fbpx
13.9 C
Serres
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
No menu items!
Αρχική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι προτάσεις των Δημάρχων για το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι προτάσεις των Δημάρχων για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Οι κατανομές των πόρων  του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που ορίστηκαν μετά και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία καθιερώνεται ανώτατο πλαφόν ανά Δήμο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Τα κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης προκαλούν ανησυχία αλλά και αντιδράσεις σε περιφερειακούς – επαρχιακούς Δήμους, καθώς φαίνεται ότι ευνοούνται κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και οι Δήμοι που είναι έδρες νομών, οι οποίοι αν και με μικρότερο πληθυσμό από άλλους Δήμους του ίδιου νομού με μεγαλύτερο πληθυσμό, λαμβάνουν μικρότερη χρηματοδότηση έναντι των τελευταίων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ οι αιρετοί έθεσαν κυρίως το ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων του «Αντώνης Τρίτσης», αποτυπώνοντας τις ενστάσεις τους και τις αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν από την επιβολή πλαφόν και τα κριτήρια του.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Μάλιστα τα μέλη του Δ.Σ του οργάνου συντάχθηκαν πλήρως με την ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα της ΚΕΔΕ να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, ώστε να αμβλυνθούν οι αδικίες, ενώ κατέθεσαν και ειδικότερες παρατηρήσεις και προτάσεις, όπως:

* Να μην συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ στο συνολικό πλαφόν ανά Δήμο στις προτάσεις των έργων
*Να συνυπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο η ίδια συμμετοχή των δήμων και
*Να υπάρξει Ιδιαίτερη πρόνοια για τους ορεινούς, νησιωτικούς μικρούς Δήμους, αλλά ταυτόχρονα να ληφθούν υπόψη και τα ιδιαίτερα προβλήματα των αστικών Δήμων

Το τελικό κείμενο της ΠΕΔΚΜ για τις κατανομές των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» θα διαμορφωθεί εντός των επόμενων ημερών και θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ.

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στην αντίστοιχη απόφαση του, αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές στο περιεχόμενο της ΚΥΑ, που αφορούν στην κατανομή των πόρων με βάση τα παρακάτω σημεία:

  1. Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
  2. Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
  3. Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
  4. Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
  5. Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Φωτογραφία αρχείου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

ΑΘΗΝΑ: Επεισόδια έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ όπου προσπάθησε να φθάσει η πορεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην οποία συμμετείχαν...

ΒΙΒΛΙΟ: Ω, Μεσολόγγι αθάνατο – Βιβλιοκριτική του Πάνου Νοτόπουλου  

Γιώργης Έξαρχος (Επιμέλεια): Ω, Μεσολόγγι αθάνατο!… Ημερολόγια Β’ Πολιορκίας και Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1825-11 Απριλίου 1826). Τεκμήρια – Αναψηλαφήσεις – Ερμηνείες. Επιστροφή...

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ: 425 εκατ. ευρώ για στήριξη του τουρισμού

Με ένα νέο πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει η ελληνική κυβέρνηση τη ρευστότητα των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία έχουν καταγράψει δυσθεώρητες...

ΕΣΥ: Επίδομα χιλίων ευρώ σε χιλιάδες εργαζόμενους

Βοήθημα επιβράβευσης 1000 ευρώ θα λάβουν 4000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας όπως αναφέρουν...
- Advertisment -