Καμπανάκι χτυπά η εστίαση για τον κίνδυνο εξώσεων σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα μετά το Lockdown τόσων μηνών και τα υποχρεωτικά «κουρέματα» στα μισθώματα, διαγράφεται απειλή για πολλές επιχειρήσεις να υποστούν πιέσεις από ιδιοκτήτες για άρδην αλλαγή όρων στα συμβόλαιά τους ή ακόμη και για εξώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Το όλο θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από φορείς της εστίασης που ζητούν να παγώσουν οι εξώσεις ώστε να εξομαλυνθεί η αγορά και να μην βρεθούν «άστεγοι» πολλοί επαγγελματίες.
Στο φόντο αυτό συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναμένεται να έχουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) την Τετάρτη (7/7). Εκεί αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα, πέρα από τις εξώσεις ‘όπως πχ η μείωση της έμμεσης φορολογίας ΦΠΑ κτλ αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με πιθανό νέο πλαίσιο εθελοντικών μειώσεων ενοικίων ή διασύνδεσής τους με στοιχεία τζίρου.
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις μειώσεις έμμεσων φόρων που «πατάνε» στην εστίαση και στην κατανάλωση σχετικό αίτημα έχει τεθεί και από τους φορείς των αλκοολούχων ποτών (ΕΝΕΑΠ, ΣΕΑΟΠ κτλ). Οι φορείς αυτοί τονίζουν ότι μια αποκλιμάκωση στον ΕΦΚ θα τονώσει τη ζήτηση και θα βάλει φρένο στην εκτίναξη του λαθρεμπορίου ποτών και αποσταγμάτων.
Ήδη,μάλιστα, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παράγοντες της αγοράς η κίνηση στον κλάδο παραμένει υποτονική σε πολλές περιπτώσεις. Π.χ. εκεί όπου ο τουρισμός δεν «τραβάει» ή σε περιοχές όπως το Κέντρο της Αθήνας λόγω και της αλλαγής συνηθειών του κόσμου, που πλέον επιλέγει να μένει στη γειτονιά του. Είναι ενδεικτικό ότι στο κέντρο της Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές, με βάση παράγοντες της αγοράς, η κίνηση είναι 40% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.
Επίσης όπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων 2 στα 10 καταστήματα εστίασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Πριν από δέκα ημέρες, λέει ο κ. Καββαθάς, στην παλιά πόλη της Ρόδου λειτουργούσαν μόλις 6 από τα 40 εστιατόρια και στη Λίνδο 4 από τα 35, κάτι που αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.