fbpx
20.9 C
Serres
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος-Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», πραγματοποίησε ο Κώστας Μπούμπας.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης ανέφερε:

Υπήρχε η Συνθήκη του Κιότο, το 1995, που υποχρέωνε την Ελλάδα να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι και 25%, με μια επικύρωση που κάναμε το 2002. Και δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Με αποτέλεσμα, και εμείς και άλλα κράτη της Γηραιάς και δη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Αλλά, τι γίνεται, όμως; Θα πρέπει η χώρα μας -και κάθε χώρα ξεχωριστά- να δει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τι μπορούμε να βελτιώσουμε; Τι παράταση χρονική μπορούμε να δώσουμε, για να μπορέσουν να ανακουφιστούν και τα λαϊκά στρώματα των φορολογούμενων πολιτών;

Μπαίνω, λοιπόν, στα στοιχεία σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, χωρίς να πάω στις λεπτομέρειες που λέτε ότι το ένα τέταρτο στα εταιρικά αυτοκίνητα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταρχάς, από τα 5.247.295 αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι λίγο πιο πάνω από τα 16 έτη, ενώ στην Ευρώπη είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Εντάξει, δεν μιλάμε για το Λουξεμβούργο, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 6 έτη. Εμείς είμαστε στην ίδια κατηγορία με τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και κάποιες άλλες χώρες της Βαλτικής. Δηλαδή, στην Ελλάδα π.χ. έχουμε 489 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους, ενώ στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα νούμερα -πολύ περισσότερα. Να μην σας κουράζω με αριθμούς. Το 91,1 % είναι βενζινοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 –δεν ξέρω τι μπορεί να έχει αλλάξει. Μόλις το 8,1% είναι ντίζελ και μόλις το 0,5% των 5 εκ. οχημάτων είναι υβριδικά. Άρα, θέλουμε πολύ χρόνο.

Θέλουμε μια εξειδίκευση. Εκείνο που θα φοβούνται οι εταιρείες, ώστε να πάρουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σε πρώτη φάση θα είναι το σέρβις, η συντήρηση. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα κύκλο Ημερίδων, όπου θα εξειδικευτούν μηχανικοί στη νέα τεχνολογία. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με επιδοτήσεις. Δεν υπάρχουν χρήματα να εξειδικευτούν μηχανικοί, για να προλάβουν το χρονικό διάστημα, το οργανόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που βάζετε, κύριε Υπουργέ, με το νέο νόμο περί κλιματικής ουδετερότητας.

Να σας θυμίσω, όταν είχαμε τους περιβόητους καταλύτες, πόσος καιρός χρειάστηκε να προσαρμοστούν πάνω σε αυτοκίνητα. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που αλλάζει άρδην ό,τι αφορά στην τεχνολογία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

…Διάβασα με προσοχή μια συνέντευξη του κυρίου Αμυρά, που έλεγε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν είναι αυτή που θα δώσει την άδεια σε ότι αφορά στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Είναι και δημοσιογράφος παράλληλα, εκτός από Υπουργός -να το δεχτώ.

Όμως, εδώ, έχουν γίνει λάθη επί των λαθών, έχουν γίνει καταγγελίες σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά. Και θα περίμενα, κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον από τους βουλευτές που είναι νομικοί, να δουν το θέμα πιο διεξοδικά.

Εγώ θα περίμενα στον νέο νόμο για την κλιματική αλλαγή, πρώτον, να υπάρχει ένα πρόγραμμα χωροθέτησης, να ολοκληρώσουμε και τα δάση, να δούμε ποιες είναι οι καθαρόαιμα προστατευόμενες περιοχές. Επειδή υπάρχει μεγάλη μόλυνση στο υπέδαφος, θα ήθελα ένα γενναίο πρόγραμμα μέσα σε αυτό τον νόμο «απονιτοποίησης». Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως ο Λουδίας ποταμός, ο Στρυμόνας, στο νομό Σερρών, ο Έβρος, ο Αξιός. Δηλαδή, μεγάλα ποτάμια με επιβαρυμένη μόλυνση λόγω και των φερτών υλών από άλλες χώρες, απ’ όπου πηγάζουν, αλλά και με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.
Άρα, λοιπόν, εκεί μια και μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, κάτι πρέπει να γίνει σοβαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Να δούμε και ένα ειδικό πρόγραμμα, αν μιλάμε για ένα καθαρό περιβάλλον και για μία κλιματική ουδετερότητα στα μολυσμένα ποτάμια και στις λίμνες.
Δεύτερον, θα ήθελα από την κυβέρνηση να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο μπάτζετ σε ό,τι αφορά τη δύναμη των υδάτων. Η Ελβετία, το έχει κάνει, η οποία έχει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κύριε Πρόεδρε, σας έλεγα και την άλλη φορά, ότι το 32% περίπου θα το κάνουμε με τη δύναμη των υδάτων.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

…Σε ό,τι αφορά το βιολογικό καθαρισμό. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε ότι θα πάμε σε κλιματική ουδετερότητα, αν δεν επιλύσουμε το πρόβλημα των βιολογικών καθαρισμών στον μεγάλο αστικό ιστό της χώρας. Υπάρχει πρόβλημα και με τις σωληνώσεις αμιάντου και με ελλειπή ανακύκλωση του νερού και των υπολειμμάτων.

…Δεν υπάρχει ουσιαστική διαλογή στο κύτταρο για να έχουμε μια κομποστοποίηση και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης γι’ αυτό και μιλάμε μετά για κλιματική ουδετερότητα.

Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να μην εκμεταλλευόμαστε το ζεστό νερό της «μάνας» ελληνικής γης. Να το κάνουμε επιτέλους Α.Π.Ε., να μπορούν και οι αγρότες να προχωρήσουν σε μια οργανωμένη παραγωγή μέσω θερμοκηπίων.

Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε, ενώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το νερό και θα το διαπιστώσουμε, δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια. Φανταστείτε ότι, αν διαβάσετε τα αποθέματα νερού στον πλανήτη, ανέκαθεν, μόνο το 6% του νερού παγκοσμίως -τρομερό το νούμερο- είναι πόσιμο. Εμείς πάμε ακόμη να ποτίζουμε με καρούλια και χάνετε νερό, χωρίς να έχουμε ένα επιστημονικό σχέδιο, ένα στρατηγικό σχέδιο κατάρτισης για standing άρδευση, όπως στο Ισραήλ, για να γλιτώσουμε και να κάνουμε οικονομία στο νερό.

Κ.ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Η ομιλία για τον κλιματικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εν πάση περιπτώσει, προσωπικά θέλω ένα πιο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου και για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπης», το περιβόητο Horizon Europe. Εγώ, προσπαθώ να δω για τις νέες τεχνολογίες και πώς θα συνάδει αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για τα νέα ενεργειακά κτίρια. Πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουν ενεργειακά, σε ένα πολύ μικρό σύντομο χρονικό διάστημα.

Και ερωτώ: Τα υλικά που θα τοποθετηθούν, δεν χρειάζεται μία εξειδίκευση και σε επιστημονικό επίπεδο;

Δεν είμαστε έτοιμοι.

Καλό το νομοσχέδιο, αλλά «η ανώμαλη προσγείωση, θα δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις» και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν και άλλα θέματα για να μην μακρηγορώ, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Πάντως, θέλει προσοχή, θέλει σοβαρότητα και θέλει ναι μεν επιμονή, αλλά βασικά υπομονή. Πολύ γρήγορα τα βλέπω όλα αυτά και αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργήσει πάρα πολλούς κοινωνικούς τριγμούς, φοβία και ανησυχίες.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -