fbpx
12.5 C
Serres
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024
No menu items!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL: Περιοχές βυθισμένες στα λασπόνερα- Στους 15 επίσημα οι νεκροί

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL: Περιοχές βυθισμένες στα λασπόνερα- Στους 15 επίσημα οι νεκροί

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL: Περιοχές βυθισμένες στα λασπόνερα- Στους 15 επίσημα οι νεκροί

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το σαρωτικό και φονικό πέρασμα της κακοκαιρία Daniel. Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλος μετρούν τις πληγές τους ενώ πολλά σπίτια σε χωριά παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού Ποταμού, με τις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής φροντίδας στους πληγέντες να συνεχίζονται με όλα τα μέσα. Την ίδια ώρα, ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας μέχρι αυτή την ώρα είναι 15 νεκροί και 2 αγνοούμενοι.

Στη Λάρισα, ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία με μεγάλα εργαλεία, όπως μπουλντόζες και φαγάνες.

Όπως είναι λογικό, τα αυτοκίνητα είναι δύσκολο να περάσουν λόγω και της λάσπης ενώ οι βάρκες χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερα ύψη νερού.

Μεγάλη είναι η βοήθεια που προσφέρουν και οι εθελοντές, οι οποίοι συγκεντρώνουν και διανέμουν νερά, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Υποχωρεί η στάθμη του Πηνειού 

Την ίδια ώρα, το θετικό είναι πως υποχωρεί η στάθμη του νερού του Πηνειού. Η κατάσταση, όμως, στα χωριά του νομού παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη.

Δραματικές οι εικόνες από την Καρδίτσα 

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε και η Καρδίτσα, τα χωριά της να έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές και τους ανθρώπους να μην ξέρουν εάν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά.

Όπως αναφέρει στην εκπομπή ο κ. Νίκος Ζαχαρούλης, κάτοικος του δήμου Κιλελέρ: «Ο όγκος του νερού είναι τεράστιος. Η απόσταση από το ποτάμι είναι στα 5-6 χιλιόμετρα. Είναι σαν να πέφτουν τρία ποτάμια (στην εθνική οδό). Το νερό έχει πλημμυρίσει τα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το πλημμυρικό φαινόμενο. Χάθηκαν μεγάλες εκτάσεις και καλλιεργήσιμες ενώ κινδυνεύουν και χωριά. Στο Καλαμάκι έχουν πρόβλημα μεγάλο».

Βόλος: Υδροδοτείται μερικώς η πόλη – Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL: Περιοχές βυθισμένες στα λασπόνερα- Στους 15 επίσημα οι νεκροί

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL: Περιοχές βυθισμένες στα λασπόνερα- Στους 15 επίσημα οι νεκροί
  • Για να μαθαίνετε πάντα όλα τα νέα, κάντε like στη σελίδα μας olanea.gr

ΠΗΓΗethnos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

- Advertisment -