Ομιλία στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλή με θέμα «Στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», πραγματοποίησε ο Κώστας Μπούμπας.
Ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε:
“Αγαπητοί συνάδελφοι, μιλάμε για το περιβάλλον γι’ αυτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά πολύ φοβούμαι ότι η πολιτική που θα εφαρμόσουμε θα είναι για μια ακόμη φορά επιδερμική. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει μία κοινή στρατηγική, έπρεπε να υπάρχει μία διακομματική επιτροπή περιβαλλοντική η οποία θα συνεργάζεται με τα συναρμόδια Υπουργεία διότι στο περιβάλλον εμπλέκονται σχεδόν όλα τα Υπουργεία. Θα ξεκινήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας που πρέπει να υπάρχει μια περιβαλλοντική συνείδηση διότι, το περιβάλλον είναι παρατήρηση αν δεν υπάρχει παρατήρηση δεν μπορούμε να πούμε ότι προστατεύουμε το περιβάλλον.
Με το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε τι επιπτώσεις έχουμε στην οικονομική φύση με κάποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί στη γειτονιά μας δεν πάμε καλά. Δεν έχω χρόνο να τα αναλύσω αλλά δράττομαι της ευκαιρίας τουλάχιστον να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας διότι καθόμαστε πραγματικά σε ωρολογιακή βόμβα και δεν γίνεται τίποτα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ένα Ευρωβουλευτή έχουμε τον Μανώλη Φραγκούλη, και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακουγιού και τον πυρηνικό αντιδραστήρα του κοζλοντούι. Είναι οι δύο ωρολογιακές βόμβες στην περιοχή μας και κανείς δεν μιλάει για την ταμπακιέρα.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Είναι σχήμα οξύμωρο κύριε Υπουργέ, να έχουμε έναν πεπαλαιωμένο στόλο αυτοκινήτων και να μην δίνουμε τα εχέγγυα στον κόσμο να τα αντικαταστήσει. Αν μιλούμε για έξυπνες πόλεις όπως είναι για παράδειγμα ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στο Τορίνο της Ιταλίας επ’ αυτού. Πεπαλαιωμένο στόλο και στα φορτηγά και στα λεωφορεία αλλά και στα αλιευτικά σκάφη. Φώναζε ο Πρόεδρος του κόμματος μας Κυριάκος Βελόπουλος, χαράξτε αλιευτικές ζώνες είναι όμως και τα πεπαλαιωμένα σκάφη, τα ψαράδικα και τα αλιευτικά τα οποία μολύνουν τις θάλασσές μας και επί της ουσίας δεν τους δίνουμε κίνητρα να πάμε σε αντικατάσταση αυτών των λεγόμενων κομμένων σκαφών.
Είναι σχήμα οξύμωρο να συζητούμε για απολιγνιτοποίηση που άκουσα τον Πρωθυπουργός όταν μιλούσε για αυτό το πρωί, και παραμένουν τα μεταλλεία στα Σέρβια και στην Καστοριά για να τα πάρει ο stamens στη πόλη ενδεχομένως συμβαίνει στην πόλη καβάρκατσι των Σκοπίων από την αγοροπωλησία που γίνεται της ΛΑΡΚΟ για να έχουμε το πιο βασικό συστατικό για την ηλεκτροκίνηση. Δηλαδή, εκείνα τα μεταλλεία δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Βλάπτει μόνο οι υπόλοιποι στη Πτολεμαΐδα που θα οδηγηθούμε σε στρατιές ανέργων διότι δεν υπάρχει ουσιαστικά μια πολιτική για να δούμε πώς θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν μια ομαλή μετάβαση.
Είναι σχήμα οξύμωρο να μιλάμε σήμερα για προστασία του περιβάλλοντος και να δίνετε άδεια στην el dorado όπου με την alumnus gold στο δήμο Τσανάκαλι στη Τουρκία δεν ξέρετε για την μόλυνση εκεί ή δεν ξέρετε ότι η Gabriel μια θυγατρική της el dorado και μια καναδική στο Μπαια Μάρε της Ρουμανίας έχει φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.
Μιλάμε λοιπόν για περιβάλλον και δώσαμε πριν από λίγο την έγκριση στην el dorado την περιβόητο ελληνικός χρυσός, να πάει με ….θα δούμε τι θα γίνει .με τα άλλα στρέμματα που είναι δεσμευμένα, να προχωρήσει σε εξόρυξη χρυσού σε μια περιοχή με βλάστηση όπως είναι η Χαλκιδική.
Θέλω να μας πει η κυβέρνηση μήπως είναι δεσμευμένα και 92 χιλιάδες στρέμματα στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στο Βαθύλακκο της Δράμας και στο Λόφο Περάματος στη Θράκη. Ρωτάω γιατί πολύ ευαισθησία μας πιάνει για το περιβάλλον, που είναι οι αναλύσεις της ποιότητας νερού. Υπάρχει ένα πρόγραμμα orison Europe για ταμιευτήρες στα νησιά προκειμένου να έχουμε το βρόχινο νερό. Τα νησιά μας έχουν πρόβλημα με νερό δεν έχουν πρόβλημα τόσο η Αστυπάλαια εκεί με την πράσινη ανάπτυξη που θα τους δώσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Ας τους δίναμε τουλάχιστον σκάφη για να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους.
Πως μπορούμε να μιλάμε για περιβάλλον όταν πριν από λίγο καιρό ψηφίσατε την επένδυση με την Άλτα για το Ελληνικό.
Ο Αταμίδης στη Λεμεσό από τους ουρανοξύστες υπάρχει πρόβλημα μεγάλο σε ξήρανση γενικότερο των δέντρων της περιοχής αλλά και σε ρήγματα. Φώναζε ο Πρόεδρος μας για το Ελληνικό που θα έχει επιπτώσεις και για το κλίμα. Επειδή δεν έχω χρόνο και το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τη γειτονιά των Βαλκανίων και μιας και ο Πρωθυπουργός μας είναι ευαίσθητος για το περιβάλλον τώρα που δέχθηκε και τον Ζάεφ πριν από λίγες ημέρες στο οικονομικό forum μια και παραδώσατε αβλεπή το όνομα στα Σκόπια. Έπρεπε να του πει ότι τα Σκόπια αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη πόλη σε μόλυνση με την Καλκούτα και το Δελχί. Γιατί έχουν 1300 θανάτους ετησίως και αν ο δείκτης στην Αθήνα δείχνει 27 στα Σκόπια από μόλυνση του περιβάλλοντος δείχνει 155. Αυτή είναι η γειτονιά μας με την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών στο κράτος των Σκοπίων.
Σε ότι αφορά τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακούγιου που θα λειτουργήσει το 2023, διότι ο κύριος Δένδιας μίλησε με τον κύριο Μπρίνγκεν τον ομόλογό του στο Τσαβούσογλου όμως δεν είπε κουβέντα. Διότι το Ακούγιου παραβιάζει τη ….μπορεί ενδεχομένως να πάει σε κατασκευή πυρηνικών όπλων διότι από το 2023 με τη Δασατομ τη Ρωσική ήδη προχωράει ο ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες παραγωγής 1400 μεγαβατ. Θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο για να μπορέσει να καλύψει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Προσέξτε τώρα, λέει ότι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα παράξει πλουτώνιο που είναι βασικό συστατικό για κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Το άρθρο 10, της ατομικής επιτροπής λέει, ότι αν η Τουρκία πει ότι απειλείται εθνικά για τον πυρηνικό της αντιδραστήρα αρκεί να ενημερώσει τρεις μήνες νωρίτερα την επιτροπή, δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος. Αυτό είναι το Ακούγιου στην Επαρχία Μυρσίν, απέναντι από την Κύπρο που ήδη η Κύπρος αντιδρά διότι είναι μια βόμβα γενικότερα για το Αιγαίο, από τις Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα λένε οι πανεπιστημιακοί. Εμείς κουβέντα αλλά μιλάμε για το περιβάλλον για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου της Τουρκίας. Με τέσσερις αντιδραστήρες που ξεκινάει από το 2023 και η περιοχή δεν το σηκώνει γιατί έχει δώσει σεισμούς πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ”.