fbpx
16.5 C
Serres
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι δήμαρχοι για τις αλλαγές στις εκλογές

Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι δήμαρχοι για τις αλλαγές στις εκλογές

Στο «μικροσκόπιο» της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) βρέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο δόθηκε ήδη προς διαβούλευση στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, υπό τον πρόεδρο του οργάνου, Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τη συμμετοχή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου σχεδίου νόμου, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μια σε βάθος συζήτηση από τα μέλη των παρατάξεων της ΠΕΔΚΜ και τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για όλα τα ζητήματα που θέτει το σχέδιο νόμου, όπως:

*Την εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή. Οι δήμαρχοι που θα εκλέγονται στον Α΄ γύρο θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου

*Τον αριθμό των  Δημοτικών Συμβούλων. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται μια μείωση των μελών των Δημοτικών Συμβούλων που σε κάποιους Δήμους θα φτάνει το 38%

Το πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται το 3%

* Το όριο εκλογής σε επαρχιακούς Δήμους με όριο 500 άτομα. Προβλέπεται η κατάργηση του ξεχωριστού ψηφοδελτίου (4η κάλπη) για τα τοπικά συμβούλια

Την ολοκλήρωση και υποβολή των ψηφοδελτίων των συνδυασμών. Προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου

*Ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια

*Αύξηση της θητείας των αιρετών από τέσσερα σε πέντε χρόνια

Οι θέσεις των Δημάρχων, με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα θα διατυπωθούν αναλυτικά από την ΠΕΔΚΜ και τις επόμενες μέρες θα σταλούν αρμοδίως. Οι αιρετοί πάντως συμφώνησαν επί της ουσίας στην αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της εκλογής Δημάρχου με ποσοστό 43%, ενώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις κυρίως ως προς τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων   και την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Καϊτεζίδης: Ο νέος νόμος οδηγεί σε «κυβερνησιμότητα»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος, έρχεται σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και σκοπεύει να λύσει προβλήματα κυβερνησιμότητας των Δήμων. «Ένας νόμος που δεν οδηγεί σε ακυβερνησία, αλλά σε διοίκηση των Δήμων» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα πως η αλλαγή του ήταν αναγκαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έζησε η αυτοδιοίκηση με τον προηγούμενο.

Για την εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% εξήγησε πως η συνταγματικότητα της ρύθμισης κρίθηκε σύννομη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ για τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ μετέφερε έναν ισχυρό προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους της Τ.Α .«Άποψη μου είναι να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά. Δεν πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό, άλλωστε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν στοιχίζουν οικονομικά  στο Δήμο ενώ αντίθετα ευνοούν τον πλουραλισμό των ιδεών.

Αναφορικά με την ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να παραμείνει, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το αν θα πρέπει να κλειδώσει στο 33% ή το 40%.

Για την πενταετή θητεία, δήλωσε πως είναι σύμφωνος, καθώς αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώνεται ένα δημοτικό έργο στα πλαίσια μια θητείας.

Δίκτυο Κοινοτήτων: Ζητά συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου

Τις θέσεις και τα αιτήματα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος σε σχέση με τον εκλογικό νόμο διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ ο εκπρόσωπος του, πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, Ισαάκ Νικολαϊδης.

Ειδικότερα πρότεινε τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων, την άρση της ανισότητας στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων, που δημιουργείται με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων και τη μη κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου.

Μάλιστα το Δίκτυο Κοινοτήτων έθεσε υπόψη του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και σχετικό ψήφισμα με το οποίο ζητά:

  1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
  2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
  3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
  4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
  5. Ισότιμη συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια
  6. Εκπροσώπηση σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -