Ο Μεγαλέξαντρος, η φιλοιρανική Χαμάς κι ο Θεσσαλονικιός Γάζης Πορφύριος (του Μ.Μπόλαρη)
Τι σχέση άραγες μπορεί να έχει η κλεινή Μακεδονία κι η θεοφρούρητος Θεσσαλονίκη με την αρχαία κι ισχυρή πόλη της αγχιάλου Γάζης στα όρια της ερήμου μεταξύ Παλαιστίνης και Αιγύπτου;
Ποιός δε δεσμός εν τέλει θα μπορούσε να συνδέει τον εν αγίοις Πορφύριο, Επίσκοπο της Γάζης τον Θεσσαλονικέα , με τον Μάρκο τον Διάκονο εκ των Ιεροσολύμων;
Οι εστιάζοντες στα του αιματηρού πολέμου και των ανηλεών μαχών που διεξάγονται στην Λωρίδα της Γάζας, μετά από την εισβολή των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ως αντίποινα στην προηγηθείσα καταδρομική ενέργεια της Χαμάς με τις δολοφονίες αμάχων και τις απαγωγές εκατοντάδων πολιτών, οι φονικές μάχες στις σήραγγες και τα λαγούμια που έχει δημιουργήσει η μαχητική φιλοπερσική οργάνωση Χαμάς, υπέρμαχος της τζιχάντ, στις συγκρούσεις της με τον Ισραηλινό Στρατό, όσοι , ισχυρίζομαι, επιμένουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτού του αιματηρού πολέμου, αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες του, αφού διεξάγεται από λαγούμι σε λαγούμι , από υπόγειο σε υπόγειο, από σήραγγα σε σήραγγα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, εδώ και μήνες τώρα!
Και πώς αλλοιώς;
Πρωτοφανή ;
Είναι άραγες πρωτοφανή, ή μήπως … ; Είναι ιστορικής τάξης η πρόκληση κι η αμφιβολία !
Να , όμως, που στην Γάζα , οι σήραγγες και τα λαγούμια, οι υπόγειες στοές και οι δι’ αυτών επιθέσεις δεν είναι κάτι το πρωτότυπο , αφού , όπως ο ιστορικός Αρριανός μας εξιστορεί, με πληθώρα λεπτομερειών, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, κι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα λαγούμια γιά στρατιωτικό σκοπό στην Γάζα ήταν ο Αλέξανδρος , ναι, ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδόνας κατά του προσκείμενου στον Μεγάλο Βασιλέα των Περσών διοικητή της Γάζης Βάτι του ευνούχου!
Και τότε και τώρα , Περσικό άρωμα στην σύγκρουση!
Αξίζει τον κόπο να ανατρέξει πράγματι ο φιλίστωρ στις σελίδες της Αλεξάνδρου Αναβάσεως του Αρριανού γιά να απολαύσει την περιγραφή της πολιορκίας της περίφημης Τύρου, της μητροπόλεως των Φοινίκων, πολιορκία με τεράστιες δυσκολίες γιά τους πολιορκητές λόγω της εξαιρετικής οχυρής θέσεως της πόλεως , πολιορκίας που διήρκεσε επτά μήνες και ανέδειξε γιά μιά ακόμη φορά το στρατιωτικό δαιμόνιο του Αλεξάνδρου!
Ο Αλέξανδρος , απόγονος του Ηρακλή, ανεβαίνει θριαμβευτής στην Τύρο και θυσιάζει στον εφέστιο Ναό της πόλεως , στο Ιερό του Ηρακλή. Αρκεί να σημειωθεί , εις αντιπαραβολήν, ότι ο Ναβουχουδωνόσωρ , ο πανίσχυρος Βασιλεύς των Ασσυρίων, χρειάστηκε είκοσι τρία χρόνια πολιορκίας γιά την εκπόρθηση της Τύρου ! Μιά περιγραφή μας διασώθηκε από τον ιστορικό , μιά περιγραφή ως εξαιρετικό σενάριο , συναρπαστικό τω όντι γιά μιά κινηματογραφική ταινία με δράση, απρόοπτα, ηρωισμούς , τεχνολογικές κατασκευές – πολιορκητικές μηχανές, χερσαίες , αμφί πιες και θαλάσσιες επιχειρήσεις!
Κι ύστερα , να συνεχίσει την ανάγνωση της Ιστορίας του Αρριανού, γιά να πληροφορηθεί τα της Γάζης , που βρίσκεται πάνω στον δρόμο του Μακεδόνα στρατηλάτη γιά την Αίγυπτο, όπου θα σημαδέψει την ιστορία , ιδρύοντας την Αλεξάνδρεια την εν Αιγύπτω, αφού προηγουμένως θυσιάσει στο Ιερό του Άμμωνος Διός στην έρημο ! Η Γάζα , διά του μονάρχη της αρνείται να παραδοθεί στον Αλέξανδρο . Το πάθημα της Τύρου δεν έχει γιο εί μάθημα . Η ιδιαιτερότητα της οχυρωματικής οργάνωσης της Γάζης πείθει τον διοικητή της , τον ευνούχο Βάτι, πιστό στον Μεγάλο Βασιλιά των Περσών, να αρνηθεί την παράδοση και να αντισταθεί στον Μακεδόνα ! Δεν είναι μόνον που είναι ισχυρή η αμυντική διάταξη , τα τείχη και οι πύργοι της πόλης , είναι που πέριξ αυτής υπάρχουν εκτεταμένες ελώδεις εκτάσεις , τέτοιες που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των στρατευμάτων στο μέγιστο μέρος των τείχων, επιτρέπουν στους αμυνομένους να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα σημείο, στο μέρος όπου η μόνη πρόσβαση της πόλεως.
Δεν υπολόγισαν όμως το στρατηγικό δαιμόνιο , το πείσμα , την ισχυρή βούληση , την ακατάβλητη επιμονή του Μέγα Αλεξανδρου, ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε κατά την πολιορκία.
Σήραγγες, ναί, τότε το πρώτον διανοίχτηκαν σήραγγες στην Γάζα, ο Αλέξανδρος διέταξε να σκάψουν λαγούμια , κάτω από τις υγρές , ελώδεις, μη προσβάσιμες στο στράτευμα εκτάσεις που έζωναν την πόλη, σήραγγες που κατέστησαν δυνατή την υπόγεια πρόσβαση του πεζικού στα τείχη της αμυνόμενης πόλης , σήραγγες που εν τέλει οδήγησαν στην άλωσή της Γάζης , αφού με τις σήραγγες υποσκάφτηκε η σταθερότητα των τειχών ! Με λαγούμια υπογείως ο Αλέξανδρος κατενίκησε το ανυπέρβλητο εμπόδιο των ελωδών εκτάσεων και άνοιξε τον δρόμο γιά την Αίγυπτο, με λαγούμια δυό χιλιάδες τριακόσια χρόνια μετά , άραγες διδάχτηκαν από τον Φλάβιο Αρριανό, οι της Χαμάς , οργάνωσαν την αμυντική και επιθετική τους διάταξη απέναντι στο Ισραήλ!
Του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνουν , τραγουδά ο Βιντσέντζος Κορνάρος , εισαγωγικά στον Ερωτόκριτο! Μα , η Γάζα έχει κι άλλους δεσμούς , ισχυρούς στην ιστορία , δεσμούς ακατάλυτους με την Μακεδονία, εκτός από την ιστορία της πολιορκίας της!
Η Γάζα , γνωστή στην ιστορία κι ως ο τόπος που πωλήθηκαν ως σκλάβοι οι Ιουδαίοι που επαναστάτησαν κατά των Ρωμαίων, έχει καταγραφεί στην Εκκλησιαστική Ιστορία ως η πόλη κι η περιφέρεια μιάς ισχυρής προσωπικότητας , που σήμερα , στις είκοσι έξ κάθε Φλεβάρη , γιορτάζεται η μνήμη του, στον Άγιο Πορφύριο Γάζης αναφέρομαι , στον Θεσσαλονικιό την καταγωγή Όσιο Ιεράρχη , που με την ζωή και την δράση του , φίλος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σημάδεψε τα πράγματα στα τέλη του κρίσιμου δ’ αιώνα και στις αρχές του ε’ αιώνα , επτακόσιους χρόνους περίπου μετά το πέρασμα του Αλεξάνδρου. Πορφυρίου Γάζης , την σήμερον, τον βίο του οποίου λεπτομερώς κατέγραψε Μάρκος ο Διάκονος , μαθητής και συνεργάτης του γενόμενος, ο Μάρκος που έφερε του όνομα του πρώτου Έισκόπου της πόλεως του Αλεξάνδρου, του Ευαγγελιστή Μάρκου της Αλεξανδρείας , και μας διέσωσε τα των αγώνων του Πορφυρίου γιά την Εκκλησία και τις σκληρές αντιπαραθέσεις με τους Ειδωλολάτρες, για την ανέγερση του περίφημου Ναού της Γάζης , που ανεγέρθηκε μερίμνη της Αυτοκράτειρας Ευδοξίας, με σχέδια του φημισμένου αρχιτέκτονα Ρουφίνου του Αντιοχέως , εξ ού και Ευδοξιανός ο Ναός ονομάστηκε , με κίονες από μάρμαρο Καρύστου, ο ίδιος είναι που μας ενημερώνει γιά την συμμετοχή του Πορφυρίου , ορθοτομούντος τον Λόγον της αληθείας, στις Τοπικές Συνόδους που συνενεκλήθησαν εν Ιεροσολύμοις, κι είναι αυτός ο Πορφύριος Γάζης που μας χάρισε εν εσχάτοις τοις καιροίς τον συνώνυμον του Πορφύριον τον Καυσοκαλύβην, που αγίαζε την Αθήνα σε χαλεπούς καιρούς από το μετερίζι της Πολυκλινικής Αθηνών !
Εις έτη πολλά , στους εορτάζοντες!
Μνήμη Πορφυρίου Γάζης , Θεσσαλονικέως, την σήμερον , του οποίου ο ιερός Ναός είναι μέχρι την σήμερον ο Καθεδρικός Ναός της Γάζης ! Και άμα συν αυτώ, ιστορική μνήμη ποιούμεθα Αλεξάνδρου Μακεδόνος του Μεγάλου και των συν αυτώ Ελλήνων πλήν Λακεδαιμονίων, των εκπορθησάντων την Γάζα, μνήμη Αρριανού του ιστορικού , του διασώσαντος τα μεγάλα και θαυμαστά του Στρατηλάτου και καταλεπτώς τα της πολιορκίας της Γάζης, μνήμη δε και Μάρκου Διακόνου, του μακαρίου συναξαριστού του βίου του Γάζης Πορφυρίου, του Μακεδόνος.
Ο Μεγαλέξαντρος, η φιλοιρανική Χαμάς κι ο Θεσσαλονικιός Γάζης Πορφύριος (του Μ.Μπόλαρη)
Δείτε επίσης: Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα Πούτιν δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία (του Ν.Μαριά)
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr