ΑΓΟΡΑ: Τέσσερα μέτρα για τη ρευστότητα
Σε παρεμβάσεις στήριξης της ρευστότητας στην αγορά προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στην οδό Νίκης θεωρούν δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες στο μέτωπο της οικονομίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και κάθε ευρώ ρευστότητας θα είναι πολύτιμο για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων.
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr
Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιείται το αμέσως προσεχές διάστημα η μορφή συγκεκριμένων παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις, την αγορά και τους φορολογούμενους να διατηρήσουν τις ανάσες τους. Ειδικότερα, οι τέσσερις παρεμβάσεις που έχουν κλειδώσει περιλαμβάνουν:
-Την αναστολή των προθεσμιών πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της κρίσης του κορoνοϊού.
Οι προθεσμίες για την πληρωμή των παραπάνω φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών αρχίζουν να λήγουν από το τέλος Αυγούστου και έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν έως τις 31 Μαρτίου 2021.
-Την καταβολή το συντομότερο δυνατό των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Το ποσό το οποίο αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για τρεις κατηγορίες αναδρομικών που περιλαμβάνουν το 11μηνο Ιουνίου 2015 έως και Μάιο 2016, τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον νόμο Βρούτση και των εργαζόμενων συνταξιούχων
-Τη θέσπιση τρίτου γύρου επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο τρίτος γύρος του μέτρου θα είναι ακόμη πιο χαλαρός όσον αφορά τους όρους χορήγησης προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Θα καλύπτει ακόμη και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και το συνολικό ποσό που θα δοθεί ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
-Την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης με κρατικές εγγυήσεις.
Αν και αρχικά είχαν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των ποσών, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και πολλές επιχειρήσεις έχουν λάβει πλέον σημαντικά ποσά ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.