Τον εντοπισμό του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην τουρκική ιστορία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Ο Ερντογάν, που από την Τετάρτη είχε προαναγγείλει την ανακοίνωση “καλών νέων” για την χώρα, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε πως το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ, εντόπισε 320 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, και πως η Τουρκία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το αέριο αυτό από το 2023.
«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν επικαλούμενος έρευνες υπογράμμισε ότι είναι πολύ πιθανές και νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Μαύρη Θάλασσα και πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει εάν δεν γίνει από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον τομέα της ενέργειας.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων, o καθορισμός της παραγωγής και η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων.
Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα διεξάγει 3 γεωτρήσεις ταυτόχρονα με το Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα και με τα Γιαβούζ και Κανουνί στην Αντ. Μεσόγειο.
“Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης”, υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%.
Οι ετήσιες ανάγκες της φτάνουν τα 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εκροή συναλλάγματος από τη χώρα ύψους 50 δισ. δολαρίων.