fbpx
12.5 C
Serres
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Να δοθούν πρωτοβουλίες και πόροι στην αυτοδιοίκηση

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Να δοθούν πρωτοβουλίες και πόροι στην αυτοδιοίκηση

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Να δοθούν πρωτοβουλίες και πόροι στην αυτοδιοίκηση

Την άποψη ότι “πρέπει να δοθούν πρωτοβουλίες και πόροι στην αυτοδιοίκηση και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό”, εξέφρασε στη Βουλή ο Κώστας Μπούμπας.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Έγκριση των εισηγήσεων που θα συμπεριληφθούν στην Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών», ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης ανέφερε:

H Ελλάδα των περιφερειών – επειδή το έχουμε συζητήσει μέσα από την επιτροπή, για το πώς μπορεί να έρθει η περιφερειακή αποκέντρωση, ανάπτυξη – βέβαια, πρέπει να δοθούν πρωτοβουλίες και πόροι στην αυτοδιοίκηση και στο πρώτο και στο δεύτερο βαθμό. 

Αυτό που έχει αναφέρει η συνάδελφος και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πάμε σε λίγες ώρες να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και από την άλλη, έχουμε αφήσει τις ανεξέλεγκτες χωματερές με πάρα πολλά και αρκετά υψηλά πρόστιμα για την Ελλάδα.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Επίσης, θετικό κρίνουμε αυτές τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν για το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ κόμμα με ένα χρονικό ορίζοντα από του χρόνου μέχρι το 2027, όπου αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

Από εδώ και πέρα δεν είναι σε αυτό το ΕΣΠΑ το τί θέλουμε εμείς, αλλά το τι θα χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή ένωση γύρω από το ΕΣΠΑ και στους τομείς – που το έχω ξαναπεί, πού θα κινηθεί το ΕΣΠΑ πλέον – σταματούν τα έργα υποδομής, σταματά η οδοποιία, στα έργα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει, δεν έχουμε εκπονήσει – ενδεχομένως – μελέτες, οι μελέτες δεν ήταν ώριμες, χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αλλά έρχονται κάποιοι άλλοι τομείς, πέρα από το περιβάλλον πώμα την πράσινη ανάπτυξη, τις ευάλωτες ομάδες, θα είχε επένδυση η ευρωπαϊκή ένωση μέσω του ΕΣΠΑ στην αγροδιατροφή, στο μεταποιητικό στάδιο κυρίως, στο δίκτυο πώλησης που πρέπει να έχουν τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και στη μεταποίηση που πρέπει να είναι προσεγμένη. 

Οπότε συμπερασματικά, νομίζω, ότι η εισήγηση είναι σε θετική κατεύθυνση – με αφορμή και τα όσα ειπώθηκαν και από πλευράς της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία πέρασαν τέσσερα χρόνια – είναι πολλά τα θέματα και τα προβλήματα που λιμνάζουν στην αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει επιτέλους να είναι αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση.

Γιατί για ετεροδιοίκηση πρόκειται σε πολλά σημεία – το είχα πει τότε και με τον κ. Τζιτζικώστα – υπάρχει και η αιρετή και η αποκεντρωμένη τουλάχιστον περιφέρεια και κάποια στιγμή θα πρέπει οι ρόλοι ναι μεν είναι διακριτοί, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να επικρατήσει η αιρετή περιφέρεια. 

Απέναντι σε αυτό το χρόνο που διανύσαμε, τα θέματα τα οποία αναπτύξαμε ήταν σημαντικά. Θετικοί και σε αυτή την Εισήγηση αλλά νομίζω, ότι πρέπει να διεισδύσουμε. Και όταν λέω να «διεισδύσουμε» σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται- αν θέλουμε να αφήσουμε ένα στίγμα, κυρία Πρόεδρε, και κύριοι συνάδελφοι- ότι και εμείς συνδράμουμε, βάλαμε δηλαδή θα λέγαμε ένα «λιθαράκι» αρκετά σημαντικό σε αυτό που λέγεται περιφερειακή αποκέντρωση.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε μια επαφή όσο το δυνατόν περισσότερη έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών με το Ά και τον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, γιατί αυτό που εγώ, τουλάχιστον, αφουγκραστούμε από τους αυτοδιοικητικούς είναι ότι θέλουν την Επιτροπή αυτή να είναι πιο κοντά. Όχι ότι δεν συζητήσαμε και ότι δεν κάναμε σημαντικά βήματα στο να είμαστε κοντά στην περιφέρεια, εξάλλου είμαστε μόλις έναν χρόνο, δηλαδή, θέλει σε βάθος χρόνου να σχεδιάσουμε και να οραματιστούμε.

Αυτό  το οποίο σήμερα η Περιφέρεια εκφράζει την αγωνία της, είναι ότι δεν μπορεί και ορισμένα πράγματα να σχεδιάσει, γιατί έρχεται αν ανενημέρωτη ή τουλάχιστον θα πρέπει να υπερκεράσουμε κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά μελέτες που πρέπει αυτήν τη στιγμή να εκπονηθούν από πλευράς της Αυτοδιοίκησης.

Το ανέφερα και σε προηγούμενες ομιλίες και βλέπω θετικές τις Εισηγήσεις. Είπα, για παράδειγμα, ότι η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των απορριμμάτων ή το ότι έπρεπε να γίνουν ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, για μία κομποστοποίηση, ολοκληρωμένη λιπασματοποίηση, διαλογή στο ΚΥΤΑΡΑαυτά τα προβλήματα είναι γνωστά. 

Οι προοπτικές όμως που ανοίγουν και πρέπει εμείς να είμαστε σε ετοιμότητα ως Επιτροπή από δω και πέρα είναι διαφορετικές. Να ξεχάσουμε το προηγούμενο ΕΣΠΑ, θα μπούμε σε ένα άλλο πλάνο. Βέβαια η υγειονομική κρίση μπορεί να αλλάξει κάποια πλάνα και από πλευράς της Ε.Ε. αλλά, πιστεύω, ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και το Αθηνοκεντρικό μοντέλο όπως είναι δομημένο, δηλαδή, η κεντρική εξουσία- με την καλή έννοια το λέω «Αθηνοκεντρικό» βέβαια, αλλά κυρίως εδώ είναι ένα κράτος πρωτεύουσας η Ελλάδα, να μην κρυβόμαστε- θα πρέπει να αναπτύξει, θα λέγαμε, το τόξο και προς την Περιφέρεια. Για παράδειγμα, στα έργα οδοποιίας μείναμε πίσω σε κάποιες περιπτώσεις και δεν μπορούσαν να εκπονηθούν μελέτες, δεν ήταν στελεχομενεςοι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. 

Από εδώ και πέρα, τουλάχιστον, στις νέες προοπτικές κυρίως στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που ανοίγονται να μη χάσουμε και πάλι την ευκαιρία. 

Το έχω πει ότι θα πρέπει να δούμε τους νέους αγρότες κόμμα δηλαδή, ηλικίας κάτω των 40 ετών, πώς μπορούν να βοηθηθούν αυτοί με κάποια προγράμματα που θα έρθουν. Η δικιά μας Επιτροπή, νομίζω, ότι έχει να παίξει και να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο και στο πώς θα πρέπει να γίνεται η ενημέρωση. Μπορεί οι δήμοι και οι περιφέρειες να ενημερώνονται για τις νέες προκλήσεις από του χρόνου αλλά και εμείς ως Επιτροπή, θα μπορούμε εδώ να προτείνουμε, να ακούμε και θα ακουστούν σημαντικές ιδέες και με ανθρώπους που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή και με αυτοδιοικούντες αλλά και από τους συναδέλφους.

Άρα, λοιπόν, η βοήθεια προς τον τομέα του αγροτοκτηνοτροφικού πρωτογενούς τομέα και κυρίως την αγροδιατροφή που θα δοθούν κάποια χρήματα, νομίζω, ότι πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα σιγά σιγά, γιατί εκπνέει αυτή η χρονιά.Οπότε,  θα πάμε από την αρχή του 2021 προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ναμη λέμε ότι υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας μέχρι το 2027. 

Αυτό που έγινε με τους περιφερειάρχες και ήρθαμε σε επαφή να συνεχιστεί και με τους δήμους.

Άκουσα τον κύριο Δελή να λέει για τη σχολική στέγη. Έχει απόλυτο δίκιο. Για έργα τα οποία εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή γύρω από τα αντιπλημμυρικά έργα. Δηλαδή, πάμε στην προστασία του περιβάλλοντος ή πάμε σε κάποιες άλλες μελέτες και δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα ως θα έπρεπε στην Ελλάδα. 

Μιλήσαμε και στις άλλες Υποεπιτροπές σε ό,τι αφορά και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πολύ σημαντικό κομμάτι η γυναικεία επιχειρηματικότητα και πρέπει να τη στηρίξουμε αν θέλουμε αυτήν τη στιγμή ο πληθυσμός να μείνει στην ύπαιθρο αλλιώς παρά την κρίση που έφυγε ο κόσμος προς τα μικρότερα αστικά κέντρα, θα συνεχιστεί. 

Πρέπει, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που θα βοηθηθούν μέσω ΕΣΠΑ ή αυτό που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ως επιτελικό κράτος- επιτελικό κράτος δεν μπορεί να υπάρξει αν αυτήν τη στιγμή δεν υπάρξει περιφερειακή αποκέντρωση.

Έγιναν και λάθη στο οργανόγραμμα στη δομή του επιτελικού κράτους. Μπορούμε όμως μέσα από προτάσεις που θα γίνουν, μέσα από απόψεις και είναι αυτό που έχω πει ότι αυτή η Επιτροπή, κυρία Πρόεδρε, και νομίζω συμφωνείτε οι συνάδελφοι, πρέπει να δώσει μια βαρύτητα βιωματική, δηλαδή, στο βιωματικό χαρακτήρα. 

Θέλω να πω ότι οι άνθρωποι της Περιφέρειας, είτε αυτοί είναι Αυτοδιοίκηση, είτε είναι Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια που πρέπει να έρθουμε σε μια πιο στενή επαφή. Τα ΕμποροβιομηχανικάΕπιμελητήρια παίζουν έναν συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλοαπό πλευράς της πολιτείας. Είναι καλό να τους ακούσουμε, γιατί καταγράφουν τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή πρέπει να υπερκεράσουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έχουν μια  υπέρμετρη φορολόγηση, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω και της υγειονομικής κρίσης αλλά σε ότι αφορά την παραγωγή και το δίκτυο πώλησης και διανομής. Άρα, λοιπόν, πρέπει και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια να είμαστε πιο κοντά σε αυτά. 

Στις διάφορες Ομοσπονδίες και στους Εμπορικούς Συλλόγους να τους ακούσουμε και αυτούς, γιατί αυτοί το βιώνουν και άρα μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες να γίνουν και προτάσεις από πλευράς της Επιτροπής των Περιφερειών και να υπάρχει ένας συγκερασμός. 

Νομίζω, αν πορευθούμε με ένα πλάνο με ένα σχέδιο βιωματικού χαρακτήρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή, εν ολίγοις, να μην είμαστε μόνο θεωρητικοί να είμαστε και πρακτικοί σε κάποια ζητήματα. Νομίζω ότι πήγαμε καλά αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Οι Εισηγήσεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση αρκεί να προσέξουμε τη λεπτομέρεια. Νομίζω, ότι η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά σε εξειδίκευση κάποιων ζητημάτων που πρέπει να διεισδύσουμε για να φέρουμε και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -