fbpx
18.6 C
Serres
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΑΝΑΚΑΜΨΗ: Περνάει μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια 52 δισ. ευρώ

ΑΝΑΚΑΜΨΗ: Περνάει μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια 52 δισ. ευρώ

Καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη, αλλά και για τη διατήρηση υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης τουλάχιστον για 10 χρόνια, θα είναι η σωστή αξιοποίηση του πακέτου των 52 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 που θα τρέξουν παράλληλα από την επόμενη περίοδο.

Επειδή τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο “Ελλάδα 2.0”, δηλαδή στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 32 δισ. ευρώ (ως έναν βαθμό δικαιολογημένα), έχει μείνει λίγο στη σκιά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφοράς 2021-2027, δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο θα προσθέσει άλλα περίπου 20 δισ. ευρώ στις αναπτυξιακές δαπάνες της χώρας μέχρι και το 2030.

Στην ανάλυση κατ’ έτος το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να έχει για φέτος εισροή πόρων 3,975 δισ. ευρώ για φέτος και στη συνέχεια ετήσιες εισροές 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026.

  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι περισσότερο απλωμένο στον χρόνο αφού τα έργα που θα έχουν ενταχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2027 θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι και το 2030, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα. Σε μέση ετήσια βάση οι κοινοτικοί πόροι που θα εισρέουν θα είναι περίπου 2,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027 και περίπου 1,5 δισ. για το 2028 και το 2029.

Συνεπώς για την πενταετία από το 2022 μέχρι και το 2026 η Ελλάδα θα έχει να επωφεληθεί από μια ετήσια εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η πολλαπλασιαστική επίδραση των πόρων από το βελτιωμένο αποτέλεσμα των τομέων της οικονομίας που ενισχύονται από τα κονδύλια αυτά.

Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός 

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ το 2021, 6,2% του ΑΕΠ το 2022 και 4,1 και 4,4% του ΑΕΠ το 2023 και το 2024 που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο βασίζονται σε διψήφια αύξηση των επενδύσεων και εξαγωγών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 αναμένεται αύξηση επενδύσεων κατά 30,3% και των εξαγωγών κατά 12,3%. Με βάση την ίδια παρουσίαση υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας από το 14,6% φέτος στο 10,5% στο τέλος του 2024 αλλά και για την αύξηση της απασχόλησης σε μέση ετήσια βάση κατά 1,7%. Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από την αυτονόητη επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη ροή των κοινοτικών πόρων με βάση τα ποσά που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ακόμη και ο τουρισμός, ο πιο προσοδοφόρος τομέας της ελληνικής οικονομίας και ο οποίος μετά την κρίση του κορονοϊού είχε τεράστιες απώλειες σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας, δεν φτάνει μόνο να επανέλθει στο επίπεδο τζίρου των 18 δισ. ευρώ του 2019 όπως αναμένεται το 2022. Θα πρέπει να διορθώσει και δομικά προβλήματα 10ετιών. Αυτό μπορεί να γίνει και με επενδύσεις σε νέες υποδομές αλλά και με αλλαγές όσον αφορά τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και την επίτευξη της 12μηνης τουριστικής περιόδου, που είναι ζητούμενα εδώ και πολλά χρόνια. Και για τον τουρισμό υπάρχουν λύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι επονομαζόμενες και ως “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τις δύο χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες θα ενισχυθούν με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ (2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 2,5 δισ. από το ΠΔΠ 2021-2023), που θα διευκολύνουν κυρίως το επενδυτικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους. Το Ταμείο Ανάκαμψης όμως φέρνει και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τους, διαθέτοντας περίπου 1 δισ. για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και το μεγάλωμά τους μέσα από συνεργασίες και συγχωνεύσεις που θα τις καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας.

Μεγάλο βάρος δίνουν και τα δύο προγράμματα στην αναδόμηση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας ειδικά στους νέους και τις γυναίκες. Τόσο το ΠΔΠ 2021-2027 όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούν ενεργητικές και παθητικές δράσεις απασχόλησης με ποσά ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης επίσης φιλοδοξεί να αλλάξει το σύστημα κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν ως βασική προϋπόθεση να ξεπεράσει εκ των προτέρων το ελληνικό Δημόσιο τον παλιό κακό εαυτό του, των καθυστερήσεων και των αστοχιών στη διαχείριση κοινοτικών πόρων και να τρέξει και τα δύο εξαιρετικά πολυσύνθετα προγράμματα, με βάση τους χρόνους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗcapital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -