ΕΥΡΩΠΗ: Ο αυξανόμενα γηραιός πληθυσμός που σύντομα θα συρρικνωθεί
Η πανδημία του κορονοϊού και η έλευση προσφύγων και μεταναστών αλλάζουν τα δεδομένα στο δημογραφικό των χωρών της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρόσφατη έρευνα της Eurostat φανερώνει τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου με τα δύσκολα να είναι μπροστά καθώς τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε πλέον και για συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Eurostat ο πληθυσμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% -μεταξύ 2022 και 2100- που αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια λιγότερους ανθρώπους.
Τα «καμπανάκια» είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις λεγόμενες «μικρές χώρες» της ΕΕ όπως την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Σλοβακία και την Φινλανδία που βρίσκονται σε ένα καθοδικό σπιράλ το οποίο δεν πρόκειται να ανακοπεί για πολλά χρόνια.
Πριν φτάσουμε στο τέλος της εκατονταετίας ο πληθυσμός της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, προβλέπεται να αυξηθεί από 347 εκατομμύρια το 2022 στο ανώτατο όριο των 355 εκατομμυρίων το 2041.
Γήρανση του πληθυσμού
Η έρευνα της Eurostat κοιτά και άλλα μεγέθη όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού. Έτσι, λόγω της αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων, η μείωση του παραγωγικού πληθυσμού (ηλικίες 15-64 ετών) θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε σχέση με εκείνη του συνολικού πληθυσμού. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας έως το 2100 προβλέπεται ότι το ποσοστό των παιδιών, των νέων κάτω των 20 ετών και των ατόμων σε ηλικία εργασίας να μειωθεί, ενώ τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθούν.
Το 2024 οι Ευρωπαίοι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι από τους κάτω των 15, προειδοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος απηύθυνε έκκληση να βελτιωθούν τα μέτρα για να γερνούν οι άνθρωποι με καλή υγεία.
Φθίνουσα πορεία γεννήσεων στην Ελλάδα
Ένα μήνα πριν, ο καθηγητής Δημογραφίας, Βύρων Κοτζαμάνης, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) σε μία μελέτη που δείχνει την φθίνουσα πορεία γεννήσεων στην Ελλάδα και την αύξηση των 65 ετών και άνω. Παράλληλα υπογράμμισε πως «αν δεν κάνουμε κάτι το 2050 θα είμαστε 9 εκατομμύρια».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι «λόγω του παρελθόντος και της αδράνειας που έχουν τα δημογραφικά φαινόμενα στα επόμενα 25-30 χρόνια θα έχουμε μια μείωση του πληθυσμού από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια η οποία θα οφείλεται στο ότι γηράσκουμε και όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι τόσο περισσότερους θανάτους θα έχουμε».
Ξεκαθαρίζοντας πως αυτό από τη μία οφείλεται στους θανάτους – που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι – αλλά και στις μειωμένες γεννήσεις, οι οποίες δεν πιστεύει πως θα αυξηθούν και πάρα πολύ γιατί έχουμε δύο αρνητικές παραμέτρους.
Διαβάστε επίσης: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Κάθειρξη 8 ετών για αποπλάνηση 13χρονης
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το δημογραφικό, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη συρρίκνωση πληθυσμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν μείωση κατά 10,3% το προηγούμενο έτος (76.541, 39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια) σε σχέση με το 2021, που ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια). Οι θάνατοι το 2022 ήταν 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες), καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021, που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες).
Covid-19
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συρρικνώθηκε κατά 265.257 άτομα μόνο κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας της Covid-19. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την απώλεια πληθυσμού ήταν όλες στη Βουλγαρία. Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά με τις Σέρρες να βρίσκονται στην κορυφή.
ΕΥΡΩΠΗ: Ο αυξανόμενα γηραιός πληθυσμός που σύντομα θα συρρικνωθεί
Δείτε επίσης: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ρωσική πυραυλική επίθεση σε λιμενικές υποδομές της Οδησσού
- Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr