fbpx
10.2 C
Serres
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΕΥ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και...

ΕΥ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές

ΕΥ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές

Κριτική στη στάση της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά VI», που οργανώνει ο «Κύκλος Ιδεών» με κεντρικό θέμα: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».

«Πάρα πολλά προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία. Λίγα λύνουν, περισσότερα δημιουργούν. Επικαλούνται την κοινωνική αλληλεγγύη όποτε θέλουν και την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων όταν δεν θέλουν. Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει όλη την Ευρώπη. Η Γερμανία λέει ότι θα το λύσει γιατί έχει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο δημιούργησε μετά από 50 χρόνια συνεργασίας με τη Ρωσία, παίρνοντας τσάμπα φυσικό αέριο και γιγαντώνοντας τη βιομηχανία της. Τώρα προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» ανέφερε, και εκτίμησε πως «πάμε σε μια νέα ενδοευρωπαϊκή κατάταξη, οικονομική, κοινωνική και συσχετισμών, η οποία θα ξαναμοιραστεί και πάλι υπέρ των ισχυρών».

Μυτιληναίος: Η Κομισιόν καθυστερεί σημαντικά στις αποφάσεις της

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία είπε ότι καθυστερεί σημαντικά στις αποφάσεις της.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό, είπε πως «η ενεργειακή κρίση που ζούμε τώρα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν θα λήξει μετά τον πόλεμο. Ξεκίνησε όταν η εξόρυξη πετρελαίου, αερίου και υδρογονανθράκων απαγορεύτηκε από πολλές χώρες του κόσμου, με πρώτη την Ευρώπη.

»Οι βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δάνειζαν πλέον χρήματα, οπότε άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί άρχισε να φαίνεται μια μελλοντική έλλειψη. Η Κομισιόν δεν είχε πάρει μυρωδιά και οι ”πράσινοι σταυροφόροι” άρχισαν να θέτουν όλο και πιο περιοριστικούς όρους.

»Η πανδημία μείωσε τη ζήτηση, η οποία με τη λήξη της πανδημίας εκτοξεύτηκε, αλλά δεν είχαν γίνει στην ώρα τους οι επενδύσεις που έπρεπε να έχουν γίνει. Νομίζαμε ότι θα βγάλουμε άκρη με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, τα οποία ούτε το 10% της ζήτησης δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Το αποκορύφωμα ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΥ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, με δεδομένο ότι οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στο Κατάρ αλλά και αλλού δεν πρόκειται να δώσουν αποτελέσματα νωρίτερα από το 2026 ή το 2027, και θα την πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες.

»Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε ταυτόχρονα και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα του εφοδιασμού θα λυθεί, όμως το πρόβλημα της τιμής θα πάρει περισσότερο χρόνο».

Σχολιάζοντας την πρόταση για την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο τη χαρακτήρισε «αστεία». «Για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία, τη δήλωση ότι σε τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν», σημείωσε.

Μυτιληναίος: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους χειρισμούς από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή

Αναφερόμενος στην πρόταση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου, την οποία υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, τη χαρακτήρισε «θετική προσέγγιση».

«Το δύσκολο είναι να βρεθεί μια τιμή που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν τα πλοία, αλλά να είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις».

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τους καλύτερους χειρισμούς από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση» είπε ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Έχει κάνει μεγάλες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και μικρότερες στις επιχειρήσεις και αυτό σαν επιχειρήσεις πρέπει να το καταλάβουμε, να συναινέσουμε και να βοηθήσουμε. Έχει καθιερώσει έναν μηχανισμό που ορίζει κάθε μήνα τις τιμές, που αποφέρει πολύ σημαντικά έσοδα στο ταμείο μετάβασης, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών. Είναι πολύ πιθανό να συγκεντρωθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο δεν απέχει πολύ από το ποσόν της συνολικής επιδότησης και, αν βοηθήσουν και οι τιμές που πέφτουν, τότε οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν έναν λογαριασμό που να είναι από 30% έως 50% ακριβότερος από την προ κρίσης εποχή».

Μυτιληναίος: Η πράσινη μετάβαση έγινε άτσαλα

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο.

«Η πράσινη μετάβαση έγινε άτσαλα, απρογραμμάτιστα, δεν μετρήθηκε το κόστος, ο χρόνος, και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν εκτός πραγματικότητας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε με το αέριο, αλλά θα μας πάρει πολύ καιρό να ξεχάσουμε το πετρέλαιο και -πολύ λυπάμαι να το πω- και τον άνθρακα», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -