ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η πρόταση της GAP για ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα και είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει πολλαπλές διασυνδέσεις προκειμένου να αναδειχθεί ηγέτης στην εξυπηρέτηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή.
Αυτό υποστήριξε ο ο Andreas Borgeas, πρώην μέλος της Γερουσίας στη πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου GAP, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας για το έργο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρική διασύνδεση Greece-Africa Power Interconnector θα ξεκινά από την περιοχή Mesra Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγει στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, θα έχει ισχύ 2 γιγαβάτ, προϋπολογισμό 1,3 δισεκ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Ο δεύτερος κλάδος του έργου περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική (South Aegean Interconnector) προϋπολογισμού 1,5 δισεκ. ευρώ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η πρόταση της GAP για ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο
Όπως ανέφερε ο κ. Borgeas το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI), κάτι που θα διευκολύνει την αδειοδότηση και τη χρηματοδότησή του.
Ο κ. Borgeas ανέφερε πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικές και αιγυπτιακές εταιρείες για συμμετοχή στο πρότζεκτ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι ο αγωγός GAP δεν ανταγωνίζεται το πρότζεκτ GREGY (επίσης υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου) αλλά ο πραγματικός ανταγωνισμός βρίσκεται στις Βρυξέλες προκειμένου να εξασφαλισθεί η ένταξη στη λίστα των PCI (που αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο) και να μη δοθεί προτεραιότητα αποκλειστικά σε διασυνδέσεις Ευρώπης – Αφρικής από άλλες χώρες της Μεσογείου.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr