινου δείγματος ως προς τη συμπεριφορά των εμβολίων τεχνικής mRNA.
Ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε
Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ. «Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».
Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Elliot έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA, γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.
Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου;
Τα εμβόλια σχεδιάζονται συνήθως για την πρόληψη ασθενειών. Όμως τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του καρκίνου θα χρησιμοποιούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί. Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση τον καρκίνο του ασθενούς.
Δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Elliot ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.
Το εμβόλιο αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστούν αργότερα. Ο στόχος είναι το εμβόλιο να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην έχει καρκίνο τα επόμενα χρόνια.
Δείτε επίσης: META MAGAZINO: Διαβάστε το νέο τεύχος
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr