fbpx
15.9 C
Serres
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΜΑΚΕΔΟΝΙΑΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: "Γίνε για μια μέρα μελισσοκόμος"

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: “Γίνε για μια μέρα μελισσοκόμος”

Το αργότερο στις αρχές Ιουλίου πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο επισκέψιμο μελισσοκομείο στον νομό Χαλκιδικής και ειδικότερα στον Ταξιάρχη που βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή του Χολομώντα (Natura 2000), δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους, αλλά και ΑΜΕΑ, να εντρυφήσουν στον  κόσμο των μελισσιών, όπου κυριαρχούν συνεργασία, εργατικότητα και ομαδικότητα.

“ Μπορεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού να τα “πάγωσε” σχεδόν όλα και να ακυρώθηκαν όλα όσα είχαμε προγραμματίσει, αλλά μόνο προσωρινά”,  τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη επικοινωνίας της πρότυπης οικοτεχνίας, Passion Forest Honey, Αθηνά Αποστολούδη, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το επισκέψιμο μελισσοκομείο θα ανοίξουν καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 30/6.

Υπογραμμίζεται ότι το επισκέψιμο μελισσοκομείο επρόκειτο να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα και στο πλαίσιο αυτό είχαν γίνει κρατήσεις από σχολεία και συλλόγους και είχαν κλειστεί συνεργασίες με τουριστικά γραφεία για τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με τη λειτουργία του επισκέψιμου μελισσοκομείου, οι διοργανωτές επιδιώκουν πέραν του να διαδώσουν ευρέως τον σπουδαίο ρόλο της μέλισσας στο διατροφικό μέλλον της ανθρωπότητας,να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, ώστε η Χαλκιδική που κατακλύζεται από τουρίστες κυρίως για τις ωραίες παραλίες της, να μπει στο χάρτη και για τον αγροτουρισμό της. κυρίως στη βόρεια πλευρά του νομού.

Από τη χαλάρωση στην …αδρεναλίνη

Το πρόγραμμα στο επισκέψιμο μελισσοκομείο, αφορά σε δύο στάδια. Το πρώτο,  που αφορά σε μια χαλαρή εμπειρία και είναι διάρκειας δύο ωρών, γίνεται παρουσίαση με ηλεκτρονικά μέσα για την ζωή της μέλισσας, τα φυτά, την ιστορία, τον χορό της μέλισσας, τα εργαλεία, τα οφέλη των προϊόντων, ακολουθεί παρατήρηση μελισσών σε κυψέλη παρακολούθησης και διεξάγεται το παιχνίδι “ find the queen” (βρες την βασιλίσσα). “ Είναι ένα διαδραστικό και διασκεδαστικό παιχνίδι στην ύπαιθρο για μικρούς και κυρίως για μεγάλους, μέσω του οποίου ο επισκέπτης ανακαλύπτει πως λειτουργεί η κοινωνία της μέλισσας”, τόνισε η κ. Αποστολούδη και εξηγεί ότι το πρώτο στάδιο του προγράμματος ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο εργαστήριο για παρατήρηση των παλιών, αλλά και καινούριων εργαλείων που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι.

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν απολέπιση του κεριού, να “αναμετρηθούν” σκληρά με τον μελιτοεξαγωγέα για να βγάλουν το μέλι, ενώ θα γίνουν “ μάρτυρες” της διαδικασίας και του τρόπου που βγαίνουν βασιλικός πολτός, γύρη και πρόπολη.

Το δεύτερο στάδιο  αφορά σε “ μια εμπειρία αδρεναλίνης, αφού οι συμμετέχοντες θα βάλουν τη στολή του μελισσοκόμου και θα πάμε όλοι μαζί στις κυψέλες για να εξερευνήσουμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα, κάνοντας όλους τους χειρισμούς που κάνει ένας μελισσοκόμος!”.

Στη διάρκεια των προγραμμάτων υπάρχει πρόβλεψη παροχής πρώτων βοηθειών και ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά στάδιο κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 25 ατόμων. Στο μεταξύ, τόσο ο χώρος της “ Απολυμένης Πέτρας”, που θα φιλοξενεί το επισκέψιμο μελισσοκομείο, όσο και το ίδιο, έχουν ενταχθεί και αποτελούν αφετηρία ορισμένων διαδρομών που έχει επιλέξει στο πρόγραμμά του ο Προαθωνικός Τουριστικός οργανισμός του δήμου Αριστοτέλη.

Υπογραμμίζεται ότι η “ Passion Forest Honey”, δημιουργήθηκε το 1994 και προέκυψε “ λόγω δύο διαφορετικών και πολύ σοβαρών θεμάτων υγείας”, τόνισε η κ. Αποστολούδη, εξηγώντας ότι η έδρα της βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Χολομώντα Χαλκιδικής στο Πανεπιστημιακό δάσος Ταξιάρχη (Natura 2000 ) και στην Σιθωνία Χαλκιδικής στην περιοχή Δραγουντέλι και Αγιος Παύλος.

Οι κυψέλες  της επιχείρησης μετακινούνται μόνο εντός των προαναφερόμενων περιοχών, αναλόγως την εποχή και την βλάστηση και οι ποικιλίες μελιού που διατίθενται είναι μεταξύ άλλων τα έλατο, κούμαρο, βελανιδιά, σουσούρα (ερείκι) πεύκο και ανθόμελο δάσους από αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής. Συνολικά, η ετήσια παραγωγή βιολογικού μελιού φτάνει τους πέντε τόνους.

Σήμερα, η ομάδα της Passion Forest Honey, κάνει πωλήσεις μέσω, άλλων e-shop στην Ελλάδα, αλλά και σε συνεργασία με αντίστοιχα σε Κύπρο και Γερμανία, των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και των “ ήδη ευχαριστημένων πελατών χονδρικής και λιανικής που μας εμπιστεύονται και επαναλαμβάνουν τις παραγγελίες τους”. Τονίζεται ότι η επιχείρηση έχει αποσπάσει βραβεύσεις για προϊόντα της, ενώ επιδεικνύει συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα.

Για τη σχέση των Ελλήνων με το μέλι, η κ. Αποστολούδη επισήμανε ότι το καταναλώνουν, αλλά λίγοι κατανοούν το νοθευμένο και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο βιολογικό μέλι και στο συμβατικό. “ Οι τυχεροί”, όπως είπε, είναι αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό ή από το δίκτυο καταστημάτων που διακινεί τα προϊόντα του”.

Έλενα Αλεξιάδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -