Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας! Στην Αφρική του μέλλοντός μας… (του Μάρκου Μπόλαρη)
Καθώς ο Όμηρος μας εισάγει με το Α της Οδύσσειας σε μιά ιστορία, μιά επική μυθιστορία κάλλιον ειπείν, που έμελλε να σημαδέψει τα ανθρώπινα πράγματα κι όχι μόνον τα ελληνικά, από τότε μέχρι και σήμερα, από του νύν και έως του αιώνος, τους Αιθίοπες και την χώρα τους μνημονεύει, ενημερώνοντες τους ακροατές ή τους αναγνώστες του ότι ο Ποσειδώνας είχε φύγει γιά τους απόμακρους Αιθίοπες, που στην τέλειωση του κόσμου ζούνε, οι μισοί στου ήλιου τα βασιλέματα κι οι άλλοι μισοί στις ανατολές του!
Με την αναγγελία ενός ταξιδιού του Ποσειδώνα στην Αφρική ξεκινάει το έπος, κι ο ποιητής του, ο Γενάρχης των Ελλήνων Όμηρος, απευθύνεται σ’ ένα λαό που αρμενίζοντας και κωπηλατώντας σ’ όλες τις θάλασσες, τα πέλαγα, τους ποταμούς και τους ωκεανούς γεωγραφούσε και πολιτευόταν, ερευνούσε και πολεμούσε, ανιστορούσε και θεάτριζε εμπορευόμενος!
Κρατώ στα χέρια μου
την εξαιρετική εργασία , την επιμελημένη έκδοση του βιβλίου του Βρετανού δημοσιογράφου Tim Marshal , διπλωματικού συντάκτη στο Sky News και πολεμικού ανταποκριτή σε πολέμους στη Κροατία, την Βοσνία, την Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τον Λίβανο , το Ισραήλ, των εκδόσεων Διόπτρα.
Τεκμηριώνει και πάλιν αυτό που οι Έλληνες αντιλήφθηκαν έκπαλαι:
η ιστορία, ο πολιτισμός, η οικονομία, η θρησκεία, η κοινωνία δημιουργούνται, υπάρχουν , αναπτύσσονται σε συγκεκριμένο πάντα γεωγραφικό χώρο!
Δηλαδή ;
Δηλαδή η ανθρώπινη ζωή είναι συνάρτηση της γεωγραφίας!
Και ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του πολιτεύεσθαι και η δόμηση των πόλεων και η πολεμική τέχνη, και η αρχιτεκτονική και η θρησκευτικότητα, και οι διατροφικές συνήθειες κι η δόμηση της κοινωνίας , οι εξουσίες και η διοίκηση , οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις, το εμπόριο και η ναυτιλία όλες οι δραστηριότητες του ανθρώπου λαμβάνουν χώρα εν χρόνω και τόπω! Κι είναι τούτες οι ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού περιβάλλοντος που επικαθορίζουν τα μείζονα κι εννοώ τις εν χρόνω και εν τόπω δράσεις του ανθρώπου! Ατελείωτα θα μπορούσαν να είναι τα επ’ αυτών συγκεκριμένα παραδείγματα , αλλά ο πειρασμός απαρίθμησης τους σαφώς υπερβαίνει τα όρια ενός αφιλόδοξου σημείωματος κι έτσι τον αποφεύγω.
Πάντως η εκπληκτική Διασπορά των Ελλήνων στον πρώτο και δεύτερο αποικισμό του έβδομου π. Χ. αιώνα κι η αντίστοιχη σημερινή παγκόσμια ελληνική διασπορά σ’ Αμερική κι Αυστραλία, σ’ Ευρώπη κι Αφρική ξαναθέτει επί τραπέζης την υπόμνηση του Ομήρου , τους Αιθίοπες και την γεωγραφία, την Μεσόγειο και τους ωκεανούς , την Αλεξάνδρεια και το Γιοχάνεσμπουργκ, την Τρίπολη και την Κινσάσα, το Τζιμπουτί και την Αδίς Αμπέμπα!
Έχει σημασία ο ορίζοντας!
Έχει σημασία ο πλατυσμός της καρδιάς μας!
Έχει καθοριστικό ρόλο η ευρυχωρία της αντίληψής μας και του σντίστοιχου σχεδιασμού μας!
Στην Αφρική τα τελευταία εξήντα – εβδομήντα χρόνια μιά σειρά φλογερών ψυχών, άλλοι θα τους έλεγαν ρομαντικούς, τινές θα τους χαρακτήριζαν αλαφροίσκιωτους, ξεκίνησαν, χωρίς καμμιά κρατική βοήθεια μιά περιπέτεια εν γεωγραφικώ χώρω Αφρικανικώ, κι έστησαν βάσεις ορθόδοξης ιεραποστολής στην Ουγκάντα, στην Τανζανία, στο Κογκό!
Τι βάσεις;
Αχυροκαλύβες!
Αχυροκαλύβες γιά εκκλησιές, γιά σχολειά , γιά συσσίτια, γιά διαμονή!
Εν απουσία της επίσημης Εκκλησίας!
Κάποιοι πολίτες, κάποιοι εθελοντές, κάποιοι φίλοι, το δίλεπτο της χήρας, κι άρχισε να οργανώνεται σιγά – σιγά και να ανδρώνεται μιά παρουσία Ορθόδοξη στην καρδιά της Αφρικής !
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, αντιλήφτηκε, της ευρυχωρίας των οριζόντων πολιτικός, πρώτος την σημασία του εγχειρήματος και χρηματοδότησε την ίδρυση Θεολογικής Σχολής στην Ουγκάντα!
Οι Ελλαδίτες πολιτικοί, ασχολούμενοι με τα μείζονα, δεν πρόφτασαν άχρι του νύν να ενδιατρίψουν ούτε γεωγραφικώς ούτε ιστορικώς, πόσω μάλλον πολιτισμικώς και εκκλησιαστικώς με τις δράσεις των επίμονων αλαφροίσκιωτων ψαράδων στις όχθες όχι πιά της λίμβης Γενησαρέτ αλλά της λίμνης Βικτώριας και του ποταμού Κόγκο!
Η προσπάθεια γεωγραφικά κι εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και προνοιακά, πανεπιστημιακά και πολιτισμικά επεκτάθηκε, συνεχίζει να επεκτείνεται και το παλαίφατον Πατριαρχείο της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, της πόλης που ίδρυσε ο Μεγαλέξανδρος, ο αδερφός της γοργόνας, καθώς η γεωπολιτική του διάνοια είδε την σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής της θέσης του τόπου, τούτο λοιπόν το Πατριαρχείο σήμερα έχει περίπου 40 , ολογράφως σαράντα, Μητροπόλης σε Αφρικανικές χώρες και μια ισχυρή εκκλησιαστική – εκπαιδευτική – προνοιακή παρουσία σ’ αυτές με εκατομμύρια προσήλυτους ορθόδοξους χριστιανούς!
Αισθάνομαι την ανάγκη να το ξαναειπώ πώς τούτο το ανθρωπίνως αδύνατο έργο έγινε από μιά φούχτα ένθερμους αποστόλους που στηρίχτηκαν στα ψιχία τα πίπτοντα της τραπέζης , στη στήριξη πολιτών, πιστών χριστιανών από την Ελλάδα, την Κύπρο , την Αμερική και την Αυστραλία που χρηματοδοτούν τα γηροκομεία και τα συσσίτια της φτωχολογιάς τα σχολεία και τους δασκάλους, τους παπάδες και τις εκκλησιές!
Αχ, αυτή η γεωγραφία!
Κι έτσι τώρα στην Αίγυπτο και την Λιβυή, το Μαρόκο και την Αιθιοπία, το Σουδάν και το Τζιμπουτί, την Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, την Ζάμπια και την Τανζανία, την Ουγκάντα και την Ρουάντα, την Νότιο Αφρική και το Κογκό, την Νιγηρία και το Καμερούν, την Μαδαγασκάρη , την Κένυα και την Γουινέα, μακρύς ο κατάλογος συνεχίζεται, το Πατριαρχείο που ίδρυσε ο Απόστολος κι Ευαγγελιστής Μάρκος, του Πέτρου συνέκδημος, το της Αλεξανδρείας με ελάχιστα έσοδα αλλά πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό παρεμβαίνει στα Αφρικανικά πράγματα, έναν νέο Ευαγγελισμό κηρύττοντας στους αφρικανούς μαύρους αδελφούς, απαλλαγμένο από τις σκοπιμότητες, τις αμαρτίες και τα εγκλήματα των αποικιοκρατών της Δύσης!
Ασήμαντα πράγματα,
εάν ως Ελλαδίτης πολιτικός σχεδιάζεις τα μικροπολιτικά των επόμενων εκλογών, περινούστατος σε τραπεζάκι της πλατείας Κολωνακίου!
Τι πρός ημάς!
Σύ όψει!
Κατά την γνωστή γραφικήν απάντηση.
Κι αφού η γεωγραφία δεν αποτελεί πρωταρχική έγνοια και ξέχωρη μέριμνα γιά τους Ελλαδίτες, εννοώ τους εκκλησιαστικούς τε και τους πολιτικούς, πανεπιστημιακούς τε και επιχειρηματίες, πολιτισμικούς τε και εξαγωγείς,
τότε,
τον θησαυρό, ευλόγως, εποφθαλμιούν άλλοι!
Κι επιχειρούν ξεδιάντροπα,
χωρίς κόπο, έγνοια, αγωνία, δικαιολογία, δικαιοδοσία
να εισπηδήσουν στην νομοκανονική αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αδελφοί ανάδελφοι, ομόδοξοι παραβάτες , με μοναδικό εφόδιο τα ρούβλια!
Κι έτσι λίγο καιρό πρίν την εισβολή στην Ουκρανία με τεθωρακισμένα είχε αρχίσει και συνεχίζεται η εισβολή στην Εκκλησία της Αφρικής, στις νομοκανονικές γεωγραφικές αρμοδιότητες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από προβοκάτορες της Ρωσσίας!
Δεν πρόκειται γιά ιεραποστολική προσπάθεια!
Δεν πρόκειται γιά εκκλησιαστική παρέμβαση!
Δεν προσπαθούν να προσηλυτίσουν ειδωλολάτρες!
Επιχειρούν μα ρούβλια να αγοράσουν συνειδήσεις ώστε παπάδες και ενορίες να αρνηθούν την υπαγωγή τους στην Μητέρα Εκκλησία τους και να μνημονεύσουν τον Πατριάρχη Μόσχας!
Γεωπολιτική και γεωστρατηγική τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσσίας με πρόχειρο όχημα τις Ορθόδοξες ενορίες που χτίζουν οι Έλληνες της ιεραποστολής!
Αχ, αυτή η γεωγραφία!
Αιχμάλωτους μας έχει από τον καιρό των Μινωιτών και του Ομήρου!
Κι οι προκλήσεις παρούσες!
Όχι γιά τους μικρόψυχους της ελλαδικής ανεπάρκειας!
Όχι γιά τους στενόκαρδους της χωριάτικης επάρκειας των μικροπολιτικών μας!
Τούτοι ούτε νοιάζονται, ούτε νιώθονται, ούτε κάν ψελλίζουν!
Τους ξεπερνά!
Παρούσες οι προκλήσεις,
προκλήσεις
Γεωπολιτικής και πολιτισμού,
Γεωστρατηγικής και ανάπτυξης,
γιά τους Έλληνες τους του Οδυσσέα,
γιά τους Μακεδόνες γόνους του Νέαρχου,
γιά τους Ρωμιούς των οριζόντων του Ιουστινιανού,
γιά τους όπου γής άποικους, απόδημους, ναυτικούς, απόστολους, εμπόρους, δασκάλους, πανεπιστημιακούς,
γιά αυτούς που αντιλαμβάνονται
την ελευθερία που μας χαρίζεται
στην Αφρική,
την ήπειρο του μέλλοντός μας,
από την Αιχμαλωσία στην Γεωγραφία!
*Ο κ. Μπόλαρης είναι τέως υπουργός και βουλευτής.
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr