Είμαστε η γενιά του multitasking; (της Βασιλικής Πανταζή)
Σήμερα για να επιβιώσεις στον κόσμο μας, χρειάζεται να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Όταν σκέφτομαι το “multitasking” πάντα μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα μιας μητέρας, που ταυτόχρονα ταΐζει το παιδί της, καθαρίζει το σπίτι και μιλάει με μια φίλη της στο τηλέφωνο. Πόσο επιδέξιο μου φαίνεται και όμως παρατηρώ πως το κάνουμε πολλοί. Μπορούμε να γράφουμε στο κινητό και να μιλάμε με έναν φίλο μας πίνοντας καφέ, παρατηρώντας ποιος περνάει από δίπλα μας και σχεδιάζοντας νοερά το αυριανό project για τη δουλειά. Πόσο θλιβερό που δεν μπορείς να απολαύσεις έναν καφέ με έναν φίλο, χωρίς κινητό και χωρίς να σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις αύριο στη δουλειά.
Αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητα, μας αναγκάζει να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα γιατί έτσι έχουμε μάθει. Μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης, πολιτικής αστάθειας, κοινωνικής ανισότητας, ζήσαμε COVID και LOCKDOWN, πολέμους και η λίστα μεγαλώνει. Συνεπώς, για να μπορέσει η γενιά μας, η γενιά Ζ, να βρει τη δική της διέξοδο στον τεράστιο αυτό λαβύρινθο χρειάστηκε να σπουδάσει και ταυτόχρονα να εργαστεί, να μάθει 2 ή και 3 ξένες γλώσσες, να κάνει ένα μεταπτυχιακό ή να μην κάνει, να συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις, να κοινωνικοποιηθεί, να ερωτευτεί και να χωρίσει και όλα αυτά στο πλαίσιο της “πολυπραγματοσύνης” γιατί οι αλλαγές τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν πρέπει να περνάει ώρα και μέρα χαμένη.
Είναι η νέα τάση των πραγμάτων; Είναι το προσόν που χρειάζεται η νέα γενιά για να επιβιώσει και να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή; Όντως, υπάρχει μια διαδεδομένη πεποίθηση ότι η νέα γενιά, μπορεί να εκτελεί πολλαπλές ενέργειες ταυτόχρονα λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Ωστόσο, μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ αποδεικνύει ότι αυτή η ικανότητα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο φαίνεται. Στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν πολλές πληροφορίες και δραστηριότητες ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν μπορούν να επικεντρωθούν αποτελεσματικά σε αυτές τις ενέργειες, δυσκολεύονται να τις ανακαλέσουν αργότερα και δεν μπορούν να μεταπηδούν ανάμεσα σε αυτές με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που θα πίστευαν. Ναι, αλλά και τι να κάνεις; Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι βέβαιος, ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ίσως θα πρέπει να εφαρμόσει το multitasking σε ένα μικρό χρονικό διάστημα της μέρας του.
Η γενιά μας, λοιπόν, χρειάστηκε να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που δεν έφτιαξε αλλά θέλει να τον αλλάξει και αυτό μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για το “multitasking” και την ασταμάτητη τρεχάλα που παρατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο σεβασμός, η αισιοδοξία και η συλλογικότητα είναι σημαντικές αξίες που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αν και το “multitasking” μπορεί να είναι αναγκαίο σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, είναι σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να το διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ πολλαπλών ενεργειών και εστιάζοντας σε αξίες και πρώτα στην αξία του εαυτού μας. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορέσουμε να επιδιώξουμε την αλλαγή που επιθυμούμε, διατηρώντας παράλληλα τον ανθρώπινο παράγοντα και τον σεβασμό στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε στην καθημερινότητά μας.
*Η Βασιλική Πανταζή είναι φιλόλογος.
Είμαστε η γενιά του multitasking; (της Βασιλικής Πανταζή)
-
Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr