fbpx
7.5 C
Serres
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήLIFEΥΓΕΙΑ: Κολπική μαρμαρυγή- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

ΥΓΕΙΑ: Κολπική μαρμαρυγή- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

ΥΓΕΙΑ: Κολπική μαρμαρυγή- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Στην Ελλάδα οι ασθενείς υπολογίζονται περίπου σε 300.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι το 2050 οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 20.000.000, συνεπώς μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ιατρικό πρόβλημα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή και τι μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς;

«Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά μας συστέλλεται άρρυθμα λόγω της γρήγορης και χαώδους συστολής των κόλπων με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Η συμπτωματολογία ποικίλει καθώς οι ασθενείς μπορεί να νοιώσουν ζάλη, εύκολη κόπωση, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια και προκάρδια δυσφορία.Έχει δυσάρεστες επιπλοκές, καθώς μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και θάνατος. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, υπολογίζεται ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και σήμερα με την τεράστια πρόοδο της ιατρικής επιστήμης», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Ρασσιάς Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Bηματοδότησης Metropolitan General.

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχει δύο στόχους:

  1. Την προφύλαξη των ασθενών από θρομβοεμβολικά επεισόδια και κυρίως εγκεφαλικών που είναι η κυριότερη επιπλοκή της αρρυθμίας με τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων.

  2. Τη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού και τη μείωση των υποτροπών της που επιτυγχάνεται είτε με την αντιαρρυθμική αγωγή είτε με τη κατάλυση (Ablation).

Τι είναι η κατάλυση (ablation)

«Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια επέμβαση η οποία έχει στόχο την απομόνωση των αρρυθμιογόνων εστιών της καρδιάς και κυρίως των πνευμονικών φλεβών που ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για αυτή την αρρυθμία. Με ειδικούς καθετήρες που μπαίνουν από τις φλέβες των κάτω άκρων και οδηγούνται στη καρδιά, βρίσκουμε τις εστίες που υποπτευόμαστε ότι ευθύνονται για την αρρυθμία και τις απομονώνουμε. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή.

Στο Μetropolitan General ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ασθενών και το σχεδιασμό της επέμβασης χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται διεθνώς στα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο της κρυοκατάλυσης (Cryo Ablation), τη μέθοδο της τρισδιάστατης χαρτογράφησης και τη χρήση καθετήρων που χορηγούν υψίσυχνο ρεύμα καθώς και το farapulse ablation που είναι ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί διεθνώς. Η επέμβαση διαρκεί από 1 έως 2 ώρες και την επόμενη ημέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και πηγαίνει στο σπίτι του», τονίζει ο ειδικός.

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για αυτή την επέμβαση

«Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής αλλά και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όλοι οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή ακόμα και ως πρώτη θεραπευτική προσέγγιση χωρίς να δοκιμάσουμε καθόλου αντιαρρυθμική αγωγή ιδίως όταν αναφερόμαστε σε νέους ασθενείς με συχνά επεισόδια και έντονη συμπτωματολογία», καταλήγει ο κ. Ρασσιάς.

ΥΓΕΙΑ: Κολπική μαρμαρυγή- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -