fbpx
13.1 C
Serres
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΕΠΙΣΤΗΜΗ: Δορυφορικοί πομποί παρακολουθούν απειλούμενα χέλια από την Ελλάδα ως την Καραϊβική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Δορυφορικοί πομποί παρακολουθούν απειλούμενα χέλια από την Ελλάδα ως την Καραϊβική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Δορυφορικοί πομποί παρακολουθούν απειλούμενα χέλια από την Ελλάδα ως την Καραϊβική

Ένα ταξίδι ζωής με τελικό προορισμό την θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες για μια ομάδα χελιών που μεταφέρουν δορυφορικούς πομπούς GPS τελευταία τεχνολογίας.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 350 ευρωπαϊκά χέλια ( έχουν απελευθερωθεί από τη λίμνη Βιστωνίδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Lifeel που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας).

Τα περισσότερα ψάρια έχουν μαρκαριστεί με μια πλαστική ταυτότητα, ενώ σε δώδεκα τοποθετήθηκε συσκευή GPS.

Η παρακολούθηση της μετανάστευσης αναμένεται να προσφέρει νέες πληροφορίες για τον κύκλο αναπαραγωγής του χελιού, το οποίο κατατάσσεται στα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης.

Από τα ακριβότερα αλιεύματα στον κόσμο

Το χέλι αποτελεί σήμερα ένα από τα ακριβότερα αλιεύματα του κόσμου, κυρίως στις ασιατικές αγορές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, καθώς το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την ΕΕ έχει απαγορευτεί.

Δείτε επίσης: WOWMOUSE: Τα έξυπνα ρολόγια σε ρόλο ασύρματων ποντικιών

Οι προνύμφες επιστρέφουν από την Καραϊβική στα ποτάμια των μεσογειακών χωρών. Αλιεύονται παράνομα από Νοέμβριο έως Μάρτιο διακινούνται στις ασιατικές αγορές και κυρίως το Χονγκ Κόνγκ, όπου η τιμή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ το κιλό.

Υπερατλαντικό ταξίδι

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υπερατλαντικό ταξίδι 8.000 χλμ.» είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιχθυολόγος του ΙΝΑΛΕ και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Αργύρης Σαπουνίδης.

«Το ένστικτό τους θα τα οδηγήσει σε θερμότερα νερά όπου θα γεννήσουν και θα πεθάνουν. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει αλίευσή τους και θήρευση από φώκιες και καρχαρίες, τα χέλια αναμένεται να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, στη θάλασσα των Σαργασσών, έπειτα από 16-18 μήνες».

Η προσπάθεια αναμένεται να προσφέρει δεδομένα για τη διαδρομή που ακολουθούν, την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν και το βάθος στο οποίο κινούνται κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας.

«Τα συνολικά δώδεκα χέλια που απελευθερώθηκαν από την λίμνη Βιστωνίδα φέρουν στην ράχη τους ειδική δορυφορική συσκευή GPS που συνδέεται με το παγκόσμιο σύστημα ARGOS, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα που μεταδίδει ο πομπός» εξήγησε ο δρ. Σαπουνίδης.

«Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη συσκευή το κόστος της οποίας αγγίζει τα 4.800 δολάρια η μια, συν τα κόστη μεταφοράς και εκτελωνισμού» επισήμανε.

Έπειτα από διάστημα 8-10 μηνών, όταν τα χέλια θα φτάνουν περίπου στο Γιβραλτάρ, η μπαταρία τελειώνει, οπότε η συσκευή αποδεσμεύεται από την ράχη του ψαριού και ανεβαίνει στην επιφάνεια για να εκπέμψει τις καταγραφές.

Όσο για τα πρώτα χέλια που μαρκαρίστηκαν με πλαστική ταυτότητα, ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει μόνο αν κάποιος τα αλιεύσει σε κάποιο σημείο του ταξιδιού τους, εντοπίσει την ταυτότητα και επικοινωνήσει με το πρόγραμμα παρέχοντας στοιχεία.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Δορυφορικοί πομποί παρακολουθούν απειλούμενα χέλια από την Ελλάδα ως την Καραϊβική
Δείτε επίσης: ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό σας
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
ΠΗΓΗin.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -