Στα επιχειρησιακά ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε κατά τη σημερινή πρώτη ενημέρωση (μετά από 1,5 μήνα) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τα συνολικά 4007 κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι την Κυριακή 19/7 στη χώρα μας, 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ στο σπίτι τους ανάρρωσαν 2347 ασθενείς. Στον αρνητικό απολογισμό, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 195 άνθρωποι.
Ως προς το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή επισκεπτών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως και την 19η Ιουλίου έχουν εισέλθει στη χώρα μας συνολικά 918.032 άτομα (εκ των οποίων τα 620.652 αεροπορικώς. τα 48.720 ακτοπλοϊκά και τα 248.660 οδικώς). Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το 78% των εισαγόμενων κρουσμάτων προέρχονται από χώρες της Βαλκανικής (225 από τα 295). Ειδικότερα, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται από τη Σερβία και ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και οι ΗΠΑ.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των επισκεπτών, τόνισε ωστόσο ότι παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών. «Δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία: Στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού ειδικά σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε Τίποτα δεν έχει τελειώσει, πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή. Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο στους ρυθμούς, όχι προς την πειθαρχία» υπογράμμισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις 1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας. «Θα συνεχιστούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να διασφαλίσουμε την τήρηση των μέτρων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία.
Για τα “ορφανά” κρούσματα
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα χαρακτηριζόμενα ως “ορφανά” κρούσματα που εντοπίζονται στην Αθήνα και την προέλευσή τους ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Δεν υπάρχουν ορφανά κρουσματα. Κάθε κρούσμα το οποίο πιστοποείται, ελέγχεται. Η διαδικασία δεν “κλείνει” μέχρις ότου ιχνηλατηθούν οι στενές επαφές του και τεθούν σε καραντίνα. Έχουμε πληρως τον έλεγχο, δεν υπάρχει τίποτα που μας τρομλαζει. Δεν συντρέχει λόγος πανικού, όμως δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε» είπε και διευκρίνισε ότι τα εν λόγω κρούσματα είναι συνδεδεμένα ειτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό με συμπολίτες μας που έρχονται απο το εξωτερικό. «Και οι 53 (που έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα) και οι στενές επαφές τους παραμένουν σε απόλυτη απομόνωση» τόνισε.
«Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. Τα 2-3 θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο» συνέχισε, αλλά όπως είπε η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί.
«Δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα σε επίπεδο κοινωνίας που να περιφέρονται, με κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουν θυσίες. Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να τη συνεχίσουμε. Προφανώς υπάρχει κόπωση, υπάρχει κούραση. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνεχίσουμε συντεταγμένα. Το κράτος είναι έτοιμο κάθε μέρα να κάνει αυτό που πρέπει. Χρειάζεται και η συνεργασία που υπάρχει με τον ελληνικό λαό.Πολύ γρήγορα θα αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη πίσω» συμπλήρωσε.
“Αποκλείω γενικό lockdown”
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε αρνητικός: «Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown σε οποιδήποτε επίπεδο. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα
Για τα πανηγύρια
«Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο, άλλωστε όπως είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος» επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Για τις πλαστικές μάσκες
«Αμιγώς ιατρικό» χαρακτήρισε το θέμα της μάσκας ο Ν. Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά για τις πλαστικές μάσκες που φορά το προσωπικό αρκετών καταστημάτων. Όπως ανέφερε, θα κάνει σχετικές παραπομπές για το θέμα στο Υπουργείο Υγείας καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το αντικείμενο της Γ.Γ.Π.Π.