fbpx
22.6 C
Serres
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε επιφυλακή γι τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων

Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε επιφυλακή γι τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων (ΚΑΦΕ) της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα παρακάτω σχετικά με τον καταρροϊκό του προβάτου:

«Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα  κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι υπεύθυνοι (κτηνοτρόφοι και ιδιώτες κτηνίατροι) οφείλουν να ενημερώσουν τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επισημαίνεται πως από το 2014, οπότε και εκδηλώθηκε η επιζωοτία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 στη χώρα, δεν έχουν εκδηλωθεί άλλες εστίες της νόσου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο υπ’ αριθ. 1694/198648/20.07.2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., κατόπιν ενημέρωσης από το σύστημα κοινοποίησης των ασθενειών των ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι στις 17.07.2020 εντοπίστηκαν 14 εστίες της νόσου στην ευρύτερη περιοχή της Γευγελής. Άμεσα, οι όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) της χώρας μας εξέδωσαν αποφάσεις ορισμού ζώνης επαγρύπνησης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Π.Ε. Κιλκίς, Πέλλας και Σερρών.

Στη χώρα μας εμφανίστηκαν εστίες της νόσου στις Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς (υπ’ αριθ. 1791/213151/31.07.2020 και 1804/215861/04.08.2020 έγγραφα του ΥΠ.Α.Α.Τ.). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης (ΦΕΚ Β΄ 1727/28.08.2008), με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, γύρω από κάθε εστία οριοθετείται ζώνη ελέγχου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την κάθε μολυσμένη εκτροφή (Τμήμα 4, 4.3/Παράρτημα V, 5.3, 4), ζώνη προστασίας, με ακτίνα 100 χιλιομέτρων από κάθε μολυσμένη εκτροφή (εντός της οποίας βρίσκεται και η παραπάνω οριζόμενη ζώνη ελέγχου) και ζώνη επιτήρησης, η οποία επεκτείνεται 50 χιλιόμετρα από τα όρια της ζώνης προστασίας.

Στην Π.Κ.Μ., οι ζώνες προστασίας περιλαμβάνουν τμήματα των Π.Ε. Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Πέλλας ενώ οι ζώνες επιτήρησης περιλαμβάνουν τμήματα όλων των Π.Ε. της Π.Κ.Μ. (Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής).

Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

«α) Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) το ταχύτερο δυνατό.

β) Στις εκτροφές ζώων ευαίσθητων στη νόσο, εφαρμόζεται κλινική επιτήρηση, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων αίματος, όπου κριθεί απαραίτητο, για την εφαρμογή μοριακών δοκιμών, για την ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού.

γ) Εφαρμόζεται εντατικά το πρόγραμμα επιτήρησης για τον Καταρροϊκό Πυρετό του προβάτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 494/52485 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 635Β’/27.02.2020).

δ) Στις εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων και συγκεκριμένα, τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος (ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού) ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.»

ε) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων ευαίσθητων στη νόσο από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης. ωστόσο, οι μετακινήσεις ζώων από τη ζώνη προστασίας στη ζώνη επιτήρησης επιτρέπονται…» υπό προϋποθέσεις.

Για την  διαμετακόμιση των ζώων είναι απαραίτητα τα κάτωθι:

• Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν να έχουν εξετασθεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

• Στο προς σφαγή ζώα, πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο να έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

• Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.

• Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Η καταπολέμηση των εντόμων (κουνουπιών) είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοκτόνα ή εντομοαπωθητικά στους χώρους διαβίωσης των ευαίσθητων ειδών ζώων, καθώς και στα μεταφορικά μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μετακίνηση αυτών.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Συμπτώματα της νόσου

Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν:

• υψηλό πυρετό (μέχρι και 42ο C),

• πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών,

• διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες (ρουθούνια),

• επιπεφυκίτιδα με έντονη δακρύρροια,

• φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).
Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες, τότε παρατηρείται:

• έντονη απώλεια βάρους,

• τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία, λόγω υπεραιμίας και συμφόρησης της στεφανιαίας αύλακας της χηλής που οδηγεί στη χωλότητα.

Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση.
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -