fbpx
17.5 C
Serres
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων», μίλησε στη Βουλή ο Κώστας Μπούμπας.

Ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολύ σοβαρό το θέμα. Καταρχάς σήμερα είναι η αποφράδα μέρα της εισβολής του Αττίλα, δημιουργώντας αυτό το ψευδοκράτος της ντροπής παγκοσμίως.

Καθώς συζητάμε σήμερα και για το περιβάλλον θα δούμε στον λίγο χρόνο που έχω, γιατί θέλει πολλή ανάλυση και πολλή κουβέντα αυτό, πώς παραβιάζει το περιβάλλον η Τουρκία αυτήν τη στιγμή και θα έπρεπε να το έχουμε κάνει σημαία και ο κ. Δένδιας και το Υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στην Τουρκία που παραβιάζει τη φινλανδική συνθήκη Espoo σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά. Θα το δούμε σε λίγο αν έχουμε χρόνο, έστω και επιγραμματικά.

Σας τα είπε και ο ειδικός αγορητής, ο κ. Βιλιάρδος αναλυτικά. Σας τα είπε και ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος ο Βελόπουλος σε ό,τι αφορά αυτήν τη σπουδή, αυτή τη μέθη που δείχνετε σε ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά και θα δούμε και τις παραβιάσεις του νόμου και για τις ανεμογεννήτριες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με τα φωτοβολταϊκά.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Καταρχάς ως χώρα πρέπει να δεχθούμε ότι είμαστε ουραγοί στο θέμα της ανακύκλωσης. Δεν γίνεται η διαλογή των υλικών στην πηγή και αυτό τα λέει όλα. Εκεί πρέπει να γίνει η διαλογή των υλικών, αλλιώς θα έχουμε τους υποτιθέμενους ΧΥΤΑ που έπρεπε να είναι ΧΥΤΥ, έπρεπε να είναι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων. Γιατί εύλογα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο ΧΥΤΑ είναι απλά μια σύγχρονη χωματερή, ένας σύγχρονος ΧΑΔΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% που έχουμε στη χώρα μας είναι ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ. Για να μην αδικούμε η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να κλείσουν ανεξέλεγκτες χωματερές, ναι, είναι καλή και έχουμε μειώσει τα πρόστιμα μέχρι και 1.250.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά έχουμε μείνει ακόμη πολύ πίσω στο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών κυρίως στα νησιά μας και όχι μόνο.

Υπάρχει μία μείωση, αυτό δείχνουν τα στοιχεία στα αστικά απορρίμματα. Εδώ όμως θα πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να υιοθετήσουμε μία ορθολογιστική διαχειριστική πολιτική στα απορρίμματα που δεν έχουμε. Και αυτό ξεκινάει με μια κουλτούρα, με μια εκπαίδευση που πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδιά, αλλά πρέπει να γίνει μια αξιέπαινη προσπάθεια.

Έγινε μια προσπάθεια στην Ήπειρο, για να μην αδικήσω εκεί τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που έγινε στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Εμείς στην Ελληνική Λύση μιλάμε πάντα με τεκμήρια, με επιχειρήματα και δεν αδικούμε κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει.

Η διαλογή, λοιπόν, πρέπει να γίνεται στην πηγή, αλλά όταν μιλάτε για καύση, κύριοι, θυμάμαι ότι το 2009 επισκέφτηκα ένα εργοστάσιο αποτέφρωσης απορριμμάτων στο Βέλγιο και οι Βέλγοι ενώ ήταν ένα σύγχρονο, μοντέρνο εργοστάσιο έλεγαν ότι πρέπει να το κλείσουμε, διότι ο τρόπος καύσης είναι πεπαλαιωμένος, είναι απαρχαιωμένος και με μεγάλο κόστος. Δηλαδή, για παράδειγμα η αποτέφρωση σε σχέση με την υγειονομική ταφή, την εδαφική ταφή γιατί συνήθως είθισται στην Ελλάδα να έχουμε την εδαφική ταφή και μιλάμε τώρα για καύση, η καύση κοστίζει 100 ευρώ ο τόνος, ενώ στην λεγόμενη εδαφική είναι 50 ευρώ ο τόνος. Αυτό είναι το κόστος, το οποίο το μετακυλίουμε βέβαια στη φορολογία των δημοτών.

Να σας θυμίσω ότι το 2003 είχαν δοθεί χρήματα στους δήμους για να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης, δηλαδή να μην είναι ανενημέρωτοι οι πολίτες, αλλά άλλαξαν κωδικούς τα χρήματα, πήγαν αλλού όπου τα χρειαζόταν περισσότερο οι δήμοι και έμεινε πίσω αυτή η καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες. Έτσι λοιπόν και οι δήμοι έχουν τις αμαρτίες τους.

Πάμε τώρα για το θέμα με τις ανεμογεννήτριες που αναφερθήκαμε στην Ελληνική Λύση. Να σας πω ότι υπάρχει καταγγελία, πρώτον, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και θέλω να ρωτήσω, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν λαμβάνεται υπόψη το άρθρο 6, παράγραφο 3, Οδηγία 9243 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις ανεμογεννήτριες που γίνανε μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000; Εκεί το ΣτΕ τι κάνει; Δεν πρέπει να σεβαστεί και να εναρμονιστεί με αυτήν την Οδηγία.

Να θυμίσω ότι υπάρχει η περίπτωση C290/15 όπου το Βέλγιο καταδικάστηκε για αυτό, διότι παραβιάζεται εκεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό δίκαιο. Παραβιάζεται αυτό το ευρωπαϊκό δίκαιο από τα ίδια τα δικαστήρια σε ό,τι αφορά ανεμογεννήτριες ανεξέλεγκτες μέσα σε περιοχές προστατευόμενες. Και μάλιστα εκεί μιλάμε για σπάνια είδη πουλιών, όπως το όρνιο, ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης απειλούνται, δηλαδή απειλείται η χλωρίδα και η πανίδα. Αυτή είναι η πρώτη αμαρτία με τις ανεμογεννήτριες που έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και πώς θα γίνεται η ταφή με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών που μπαίνουν σε γόνιμες και σε σπάνιες γαίες, μπαίνουν σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους. Αλλάζει το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα στις Κυκλάδες με τις ανεμογεννήτριες που έχετε βάλει στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες έχουν γίνει καταγγελίες για χιλιάδες αιτήσεις. Μιλάμε για αρκετά νησιά, για πέντε χιλιάδες ανεμογεννήτριες που πάνε να μπούνε σε δεκατέσσερα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Μιλάμε για πέντε χιλιάδες ανεμογεννήτριες. Πηγαίνετε και δείτε, το λέει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που κατεβάζει αυτά τα στοιχεία.

Πάμε τώρα στα φωτοβολταϊκά. Να σας θυμίσω ότι τους αγρότες τους είχαν βάλει να πάρουν δάνεια για να κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα επιδοτούμενοι την κιλοβατώρα με σαράντα πέντε λεπτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρχονται μεγάλες εταιρείες κάνουν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και απεντάσσουν όλους τους αγρότες απέξω.

Πήραν τα ωραία δάνεια οι νέοι αγρότες, κυρίως ηλικίας μέχρι σαράντα ετών, για το επιχειρείν και έμειναν απ’ έξω από μεγάλες εταιρείες, κυρίως ισπανικές, σε πολλά μέρη της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, εσείς δεν λαμβάνετε υπόψιν τον ν. 4643/2019 ΦΕΚ 193 που λέει ότι όταν πας να δώσεις την έκτασή σου σε μια εταιρεία, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, πρέπει να υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι από τις έξι χιλιάδες τετρακόσιες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Στερεά και Θεσσαλία, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς -όχι εγώ, ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς τα λέει αυτά, κύριοι, μπείτε και δείτε-, οι περισσότερες δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Δηλαδή, τι έκανε η ΡΑΕ; Έπαιρνε τα χωράφια χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας και τα μεταπουλούσε σε κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτές είναι οι αμαρτίες, παρακαλώ, με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα μπορούσαμε να μιλούμε. Διότι τι λένε εδώ ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς και τα στοιχεία; Ότι δεν το κάνετε σε περιοχές που δεν είναι υψηλής γονιμότητας. Είναι ενενήντα φορές περισσότερες αυτές από αυτές που έχουν υψηλή καλλιεργητική δυνατότητα.

Γιατί το λέω αυτό; Χαλάσαμε καλά χωράφια στη Θεσσαλία και στη Στερεά, για να βάλουμε φωτοβολταϊκά πάρκα. Το ίδιο πάει να γίνει για περιοχές υψίστου φυσικού κάλλους, προστατευόμενες, με τις ανεμογεννήτριες. Πάμε να αλλάξουμε το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα και να χτυπήσουμε τον πρωτογενή τομέα με ποιοτικά χαρακτηριστικά ή την αρχιτεκτονική τοπίου στα λεγόμενα «καλά χωράφια»; Ο τουρισμός, που είναι μια άλλη βιομηχανία της Ελλάδος, γιατί έρχεται; Για να βγάλει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες. Τι θα έβγαζε εκεί; Τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, εξυπηρετώντας συμφέροντα μονοπωλιακά;

Καλωσορίζω και τον κ. Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και μιας και είστε εδώ, πάμε σε ένα άλλο σοβαρό θέμα, κύριε Πρόεδρε, που φορά αυτή τη στιγμή -μια και μιλάμε για περιβάλλον- τον πυρηνικό αντιδραστήρα Ακούγιου στην Τουρκία, που δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα, κύριοι. Υπάρχει Βουλευτής του κεμαλικού κόμματος στην Τουρκία ο Άλμπα Σαζίρ και πεντακόσιοι μηχανικοί Τούρκοι που καταγγέλλουν τον Ερντογάν, ο οποίος τον κάνει σε σεισμογενή περιοχή, στην επαρχία Μερσίν, απέναντι από την Κύπρο, η οποία έχει δώσει σεισμούς άνω των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προ πολλών ετών.

Αλλά οι Τούρκοι εδώ τι κάνουν; Παραβιάζουν τη φινλανδική συνθήκη της Εσπό. Τι λέει αυτή η συνθήκη;

Ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τα όμορα κράτη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, βήμα-βήμα για τον πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκευάζουν, ο οποίος αντιδραστήρας, κύριοι, κατασκευάζεται από τη Rosatom την ρωσική εταιρεία με κλιματολογικές προδιαγραφές Ρωσίας, που δεν συνάδουν ούτε μορφολογικά ούτε κλιματολογικά. Το πρόβλημα με τον σεισμό δεν είναι ο καθαυτός αντιδραστήρας. Είναι η παραγωγή ψύξης. Πόσο θα παράγει; Τριάντα δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο. Πότε θα λειτουργήσει; Το 2023 ξεκινάει.

Υπάρχει τώρα το άρθρο 10 που τι λέει στην ατομική επιτροπή; Όταν μια χώρα κρίνει ότι για λόγους υψίστης εθνικής ασφαλείας έχει τον πυρηνικό αντιδραστήρα, απαγορεύεται να γίνεται οποιοσδήποτε έλεγχος. Τι γίνεται τώρα; Ποιος τα λέει; Ο κ. Καρτάλης, ο κ. Χριστόφιας από την Κύπρο, τα λέει ο κ. Λέκκας ο γεωλόγος, τα λένε καθηγητές πανεπιστημίου, για τις επιπτώσεις αυτές. Είναι πορίσματα από καθηγητές πανεπιστημίου, σεισμολόγους, γεωλόγους, καθηγητές πυρηνικής φυσικής, όπως ο κ. Καρτάλης, οι οποίοι

Λένε, λοιπόν, ότι σε τριάντα έξι ώρες έχουν καταστραφεί τα νησιά μας, γιατί τα ρεύματα του αέρα είναι προς την Ελλάδα. Και ενώ υπάρχει καταγγελία από Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και από πεντακόσιους μηχανικούς, αν, λοιπόν, σύμφωνα με το άρθρο 10, επικαλεστεί η Τουρκία λόγους υψίστης εθνικής ασφάλειας, θα απαγορεύεται οποιοσδήποτε έλεγχος. Εδώ είναι ξεκάθαρο το πρόγραμμα για κατασκευή πυρηνικής βόμβας της Τουρκίας, η οποία σε πέντε χρόνια θα παράξει πλουτώνιο. Δεν έχει την τεχνογνωσία να πάει σε απεμπλουτισμό. Έχει, όμως, το Πακιστάν. Οι Ιάπωνες έχουν ήδη έχουν αποχωρήσει.

Το λέω αυτό, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε από τις πληγές που έχουμε, όπως ο πυρηνικός αντιδραστήρας Ακούγιου και ο αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, που επίσης έχει μεγάλες διαρροές από το 1972 που κατασκευάστηκε, ή αυτό που έχει στο πρόγραμμά της η Τουρκία να κατασκευάσει και στην Ανατολική Θράκη…

Τι γη θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές και σε τι κίνδυνο θα μπούμε σε αυτό που λέγεται «τα πυρηνικά των Βαλκανίων»;

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -