fbpx
13 C
Serres
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚ.ΚΑΡΠΟΥΧΤΣΗΣ: Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ στις Σέρρες - Οι στόχοι του...

Κ.ΚΑΡΠΟΥΧΤΣΗΣ: Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ στις Σέρρες – Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία των πολιτών

Κ.ΚΑΡΠΟΥΧΤΣΗΣ: Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ στις Σέρρες – Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία των πολιτών

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστας Καρπουχτσής αναφέρει:

Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύτηκε το φιλότιμο των εργαζομένων στην υγεία και τους αντάμειψε με… παλαμάκια!

Στο νομό Σερρών βιώσαμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας ένα Νοσοκομείο να λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο προσωπικό, με συνέπεια οι Σέρρες να αναδειχθούν «πρωταθλητές» της χώρας στους θανάτους ασθενών από covid 19.

Από την άλλη και η Πρωτοβάθμια υγεία στα Κέντρα Υγείας στις αγροτικές περιοχές του νομού, είναι υποβαθμισμένη, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Χαρακτηριστικές οι ιστορίες της καθημερινότητας που βιώνουν οι άνθρωποι της σερραϊκής υπαίθρου, από την έλλειψη ασθενοφόρων ή οδηγών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύωρη καθυστέρηση στην διακομιδή ασθενών στον Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών. Ενώ και η στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού είναι ελλιπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι σε αυτό το  δυστοπικό περιβάλλον στο ΕΣΥ , που εξαντλεί τις αντοχές υγειονομικών και πολιτών  και απέναντι στο  νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά» στην Υγεία, που απαξιώνει τις δημόσιες δομές και αυξάνει τις ανισότητες, εγγυάται όχι μόνο την «επούλωση των πληγών» της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και ένα νέο όραμα για την Υγεία στη μετά-covid εποχή. 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει στόχο  ένα σύγχρονο και  ισχυρό ΕΣΥ που, με τη συνέργεια του ΕΟΠΥΥ, θα μπορεί να καλύπτει αξιόπιστα περισσότερες ανάγκες και να  διασφαλίζει  την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική  φροντίδα. 

Οι στρατηγικές προτεραιότητες  του κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία είναι:  
  • Ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, για Ισότητα και Δικαιοσύνη στην Υγεία.  Αναβαθμισμένη και ασφαλής (για προσωπικό και ασθενείς) λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας.  
  • Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ με νέο πλαίσιο αμοιβών, συνθηκών εργασίας , εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων επαγγελματιών υγείας . 
  • Νέα σχέση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην κατεύθυνση της επικουρικής-συμπληρωματικής λειτουργίας με το ΕΣΥ, με στόχο τη διευρυμένη κάλυψη αναγκών και τη μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών.  
  • Εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία με «θετική διάκριση»  υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών και όσων ζουν σε απομακρυσμένες-νησιωτικές περιοχές . 
Άξονες του νέου Δημόσιου Συστήματος Υγείας :
  1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων  της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος  ( επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών,  των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση  κλπ ) .   
  2. Κανένας κάτοικος της χώρας χωρίς εγγυημένη κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών(ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’οίκον και κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, ογκολογική φροντίδα, στοματική υγεία, ιατρική εργασίας, γηριατρική φροντίδα ,ανακουφιστική φροντίδα,  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ). 
  3. 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας
  4. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ , ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000€ καθαρά στους γιατρούς.     
  5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ), τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ  σε όλη τη χώρα και , επικουρικά, με την αξιοποίηση ιδιωτών οικογενειακών γιατρών-συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. 
  6. Τελικός στόχος η σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας ( 7,5 % του ΑΕΠ) . 
  7. Δραστική μείωση  της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκων και την αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ( εργαστηριακές εξετάσεις, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, οδοντιατρική φροντίδα, «αποκλειστικές νοσοκόμες», ειδική αγωγή  κλπ) 
Δείτε τις φωτογραφίες:

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -