fbpx
13.7 C
Serres
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ο Σερραίος αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης διεκδικεί Νόμπελ! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ο Σερραίος αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης διεκδικεί Νόμπελ! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ο Σερραίος αστροφυσικός Δημήτρης Ψάλτης διεκδικεί Νόμπελ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ανάρτησή του ο αστροφυσικός, Διονύσης Σιμόπουλος αναφέρει ότι φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα ίσως τιμηθεί στο πρόσωπο του καθηγητή αστροφυσικής, Δημήτρη Ψάλτη καθώς μπορεί να του απονεμηθεί το Νόμπελ.

Τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής για το 2020 αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη το μεσημέρι η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και ίσως αυτή είναι η χρονιά που ένας Έλληνας να τιμηθεί με την ύψιστη αυτή διάκριση. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα θα πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα που λαμβάνει το βραβείο μετά τους Γιώργο Σεφέρη το 1963 και Οδυσσέα Ελύτη το 1979, αυτή τη φορά όχι στην λογοτεχνία.

«Η καταπληκτική φωτογράφηση έγινε πραγματικότητα από την συνδυασμένη λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίων σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της Γης, την Ανταρκτική, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Χαβάη, την Αριζόνα και την Ισπανία τα οποία είχαν συνδεθεί συμβολομετρικά μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα τηλεσκόπιο με το μέγεθος του πλανήτη μας.

 Ευθύς εξ αρχής οι 347 ερευνητές της κοινοπραξίας των 60 πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων από 20 διαφορετικές χώρες είχαν αποφασίσει να εντοπίσουν τις παρατηρήσεις τους σε δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες. Η μία πολύ πλησιέστερα σ’ εμάς, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός στο κέντρο του Γαλαξία μας, και η άλλη πολύ πιο μακριά σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός, αλλά πολύ πιο μεγάλη» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Ο Σερραίος Δημήτρης Ψάλτης

Ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο Σερραίος Δημήτρης Ψάλτης, έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κατάφερε, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, να επιβεβαιώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, «φωτογραφίζοντας» μια Μαύρη Τρύπα του Διαστήματος.

«Το Τηλεσκόπιο ΕΗΤ για πρώτη φορά μας επέτρεψε να ελέγξουμε τις προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν γύρω από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα γαλαξιών. Το μέγεθος και η σκιά (σ.σ. της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 που φωτογραφήθηκε) επιβεβαιώνει τις ακριβείς προβλέψεις της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη μας σε αυτή τη θεωρία που έχει κλείσει ένα αιώνα.

Dimitrios Psaltis | The Black Hole Test || Radcliffe Institute

 

Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε νέα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να ερμηνεύσουμε τα άκρως πολύπλοκα δεδομένα της φύσης» είχε δηλώσει σχετικά ο Δημήτρης Ψάλτης.

Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου σήμερα είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής. Οι έρευνές του εστιάζονται στον έλεγχο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν σε κοσμική κλίμακα, μελετώντας κυρίως τις μαύρες τρύπες και τους αστέρες νετρονίων.

Ο κ. Ψάλτης ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του. Με την ερευνητική ομάδα του, ανέπτυξε τα τεστ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ πραγματοποιεί. Επίσης, έχει αναπτύξει αλγόριθμους προσομοίωσης σε υπολογιστές, που προέβλεψαν εκ των προτέρων πώς θα μοιάζουν οι πρώτες εικόνες από τις μαύρες τρύπες.

ΠΗΓΗeirinika.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -