ΕΡΓΑΣΙΑ: Το επάγγελμα του μέλλοντος με 15.000 μισθό είναι εδώ
Αν έχεις παιδί κοντά στα 15-16 και το βλέπεις να ψάχνεται με τη ζωή του και με την κατεύθυνση που θα πάρει, ίσως να θες να του δώσεις μια ώθηση προς την πληροφορική και τα υπολογιστικά συστήματα γιατί αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος.
Μια στιγμή. Διαβάζεις μήπως άρθρο από το 1980; Όχι. Γράψαμε όντως αυτή τη φράση. Τα υπολογιστικά συστήματα είναι η αρχή και το επάγγελμα του μέλλοντος δεν είναι ούτε πληροφορικάριος, ούτε ΙΤ, ούτε μηχανικός υπολογιστών. Είναι όμως οι βάσεις που απαιτούνται ώστε να φτάσει στο σημείο να γίνει εξπέρ σε developing ψηφιακών περιβαλλόντων και…στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ήδη έχουμε πάρει όλοι μια γεύση μέσω του Chat GPT και άλλων συστημάτων που έχουν φτιάξει κολοσσοί όπως η Google, γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πλέον όμως, στις ΗΠΑ γίνεται μια κοσμογονία στο έμψυχο δυναμικό των μεγάλων εταιρειών, ιδίως στην Silicon Valley.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, όλες οι εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας – και όχι μόνο – αναζητούν διψήφιο ως και τετραψήφιο αριθμό ειδικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την ακρίβεια, ειδικών σε ανάλυση δεδομένων, σε κώδικες, σε μαθηματικά, σε developing. Όταν λέμε ειδικούς, μιλάμε για άτομα με εμπειρία πολλών ετών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Netflix είναι η εταιρεία που πρωτοστατεί σε αυτό το κυνήγι εργατικού δυναμικού, προσφέροντας μισθό ως και 900.000 δολάρια για επικεφαλής του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ και για τα μέλη του τμήματος υπό τον μάνατζερ, τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα, αφού με μπόνους και μετοχές, φτάνουν ως και τα 400.000 δολάρια τον χρόνο.
ΕΡΓΑΣΙΑ: Το επάγγελμα του μέλλοντος με 15.000 μισθό είναι εδώ
Ήτοι ένα μηνιάτικο κοντά στα 20.000 δολάρια. Ακόμα και για την ακριβή Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, είναι ένας ικανοποιητικότατος μισθός.
Το ζήτημα είναι ότι η αγορά δεν διαθέτει ακόμα τον αριθμό αυτόν των εξπέρ στην Τεχνητή Νοημοσύνη ώστε το επάγγελμα του μέλλοντος να γίνει άμεσα του παρόντος. Είναι ελάχιστοι οι πολλοί έμπειροι και γι’ αυτό δέχονται προτάσεις από παντού και μπαίνουν σε διαδικασία δημοπρασίας για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα.
Επιπρόσθετα, πάρα πολλοί δεν κοιτάζουν μόνο τον μισθό, όταν απλώνονται μπροστά τους τόσες πολλές επιλογές. Οπότε, αρχίζουν να εξετάζουν το εργασιακό περιβάλλον και πού θα μπορέσουν να κάνουν πράγματα που να τους αρέσουν και να μην είναι ανήθικα. Κι αυτό δεν βρίσκεται εύκολα στον τομέα της τεχνολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ανταγωνιστικό κυνήγι του θησαυρού, αναγκάζει σιγά σιγά ακόμα και εταιρείες όπως η Amazon, που δίνουν ετήσιο μισθό κάτω από 150.000 δολάρια, να ανεβάσουν το μπάτζετ τους για να βρουν επαρκείς υπαλλήλους.
Το επάγγελμα του μέλλοντος λοιπόν, δεν είναι του πολύ μακρινού μέλλοντος μεν, αλλά παραμένει επάγγελμα του μέλλοντος. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται όμως τα πράγματα, συν ότι πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει να εκπαιδεύσουν το δυναμικό τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να μην αναζητούν εκτός, ή αγοράζουν tech start-ups, θα κάνει το επάγγελμα του μέλλοντος, επάγγελμα του παρόντος σε χρόνο dt.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr