ΑΓ.ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ: 3 εύκολες και…σέξι συνταγές
Τι καλύτερος τρόπος να εκφράσετε την αγάπη σας προς τους αγαπημένους σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το να τους προσφέρετε λαχταριστές γεύσεις που θα τους κάνουν να λιώσουν στην αγκαλιά σας; Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τρεις εύκολες και ταυτόχρονα σέξι συνταγές που θα προσθέσουν μια ξεχωριστή νότα πάθους στον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Σολομός με σάλτσα τεριγιάκι και ρύζι
Για το σολομό με σάλτσα τεριγιάκι και ρύζι
-
2 φιλέτα σολομού με πέτσα
-
Ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
-
Λίγο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
Λίγο σουσάμι
-
Αβοκάντο
-
Σπανάκι baby
Για τη μαρινάδα
-
2 κ.σ. σόγια
-
1 κ.σ. μέλι
-
1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
-
1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
-
Λίγο τσίλι
-
1 λάιμ (χυμό)
-
1 κομμάτι/ια lemon grass
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα φιλέτα σολομού.
- Ανακατεύουμε να βραχεί με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30′ έως 12 ώρες στο ψυγείο.
- Βγάζουμε το σκόρδο από τη μαρινάδα.
- Βγάζουμε τον σολομό και κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη.
- Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στάζουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Ακουμπάμε το σολομό με την πέτσα στο τηγάνι και ψήνουμε για 3′ να κάνει κρούστα.
- Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 2-3′ από την άλλη πλευρά.
- Βγάζουμε σε πιάτο.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο καυτό τηγάνι και αφήνουμε να καραμελώσει και να πυκνώσει, να γίνει σάλτσα.
- Αποσύρουμε.
- Βάζουμε ρύζι στο πιάτο, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμύδι και λίγο σουσάμι.
- Γαρνίρουμε με αβοκάντο και φύλλα σπανακιού ή σπανάκι σοτέ.
Ριζότο μανιταριών στο φούρνο
Υλικά
-
1 ½ φλ. ρύζι για ριζότο( arborio ή carnaroli)
-
½ φλ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
-
250 γραμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
4 κ.σ. κονιάκ
-
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
-
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
-
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
-
3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
-
αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής).
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους.
- Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε. Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ.) το πετάμε.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄.
- Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.
- Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά, για να κοπεί ο βρασμός του. Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σουφλέ σοκολάτας
Υλικά
-
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
-
250 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
-
5 αυγά
-
150 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
-
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβω την σοκολάτα.
- Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε ένα πυρίμαχο μπολ και λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε μερικές φορές με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα υλικά.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα.
Για το μίγμα
- Τοποθετούμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
- Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
- Λίγη λίγη, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε τη λιωμένη κρύα σοκολάτα, στα χτυπημένα αυγά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο μείγμα και το διπλώνουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε με μαλακό βούτυρο και αλευρώνουμε πολύ καλά 12 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ (και μιας χρήσεως είναι τέλεια).
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Το σωστό σιμιζάρισμα στα σκεύη είναι απαραίτητο για να ξεκολλήσουν αφού ψηθούν.
- Εναλλακτικά στο σιμιζάρισμα, αντί για αλεύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο άγλυκο. Για πιό πλούσια αρώματα και ομοιόμορφο χρώμα.
- Γεμίζουμε κατά τα ¾ τα μπολάκια και ισομοιράζοντας το μείγμα.
- Εάν είναι γεμάτες οι φόρμες θα ξεχειλίσουν στο ψήσιμο.
Για το ψήσιμο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC για 8-9 λεπτά
- Το σουφλέ σοκολάτας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει σταθεροποιηθεί περιμετρικά και αγγίζοντας με το δάκτυλο στο κέντρο του, να νοιώσεις σταθερή την επιφάνεια αλλά να καταλαβαίνεις ότι μέσα του τρέμει.
Για το ξεφορμάρισμα
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθούν για ένα λεπτό χωρίς να τα αγγίζουμε.
- Με το πιάτο που θα σερβίρουμε, σκεπάζουμε την φόρμα και αναποδογυρίζουμε με μια κίνηση. Αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα.
- Αν δεν ξεκολλάει από την φόρμα, σημαίνει ότι δεν βουτύρωσες και δεν αλεύρωσες σωστά τις φόρμες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το τρώω μέσα στο σκεύος.
- Σερβίρουμε αμέσως με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
- Δεν είναι απαραίτητο να ψήσετε όλα τα σουφλέ αμέσως. Το άψητο σουφλέ διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου για 3 με 4 ημέρες.
- Από το ψυγείο το βάζετε κατευθείαν στο φούρνο. Ίσως χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο.
ΑΓ.ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ: 3 εύκολες και…σέξι συνταγές
Δείτε επίσης: AΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ: Οι πέντε ιδανικοί ρομαντικοί ελληνικοί προορισμοί για τους Ιταλούς
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr