Στοχευμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά καυσίμων και την ενίσχυση των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα προαναγγέλλει η κυβέρνηση, καθώς η διεθνής ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου αυξάνουν το κόστος θέρμανσης και μεταφορών, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, Πάνος Αμυράς, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews.
Το πακέτο των εξειδικευμένων παρεμβάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα επικεντρωθούν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στη στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.
Στόχος τιμή κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί κάτω από το 1,75 ευρώ ανά λίτρο. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, η τιμή εκκίνησης υπολογίζεται στα 2 ευρώ ανά λίτρο. Για την επίτευξη του στόχου εξετάζεται συνδυασμός επιδότησης στην αντλία και οριζόντιας αύξησης του επιδόματος θέρμανσης. Κατά τον σχεδιασμό του επιδόματος θα ληφθούν υπόψη γεωγραφικά κριτήρια, προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι περιοχές όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι αυξημένες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, σχεδιάζεται επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, με στόχο τη συγκράτηση του μεταφορικού κόστους και, κατ’ επέκταση, των επιβαρύνσεων που μεταφέρονται στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Η συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, ο Πάνος Αμυράς ανέφερε ότι πρόκειται για έκτακτο μέτρο το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζήτημα εξετάζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων στο Eurogroup και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική πλευρά ζητά να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη δημοσιονομική επιβάρυνση από την οροφή δαπανών, ώστε η απώλεια εσόδων από μια πιθανή μείωση του ΕΦΚ να μην καταγραφεί ως υπέρβαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Ο κ. Αμυράς υπενθύμισε ότι αντίστοιχες «ρήτρες διαφυγής» είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν για ενεργειακές επενδύσεις και αμυντικές δαπάνες, έπειτα από πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.
Η φορολόγηση των διυλιστηρίων
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που φορολόγησαν τα υπερκέρδη στον ενεργειακό τομέα. Όπως ανέφερε, στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση προκρίνει την άμεση συνεισφορά των διυλιστηρίων στην αγορά, με στόχο να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, αντί να διοχετευθούν οι σχετικοί πόροι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Αμυράς σημείωσε επίσης ότι η χώρα διαθέτει τα απαραίτητα δημοσιονομικά αποθέματα, τα οποία, όπως είπε, δημιουργήθηκαν χάρη στη συνετή διαχείριση των προηγούμενων μηνών. Παράλληλα, απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τες δημοσιονομικά ανεύθυνες. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα πρέπει να στηρίξουν τα νοικοκυριά χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε σύνθετα διεθνή προβλήματα. Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει τα νοικοκυριά, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας», κατέληξε.













