fbpx
24.2 C
Serres
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήSTORIESΕυρωεκλογές 2024. Τι σημαίνουν πραγματικά για τη χώρα μας (της Δώρας Τσαμπάζη)

Ευρωεκλογές 2024. Τι σημαίνουν πραγματικά για τη χώρα μας (της Δώρας Τσαμπάζη)

Ευρωεκλογές 2024. Τι σημαίνουν πραγματικά για τη χώρα μας (της Δώρας Τσαμπάζη)

Με χαρά συμμετέχω κι εγώ σε αυτή τη νέα και δημοκρατική διαδικασία, να αποφασίσει ο κόσμος, μέλη, φίλοι ή απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο θα είναι το τελικό ευρωψηφοδέλτιο μας και ποιοι θα διεκδικήσουν το σταυρό μας πανελλαδικά σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη αναμέτρηση του στις 9 Ιουνίου.

Πάντα στις Ευρωεκλογές μεγαλύτερος εχθρός της διαδικασίας είναι η αποχή. Ειδικά όταν η ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι τον Ιούνιο. Η απαξίωση συνολικά του πολιτικού συστήματος, η μη κατανόηση της δαιδαλώδους λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδηγούν τον κόσμο να επιλέξει την παραλία από το να ψηφίσει, γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει τη σημασία τους. Νιώθει κομπάρσος σε μια διαδικασία που δεν τον αφορά και δεν θα επηρεάσει τη ζωή του με κανέναν τρόπο το αποτέλεσμά της και ίσως μέχρι ένα σημείο, να έχει και τα δίκια του.

Η λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε, είναι προβληματική και αυτό το συνομολογούν όλοι οι καθηγητές Ευρωπαϊκού Δικαίου σε όλη την Ευρώπη. Το ονομαζόμενο δημοκρατικό έλλειμα δεν ήταν μια έννοια που εφηύρε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 στην διαπραγμάτευση, είναι η πραγματικότητα. Ψηφίζουμε εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά η Κομισιόν ο θεματοφύλακας της έννομης τάξης της Ε.Ε, δεν ψηφίζεται άμεσα από τους πολίτες. Και σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια των Ευρωβουλευτών είναι δεμένα από της αποφάσεις της Επιτροπής που έχει το βασικό και κεντρικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων.

Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ-ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλείνει το κολυμβητήριο

Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει σε σχέση με την Ε.Ε. είναι ότι πλέον σχεδόν των 90% που λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι γιατί το επιβάλλει η νομοθεσία της Ε.Ε και στην αντίθετη περίπτωση καθυστέρησης της νομοθέτησης, επιβάλλονται πρόστιμα. Θα παραθέσω μερικά παραδείγματα. Η απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να μεταβούμε σε μια πιο πράσινη ενέργεια ήταν επιβολή της Ε.Ε. Στην Ελλάδα κόστισε σε τιμή της ενέργειας και σε άνοδο της ανεργίας στις περιοχές της Μακεδονίας.

Η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών ενώ η παραγωγή της χώρας φτάνει να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού είναι επιβολή της Ε.Ε. προκειμένου να στηριχθούν χώρες με μικρότερη οικονομική δυνατότητα.

Απλά καθημερινά παραδείγματα της ζωής μας είναι αποφάσεις της Ε.Ε. που επιβάλλονται σε όλα τα κράτη μέλη για να υπάρχει συνολική ευημερία.

Οι Ευρωεκλογές δεν είναι λοιπόν μια ακόμα τυπική διαδικασία που δεν μας αφορά άμεσα. Ίσως μας αφορά πιο άμεσα από όλες τις άλλες εκλογές, απλώς δυστυχώς προεκλογικά η ατζέντα πάει πάντα στα εθνικά θέματα, στις κομματικές αντιπαλότητες και αυτό το τροφοδοτούν είτε τα ίδια τα κόμματα, είτε τα ΜΜΕ και δεν γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις για την Ευρώπη και την εκπροσώπηση. Δεν είναι ακόμα μία μάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, είναι μια μάχη εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από φωνές που θα διεκδικήσουν συνολικά το καλύτερο για τη χώρα μας και τις υπόλοιπες χώρες. Και αυτοί πολλές φορές δεν βρίσκονται στα κόμματα που ψηφίζουμε από ιδεολογία ή συνήθεια.

Για αυτό είναι κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές, να ψηφίσουμε πρόσωπα και όχι κόμματα. Προσωπικότητες και όχι αρχηγούς κομμάτων. Γιατί στην Ευρώπη δεν θα στείλουμε τον Μητσοτάκη, τον Κασσελάκη και τον Κουτσούμπα, θα στείλουμε ευρωβουλευτές που θα διεκδικούν καθημερινά μέσα από πολύωρες και δύσκολες διαδικασίες μια πιο δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη για όλους τους πολίτες της. Αξίζει να δώσουμε προσοχή στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, στο βιογραφικό τους, στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη τους. Μόνο τότε θα ξέρουμε ότι θα έχουμε επιλέξει σωστά.

*Η Σερραία δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, είναι υποψήφια Κεντρικής Μακεδονίας στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ευρωεκλογές 2024. Τι σημαίνουν πραγματικά για τη χώρα μας (της Δώρας Τσαμπάζη)
Δείτε επίσης: ΣΕΡΡΕΣ: Ο χαμένος οικισμός Ζαβαρνίκεια (ΦΩΤΟ)
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -